Επ. Παιδείας: Συζητήθηκε η προστασία και ανάδειξη της περιοχής του Κάβο Γκρέκο

Η δημιουργία μουσείου φαροφύλακα στο Κάβο Γκρέκο, οι δυνατότητες αξιοποίησης των εγκαταστάσεων/υποδομών για σκοπούς έρευνας και η αναβάθμιση του κέντρου εκπαίδευσης στην περιοχή, συζητήθηκαν στη σημερινή συνεδρία της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας.

Σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνεδρίας, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι η Επιτροπή συζήτησε αυτεπάγγελτα το θέμα του Κάβο Γκρέκο και των υποδομών που υπάρχουν

στην περιοχή «ως απότοκο μιας μακροχρόνιας παρουσίας γαλλικών συμφερόντων στην περιοχή».

«Η συμφωνία αυτή παύει να ισχύει και οι Γάλλοι εγκαταλείπουν τις εγκαταστάσεις τους εκεί πέρα. Ζητήσαμε διευκρινίσεις, οι υπηρεσίες έδωσαν σε κάποιο βαθμό μερικές απαντήσεις», είπε και πρόσθεσε ότι η Επιτροπή συζήτησε για το μέλλον της περιοχής.

«Η περιοχή είναι προστατευόμενη(Natura), δεν μπορούν να γίνουν τέτοιες αναπτύξεις που να δημιουργούν εμπορικές ή άλλες μορφές ανάπτυξης», είπε.

 Σημείωσε ότι ο νέος σχεδιασμός της περιοχής θα πρέπει να γίνει με τέτοιο τρόπο που να προσδίδει πολιτιστική και οικολογική πρόσθετη αξία στην περιοχή.

Ο κ. Χατζηγιάννης είπε, επίσης, ότι συνεχίστηκε σήμερα η συζήτηση για τον καθορισμό διδάκτρων σε αλλόγλωσσα προγράμματα των δημόσιων πανεπιστημίων της Κύπρου. «Έχουμε ολοκληρώσει τη συζήτηση και το θέμα θα πάει στην ολομέλεια προς ψήφιση», είπε.

Ερωτηθείς πόσο θα είναι το ύψος των διδάκτρων και ποιος θα τα καθορίζει, είπε ότι το ύψος των διδάκτρων θα καθοριστεί από το πραγματικό κόστος και από τα ίδια τα πανεπιστήμια «με πλήρη διαφάνεια, χωρίς ενδεχόμενο κίνδυνο κρατικής επιδότησης».

Είπε ακόμη ότι η Επιτροπή συζήτησε το θέμα των τετραμήνων, προσθέτοντας ότι «και εδώ ολοκληρώθηκε η κατ’ άρθρον συζήτηση και το θέμα θα πάει στην Ολομέλεια».

«Απώτερος σκοπός είναι να διευκολύνουμε την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς. Ευχόμαστε αυτή να κυλίσει ομαλά και να μην υπάρξει δεύτερο κύμα της πανδημίας που σε αυτή την περίπτωση η λειτουργία των σχολείων θα είναι πάνω σε εντελώς διαφορετική και ριζοσπαστική βάση», είπε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Νίκος Κέττηρος είπε ότι «συζητήσαμε το θέμα αξιοποίησης της περιοχής του Κάβο Γκρέκο που είχε εκμισθωθεί στην γαλλική κυβέρνηση, η οποία μετά τη λήξη της συμφωνίας η περιοχή παραχωρείται στο Τμήμα Δασών».

«Πρέπει να γίνει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός ανάδειξης και προστασίας της περιοχής με αξιοποίηση κάποιων εγκαταστάσεων και του φάρου», είπε.

«Κυκλοφορούν φήμες ότι κάποιοι θέλουν να εκμεταλλευθούν επιχειρηματικά την περιοχή. Αυτό το θεωρούμε απαράδεκτο. Είναι περιοχή Natura, είναι μοναδική περιοχή για την Κύπρο και ολόκληρη την Ευρώπη. Είναι καθήκον μας να προστατεύσουμε την περιοχή και να την αναδείξουμε, είπε.

Ανέφερε ότι «έχουν τεθεί ενώπιον της Επιτροπής πολλά ερωτήματα και δυστυχώς αναζητούσαμε αρμοδίους για να απαντήσουν», είπε.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Παύλος Μυλωνάς είπε ότι «δυστυχώς ενώπιον μας οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους δεν είχαν απαντήσεις σε πολλά θέματα» που ηγέρθησαν κατά τη συνεδρία. «Αυτό δείχνει για άλλη μια φορά την έλλειψη οργάνωσης και συνεννόησης», είπε.

Ο κ. Μυλωνάς έκανε λόγο «για ένα φυσικό και περιβαλλοντικό στολίδι για την τόπο μας», προσθέτοντας ότι « δεν ακούσαμε καμιά ολοκληρωμένη πρόταση»

Είπε ακόμη ότι ο τελευταίος φαροφύλακας βρίσκεται ακόμη εν ζωή, σημειώνοντας ότι «ελπίζουμε κάποια στιγμή οι αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να μας ενημερώσουν για τους σχεδιασμούς τους για την περιοχή».  

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα