Επ. Οικονομικών: Συζήτηση για φορολογικά κίνητρα δανειοληπτών

Φορολογικά κίνητρα για διευκόλυνση δανειοληπτών να διευθετήσουν τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια (ΜΕΔ) τους, συζήτησε σήμερα η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών.

Ενώπιον της Επιτροπής τέθηκε σήμερα για συζήτηση η τελευταία εκ των πέντε προτάσεων νόμου που αφορά περιπτώσεις που η ακίνητη ιδιοκτησία πωλείται σε τρίτα πρόσωπα και το προϊόν πώλησης διατίθεται για τη μείωση ή εξόφληση δανείων, με τα κοινοβουλευτικά κόμματα να αποφασίζουν ότι θα τοποθετηθούν κατά τη συζήτηση των προτάσεων στην Ολομέλεια της Βουλής.

Σε

δηλώσεις μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, ο Πρόεδρος της Αβέρωφ Νεοφύτου είπε ότι συζητήθηκαν οι πέντε προτάσεις νόμου που έχουν υποβληθεί από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΔΗΣΥ οι οποίες αφορούν φορολογικά κίνητρα για δανειολήπτες για να διευθετήσουν ΜΕΔ και πρόσθεσε ότι οι προτάσεις αφορούν τον φόρο εισοδήματος, τον φόρο κεφαλαιουχικών κερδών, τον περί χαρτοσήμων νόμο, τον περί τελών μεταβίβασης και τα τέλη για την άμυνα.

Ανέφερε ότι είχε εξηγήσει και την προηγούμενη εβδομάδα που συζητήθηκε το θέμα στην Επιτροπή Οικονομικών ότι μέχρι σήμερα ένας δανειολήπτης αν κάνει τη διευθέτησή του για ένα ΜΕΔ με την τράπεζα έχει αυτές τις πέντε απαλλαγές και πρόσθεσε πως αυτό το κίνητρο θα πρέπει να επεκταθεί και όταν ο δανειολήπτης πουλά στην ελεύθερη αγορά.

Είπε ακόμη πως θεωρεί ότι θα τύχει της στήριξης όλων των κοινοβουλευτικών ομάδων αφού αποφασίστηκε να πάει στην Ολομέλεια της Βουλής.

Αναφορικά με ανησυχίες ότι ίσως δοθεί κίνητρο και σε αυτούς που έχουν εξυπηρετούμενα δάνεια να καθυστερήσουν στις δόσεις τους ώστε όταν πωλήσουν ένα κτήμα να απαλλαγούν από φορολογίες, ο κ. Νεοφύτου είπε ότι δεν θα ήταν σοβαρός να κατέθετε πρόταση νόμου και να αιτιολογεί ότι αυτή θέλει να βοηθήσει στο να μειωθούν τα ΜΕΔ και να «έμενε αυτό το παράθυρο που ουσιαστικά θα άνοιγε μια κερκόπορτα για την κάθετη αύξηση των ΜΕΔ».

«Όπως και οι νομοθεσίες που δίδουν τις φορολογικές ελαφρύνσεις όταν θα γίνει το ακίνητο ανταλλαγή με την τράπεζα για την εξόφληση δανείου, είναι ρητά ότι πρόκειται για δάνεια που ήταν ΜΕΔ την 31η Δεκεμβρίου του 2015 γιατί θέλαμε να καλύψουμε τους δανειολήπτες που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορούσαν να αντεπεξέλθουν στην πληρωμή των δανείων και όχι να δώσουμε επιπρόσθετο εργαλείο στους στρατηγικούς κακοπληρωτές στους οποίους ως ΔΗΣΥ θα είμαστε σκληρότατοι», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι «θέλουμε να βοηθήσουμε τον δανειολήπτη, τον φτωχό, τον μικρομεσαίο, που λόγω της οικονομικής κρίσης δεν μπορεί να πληρώσει προσωρινά τις δόσεις του», προσθέτοντας ότι «δεν λέμε ότι θα χαριστεί το δάνειο σε οποιονδήποτε» αλλά «να τον διευκολύνουμε όταν μπορέσει να ξοφλήσει το δάνειο του».

«Από την άλλη θα είμαστε σκληρότατοι στους στρατηγικούς κακοπληρωτές γιατί ως ΔΗΣΥ θέλουμε να είμαστε σωστοί έναντι των δεκάδων και εκατοντάδων συμπατριωτών μας, των συνετών φορολογουμένων και των συνετών δανειοληπτών που από τα υστερήματα τους και εις βάρος της ποιότητας ζωής αυτών και των οικογενειών τους πληρώνουν και τους φόρους τους, πληρώνουν και τις δόσεις τους», ανέφερε, προσθέτοντας ότι αυτούς τους συνετούς – όχι ο ΔΗΣΥ – η συντριπτική πλειοψηφία των συναδέλφων τους ξεχνούν».

Ο κ. Νεοφύτου είπε ότι έχουν υποχρέωση να δουν και τους συνετούς και θα διαφανεί όταν θα έρθουν τα νομοσχέδια για αυτούς τους στρατηγικούς κακοπληρωτές, όπως είπε, ποια θα είναι και η θέση του κάθε κόμματος.

Για να μπορέσουμε να στηρίξουμε τις ευάλωτες ομάδες πρέπει και κάποιοι να πληρώνουν και δεν μπορούμε να φορτώνω στον ανυποψίαστο φορολογούμενο τις υποχρεώσεις των στρατηγικών κακοπληρωτών, πρόσθεσε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι η ολότητα της Βουλής θα στηρίξει αυτά τα νομοσχέδια γιατί πρώτιστος στόχος μας, όπως είπε, είναι πώς είμαστε και αξιόπιστοι έναντι των συνετών και των συνεπέστατων Κυπρίων πολιτών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου είπε ότι το θέμα αρχής για το ΑΚΕΛ σε σχέση με τα ΜΕΔ είναι ότι οι όποιοι νόμοι και οι όποιες προτάσεις σε σχέση με τα ΜΕΔ θα πρέπει να περιλαμβάνουν πάντοτε το στοιχείο της προστασίας των συνεπών δανειοληπτών για τα ζητήματα της πρώτης κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης με συγκεκριμένα κριτήρια.

«Το ΑΚΕΛ δεν ήταν και δεν πρόκειται να είναι υπέρ της προστασίας αυτών που ονομάζουμε στρατηγικούς κακοπληρωτές», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «όσες φορές ζητήσαμε από τις αρμόδιες αρχές είτε από το ΥΠΟΙΚ είτε από την Κεντρική Τράπεζα να μας ξεκαθαρίσουν πόσοι είναι οι κακοί κακοπληρωτές και για ποια δάνεια μιλούμε, δεν έχουμε συγκεκριμένη απάντηση».

Ανέφερε ότι αυτή η απάντηση θα πρέπει να δοθεί γιατί δεν γίνεται γενικά και αόριστα να μιλούμε για στρατηγικούς κακοπληρωτές και να μην έχουμε το περιεχόμενο αυτής της αναφοράς και πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ αναμένει από την Κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα «να έχουμε αυτά τα στοιχεία για να ξέρουμε επιτέλους πέρα από τα συνολικά ποσά για τα ΜΕΔ ποιο ποσοστό είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές και ποιοι είναι αυτοί».

Είπε ακόμη ότι το ΑΚΕΛ θα τοποθετηθεί στην Ολομέλεια σε σχέση με τις προτάσεις νόμου.

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών Γιώργος Περδίκης αναφέρθηκε στην ανάγκη η ισχύς των πέντε νομοσχεδίων που διευκολύνουν τις αναδιαρθρώσεις να έχει χρονικό περιθώριο.

Ο κ. Περδίκης, μιλώντας και εκ μέρους της ανεξάρτητης βουλευτού Άννα Θεολόγου, - όπως ο ίδιος ανέφερε - είπε ότι ενόψει των σκληρών νομοσχεδίων για τις εκποιήσεις που περιλαμβάνουν ηλεκτρονικές εκποιήσεις, το δικαίωμα στον δανειστή να μπαίνει στο σπίτι του δανειολήπτη ό,τι ώρα θέλει και να μην μπορεί να τον εμποδίσει ο δανειολήπτης, τη σύντμηση των διαδικασιών δημοπρατήσεων για να διευκολύνονται οι εκποιήσεις.

«Όλα αυτά τα σκληρά μέτρα εναντίον των δανειοληπτών θα πρέπει να έχουν και αυτά ημερομηνία εφαρμογής, δηλαδή να αφορούν δάνεια τα οποία έχουν συμβληθεί με το καινούργιο πλαίσιο και με τις καινούργιες συμβάσεις», ανέφερε, προσθέτοντας ότι «δεν είναι δίκαιο και σωστό ιδιαίτερα για τους εγγυητές οι οποίοι έχουν μπει εγγυητές σε δάνεια με ένα άλλο πλαίσιο και διαδικασίες να βρεθούν ξαφνικά να κυνηγούνται από τους δανειστές επειδή άλλαξε το νομοθετικό πλαίσιο».

Ο κ. Περδίκης εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του Κινήματος Οικολόγων και της κ. Θεολόγου γιατί αυτή η πρόταση δεν προωθείται στην Ολομέλεια της Βουλής για να κριθεί στην Ολομέλεια.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα