Επ. Θεσμών: Χρειάζονται κονδύλια για την κυβερνοασφάλεια

Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών εντόπισε σήμερα, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρία για το θέμα, ότι για να βελτιωθεί το επίπεδο της κυβερνοασφάλειας της Κύπρου χρειάζονται περισσότερα κονδύλια και ανθρώπινο δυναμικό, με τον Πρόεδρο της Ζαχαρία Ζαχαρίου να σημειώνει ότι η Επιτροπή θα εμπλακεί σε διάλογο με την εκτελεστική εξουσία και θα παρακολουθεί το θέμα. Η Κύπρος δεν είναι «στον πάτο» αλλά έχει περιθώριο «σημαντικής

βελτίωσης», είπε ο κ. Ζαχαρίου.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασίας Πολιτών και εισηγητής του θέματος, Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι αναμενόταν να κατατεθεί σήμερα στο Υπουργικό ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ηλεκτρονική ασφάλεια, το οποίο περιλαμβάνει και την ανάγκη δημιουργίας θέση συντονιστή (σερίφη) για την ηλεκτρονική ασφάλεια στον δημόσιο τομέα. Εμείς ως Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών θα ζητήσουμε την επίσπευση του νομοσχεδίου και το συντομότερο να προχωρήσει ο «διορισμός του σερίφη ηλεκτρονικής ασφάλειας», σημείωσε.

Σε δηλώσεις του μετά από την συνεδρία, η οποία διεξήχθη κεκλεισμένων των θυρών, ο Πρόεδρος της Επιτροπής είπε ότι «με δεδομένο ότι είχαμε επίθεση στο Υπουργείο Εξωτερικών πριν μερικούς μήνες για συλλογή στοιχείων που έχουν σχέση περισσότερο με την ευρωπαϊκή διάσταση της πατρίδας μας από συγκεκριμένες υπηρεσίες, έχουμε συζητήσει την όλη πολιτική του κράτους για ασφάλεια όλων αυτών των δεδομένων που αναρτώνται στο διαδίκτυο».

Ενημέρωσε ότι στην συνεδρία κλήθηκαν να παραστούν και οι επτά υπηρεσίες που έχουν σχέση με το συγκεκριμένο ζήτημα περιλαμβανομένου και του Υπουργείου Εξωτερικών.

«Έχει γίνει μια σοβαρή συζήτηση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, αλλά και το επίπεδο στο οποίο είμαστε σήμερα», ανέφερε ο κ. Ζαχαρίου. Γίνεται, πρόσθεσε, «μια αξιόλογη δουλειά, η οποία χρειάζεται να επεκταθεί και να γίνει πολύ καλύτερη».

Για να γίνουν αυτά, είπε, «χρειάζεται συντονισμός των υπηρεσιών και ήδη έχει κατατεθεί συγκεκριμένο πρόγραμμα και πρακτικής εφαρμογής συντονισμού». «Χρειάζονται επίσης περισσότερα κονδύλια και περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό», πρόσθεσε.

Ως Βουλή, ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών, «θα επέμβουμε προς την εκτελεστική εξουσία και τους αρμόδιους για να επιταχυνθούν οι συγκεκριμένες διαδικασίες και θα ξαναδούμε το θέμα σε μερικούς μήνες για να εξετάσουμε την όλη πρόοδο».

Εξήγησε παράλληλα, ότι η συνεδρία ήταν κλειστή γιατί υπάρχουν αρκετά ευαίσθητα δεδομένα τα οποία δεν μπορούσαν να λεχθούν δημόσια. Σημασία, είπε, «έχει η ουσία να βοηθήσουμε όλοι μαζί ώστε το επίπεδο κυβερνοασφάλειας στον τόπο μας να ανεβεί και να είναι εφάμιλλο άλλων χωρών της Ευρώπης, οι οποίες υπερτερούν σήμερα».

«Δεν είμαστε στον πάτο της Ευρώπης αλλά έχουμε περιθώριο σημαντικής βελτίωσης», σημείωσε ο κ. Ζαχαρίου. Πρόσθεσε ότι «έχουμε πάρα πολύ καλούς ανθρώπους, επιστημονικό προσωπικό το οποίο εργάζεται στο συγκεκριμένο σύστημα. Είμαστε μικρή χώρα χρειάζονται περισσότερα κονδύλια και είναι εδώ που θα εστιάσουμε και περισσότερο ανθρώπινο δυναμικό για να μπορέσει να γίνει πιο καλή δουλειά».

Σε ερώτηση αν μπορεί να βοηθήσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, απάντησε ότι «έχει συγκεκριμένες αποφάσεις για την κυβερνοασφάλεια, για θέματα θωράκισης, ανταλλαγής πληροφοριών μεταξύ των χωρών, πως μια χώρα αντιμετώπισε το πρόβλημα, με παροχή τεχνογνωσίας μέσω αυτού του συστήματος».

Στις δικές του δηλώσεις ο Γιώργος Περδίκης ανέφερε πως μετά το δημοσίευμα της εφημερίδας New York Times είναι παγκοσμίως γνωστό ότι λόγω ελλειμμάτων ηλεκτρονικής ασφάλειας που έχει η Κύπρος διέρρευσαν μηνύματα, τηλεφωνήματα, που αφορούν διπλωμάτες και υπηρεσίες του Υπουργείου Εξωτερικών με διπλωμάτες και αξιωματούχους χωρών της ΕΕ.

Ο κ. Περδίκης είπε πως αναφέρθηκε στην συνεδρία της Επιτροπής Θεσμών ότι η υποκλοπή ήταν οργανωμένη από μια μεγάλη χώρα, την οποία δεν κατονόμασαν.

Ο Βουλευτής των Οικολόγων συνεχίζοντας, αφού διευκρίνισε πως αναφέρεται σε δημοσιογραφικές πληροφορίες και μόνο, είπε πως αυτές οι δημοσιογραφικές πληροφορίες "φέρουν την Κίνα, πίσω από τις υποκλοπές και πως σε αυτή την ενέργεια οι Κινέζοι χάκερς δούλευαν πολύ οργανωμένα, για πολύ καιρό και αριθμούσαν περί τα 3.000 άτομα".

Βρήκαν "την τρύπα που είχαν τα κυπριακά συστήματα κυβερνοασφάλειας και φαίνεται ότι για πολύ καιρό αντλούσαν πληροφορίες για στοιχεία που αντάλλαζαν μεταξύ τους οι διπλωματικές υπηρεσίες των χωρών της ΕΕ", είπε, προσθέτοντας ότι αυτές οι πληροφορίες μπορεί να μην ήταν υψίστης ασφάλειας, "αλλά για να μπουν σε αυτό τον κόπο οι Κινέζοι προφανώς έχουν την στρατηγική τους σημασία".

Απαντώντας σε ερώτηση ανέφερε πως οι δημοσιογραφικές πληροφορίες ονοματίζουν την χώρα και πως αυτά που λέχθηκαν στην Επιτροπή τη φωτογραφίζουν την χώρα «και νομίζω πως δεν την ονομάτισαν για να μην δημιουργηθεί διπλωματικό επεισόδιο».

Πρόσθεσε ότι όπως φαίνεται εμείς δεν κάνουμε την δουλειά μας. Συνέχισε αναφέροντας ότι υπάρχουν τεράστια θεσμικά ελλείμματα για αυτό και σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο θα κατατεθεί ολοκληρωμένο πλαίσιο για την ηλεκτρονική ασφάλεια το οποίο περιλαμβάνει και την ανάγκη δημιουργία θέση συντονιστή (σερίφη) για την ηλεκτρονική ασφάλεια στον δημόσιο τομέα, και εμείς ως Κοινοβουλευτική Επιτροπή Θεσμών θα ζητήσουμε την επίσπευση του νομοσχεδίου και το συντομότερο να προχωρήσει ο «διορισμός του σερίφη ηλεκτρονικής ασφάλειας».

Ο κ. Περδίκης είπε ακόμα ότι η Αστυνομία, η ΚΥΠ, το Τμήμα Ηλεκτρονικών Υπηρεσιών και η ΕΡΗΕΤ ανέφεραν στην Επιτροπή Θεσμών ότι δεχόμαστε καθημερινά επιθέσεις, πολλές από αυτές αντιμετωπίζονται, κάποιες από αυτές δεν εντοπίζονται και κάποιες μπορεί να καταφέρουν να μπαίνουν στα συστήματα της Κυβέρνησης, αλλά να μην καταφέρνουν να κλέψουν στοιχεία.

Επεσήμανε την σημασία δημιουργίας νοοτροπίας ηλεκτρονικής ασφάλειας και εξέφρασε την άποψη πως αυτό σημαίνει ότι όλοι οι δημόσιοι λειτουργοί, περιλαμβανομένων των λειτουργών της Βουλής, και των κοινοβουλευτικών συνεργατών, να έχουν περιορισμένη πρόσβαση σε ηλεκτρονικούς υπολογιστές και να έχουν συγκεκριμένους κώδικες συμπεριφοράς.

Ο κ. Περδίκης, συνεχίζοντας, διευκρίνισε πως δεν αφορά την Κύπρο αλλά κατά την συνεδρία ειπώθηκε, ότι από διαρροή από ένα USB έχουν «χακάρει» πυρηνικό σταθμό στο εξωτερικό.

Έχουμε πολύ δρόμο να διανύσουμε στην κυβερνοασφάλεια, είπε, προσθέτοντας ότι βρισκόμαστε στη μέση του δρόμου και οι κίνδυνοι είναι τεράστιοι λαμβάνοντας υπόψη το μεγάλο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου και το γεγονός ότι προσφέρουμε υπηρεσίες, οι οποίες πρέπει να προσφέρονται με σχετική ηλεκτρονική ασφάλεια.

Ερωτηθείς αν μετά την υποκλοπή, η ΕΕ πήρε μέτρα σε βάρος της Κύπρου, ο κ. Περδίκης είπε πως υπάρχει συνεργασία με την ΕΕ. Πρόσθεσε πως υπάρχουν χώρες της ΕΕ που είναι σε χειρότερη κατάσταση από την Κύπρο και χώρες που βρίσκονται δεκαετίες μπροστά.

Ο κ. Περδίκης πως δεν υπάρχει κανονιστικό πλαίσιο για τιμωρία προς χώρα που δεν τηρεί μέτρα και συστήματα ηλεκτρονικής ασφάλειας.

Ο Πρόεδρος των Οικολόγων είπε επίσης ότι του έκανε άσχημη εντύπωση το γεγονός ότι ενώ η καταγγελία για την υποκλοπή έγινε το Φθινόπωρο και δημοσιεύτηκε τον Δεκέμβρη, είναι ακόμα υπό διερεύνηση.

Ούτε η Αστυνομία, ούτε το Υπουργείο Εξωτερικών ήταν σε θέση να πουν οτιδήποτε σε σχέση με τη συγκεκριμένη υπόθεση, ανέφερε ο κ. Περδίκης, «για αυτό θεωρώ ότι πρέπει να επανέλθουμε για να παρακολουθούμε την εξέλιξη της συγκεκριμένης υπόθεσης», συμπλήρωσε.

Keywords
Τυχαία Θέματα