Επ. Παιδείας: Διεύρυνση κατηγοριών δικαιούχων φοιτητών για κρατική υποτροφία

Να διευρυνθούν οι κατηγορίες των δικαιούχων φοιτητών για κρατική υποτροφία, ζητά η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας

Η Επιτροπή Παιδείας συζήτησε την Τετάρτη τον « Ο περί του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου (Ίδρυση και Λειτουργία) (Τροποποιητικός) Νόμος του 2021», καθώς και τους «περί του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου (Γενικούς) (Τροποποιητικούς) Κανονισμούς του 2021».

Σε δηλώσεις μετά το πέρας

της συνεδρίας της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής, ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Χρύσανθος Σαββίδης, είπε ότι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών επιτελεί ένα πολύπλευρο, πολυδιάστατο και πολύ σημαντικό ρόλο στο ότι πολλά παιδιά φτωχών οικογενειών έχουν καταφέρει να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο τους, το να σπουδάσουν.

«Με τη ψήφιση των νέων κανονισμών θεωρούμε ότι εκσυγχρονίζουμε το νόμο και θεωρούμε ότι δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά που πραγματικά έχουν ανάγκη να πάρουν υποτροφία για να υλοποιήσουν το στόχο της κατάκτησης είτε προπτυχιακού είτε μεταπτυχιακού τίτλου. Έχει μπει ο προβληματισμός από το ΔΗΚΟ αλλά το έχουν ενστερνιστεί και τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, και το ΑΚΕΛ και η ΔΗΠΑ, κατά πόσο πρέπει να ενταχθούν στους υποψήφιους φοιτητές, τα παιδιά τα οποία σπουδάζουν εξ αποστάσεως αλλά και επαγγελματικούς τίτλους», πρόσθεσε.

Ο κ. Σαββίδης είπε ότι άκουσαν τον αντίλογο από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών, από το Διοικητικό Συμβούλιο, ότι υπάρχουν κάποιοι προβληματισμοί.

«Έχουν δεσμευτεί ότι μέχρι το Σεπτέμβρη θα φέρουν τις δικές τους αντιπροτάσεις. Εάν δεν τις φέρουν τότε θα προχωρήσουμε αυτόνομα ως Βουλευτές να καταθέσουμε τις δικές μας προτάσεις νόμου, έτσι ώστε να καλύψουμε και αυτή την ομάδα. Να πούμε ότι μπορεί η εξ αποστάσεως στην Κύπρο να είναι ένα νέου τύπου τρόπος διδασκαλίας, από το 1986 έχει κατακτήσει την Αμερική και την Ευρώπη και στην Κύπρο λόγω πανδημίας αποτελεί μια ισότιμη μέθοδο διδασκαλίας και ο περισσότερος κόσμος σήμερα επιλέγει αυτή την μεθοδολογία μάθησης», σημείωσε.

Από τη στιγμή, συνέχισε ο κ. Σαββίδης, που είναι ισότιμη και υπάρχουν παιδιά τα οποία επιλέγουν αυτή την μέθοδο διδασκαλίας και μάθησης και έχουν δίδακτρα, «θεωρούμε σωστό και πρέπον να τους καλύψουμε και αυτούς».

Είπε ωστόσο ότι υπάρχουν και επαγγελματικοί τίτλοι, με κανονική φοίτηση στο πανεπιστήμιο τεσσάρων και πέντε ετών και δεν έχουν τη δυνατότητα διεκδίκησης υποτροφιών. «Άρα, για αυτούς τους μαθητές θέλουμε να τους καλύψουμε, για αυτό καταθέσαμε αυτή τη συγκεκριμένη πρόταση – εισήγηση, η οποία ελπίζουμε να την αντιληφθούν και να την προσθέσουν μέσα σε αυτούς που δικαιούνται να διεκδικούν υποτροφίες από το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών», συμπλήρωσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Σαββίδης είπε ότι μπορεί να εξαντλείται το ποσό των 8,8 εκατ. που είναι το ύψος των υποτροφιών, «αλλά θέλω να πω ότι το 30% των σπουδαστών αποτυγχάνει να συνεχίσει να έχει την υποτροφία, γιατί υπάρχει κάποιος ελάχιστος αριθμός credits που πρέπει να περάσει κάποιος με αποτέλεσμα ένα 30% του ποσού αυτού να μένει αδιάθετο γιατί τα παιδιά αδυνατούν να περάσουν τα μαθήματα και άρα αυτό το ποσό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να δοθεί στα παιδιά που σπουδάζουν εξ αποστάσεως ή επαγγελματικούς τίτλους».     

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση για τις τροπολογίες στη νομοθεσία και τους κανονισμούς του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών Κύπρου, οι οποίες και παραπέμπονται για ψήφιση στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Οι τροπολογίες κινούνται προς μια θετική κατεύθυνση και θα έλεγα ότι εκσυγχρονίζουν και εκδημοκρατίζουν το σύστημα. Να προσθέσω ακόμη ότι η πλειοψηφία της Επιτροπής Παιδείας ζητά όπως περιληφθούν στις κατηγορίες των δικαιούχων κρατικών υποτροφιών τρεις άλλες κατηγορίες φοιτητών: οι φοιτητές που σπουδάζουν εξ αποστάσεως, οι φοιτητές που σπουδάζουν σε προγράμματα επαγγελματικής κατεύθυνσης και οι φοιτητές με μερική φοίτηση. Πρέπει να πω ότι η μερική φοίτηση είναι πλέον ένα φαινόμενο στα ιδιωτικά πανεπιστήμια, αλλά όπως έχουμε πληροφορηθεί και τα δημόσια πανεπιστήμια θα κάνουν τις αναγκαίες ρυθμίσεις για να υπάρχουν και φοιτητές με μερική φοίτηση», συμπλήρωσε.

Ανέφερε, επίσης, ότι είναι «η δική μας προσέγγιση ότι αυτές οι κατηγορίες θα πρέπει να καλυφθούν με βάση κυρίως κοινωνικο- οικονομικά κριτήρια».

«Ταυτόχρονα, πιστεύουμε ότι δεν πρέπει να αφαιρέσουμε από τις υποτροφίες που παίρνουν τώρα τα άλλα παιδιά για να δώσουμε και σε αυτούς τους φοιτητές. Θα πρέπει να γίνει ένα ξεχωριστό πρόγραμμα, να αυξηθεί το κονδύλι του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, ούτως ώστε να καλύψει και αυτές τις κατηγορίες. Υπάρχει δέσμευση από μέρους του Δ.Σ. του ΙΚΥΚ ότι το αργότερο τον Σεπτέμβριο θα επεξεργαστούν τις απόψεις της Επιτροπής και θα μας φέρουν είτε πρόταση, είτε θα μας ανακοινώσουν τις προθέσεις τους», σημείωσε.

Είπε, επιπρόσθετα, πως αν μπορεί να υπάρξει συμφωνία καλώς, αν δεν μπορεί να υπάρξει συναντίληψη το ΑΚΕΛ μαζί με τα άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης, «θα καταθέσουμε δικές μας προτάσεις και εισηγήσεις για τροποποίηση της νομοθεσίας, ούτως ώστε να καλυφθούν και αυτές οι κατηγορίες των φοιτητών».

Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του είπε ότι «έχουμε τελειώσει τους κανονισμούς όπου εκσυγχρονίζεται το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών».

«Είναι σημαντικότατος ο ρόλος του στην παιδεία μας και στην αριστεία. Ταυτόχρονα όμως έχουμε συζητήσει για να εντάξουμε στο Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών και τους φοιτητές εξ αποστάσεως αλλά και τον επαγγελματικό τίτλο. Η συζήτηση θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβρη και ανέλαβε δέσμευση το Συμβούλιο του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών να φέρει προτάσεις προς αυτή την κατεύθυνση γιατί στόχος μας είναι προάγουμε και την αριστεία αλλά και να βοηθούμε τον κόσμο με τα κοινωνικά και οικονομικά κριτήρια που έχει τόσο μεγάλη ανάγκη αυτή την περίοδο της κρίσης και της μεγάλης ακρίβειας», κατέληξε.
 

Keywords
Τυχαία Θέματα