Επ. Θεσμών: Εξετάζει έλεγχο πόθεν έσχες χωρίς συνταγματικά κωλύματα

Σε αναζήτηση τρόπου για να θεσμοθετηθεί ο έλεγχος του πόθεν έσχες ανώτερων δημοσίων υπαλλήλων (κλίμακας Α13 και άνω), χωρίς να προσκρούει σε συνταγματικές πρόνοιες, βρίσκεται η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, η οποία στη σημερινή της συνεδρίαση για το θέμα ενημερώθηκε ότι αντίστοιχη προσπάθεια νομοθετικής ρύθμισης κρίθηκε ως αντισυνταγματική, με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τον Μάρτιο του 2017, λόγω της πρόνοιας για δημοσιοποίηση των στοιχείων.

Εισήγηση του Προέδρου της Επιτροπής και Βουλευτή του ΔΗΣΥ, Δημήτρη Δημητρίου, είναι να θεσμοθετηθεί η δήλωση πόθεν έσχες, χωρίς δημοσιοποίηση

των στοιχείων, οι δημόσιοι υπάλληλοι με κλίμακα Α13 και άνω, μέσω του συστήματος ηλεκτρονικής υποβολής, που θα τεθεί άμεσα σε εφαρμογή, όπως είπε, μετά την ψήφιση της σχετικής νομοθεσίας στις 13 Ιουλίου.

Ο κ. Δημητρίου είπε κατά τη συνεδρίαση ότι ο έλεγχος είναι ένα από τα εργαλεία που μπορούν να συμβάλουν στην αντιμετώπιση φαινομένων διαπλοκής και υπογράμμισε την ανάγκη να εξευρεθεί ο τρόπος για κάτι τέτοιο, χωρίς να προσκρούει στο Σύνταγμα.

Η Μαρία Κλεάνθους, Ανώτερη Λειτουργός στο Τμήμα Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, ανέφερε ότι η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου στις 16/3/17 είναι δεσμευτική, ενώ η Ελένη Κουζούπη, δικηγόρος της Νομικής Υπηρεσίας, σημείωσε κατά τη συνεδρίαση ότι η απόφαση αυτή αποτελεί δεδικασμένο και θα πρέπει να δοθεί προσοχή στις ενέργειες των νομοθετών, για να μην προσκρούσουν στα ίδια προβλήματα.

Θετικά τοποθετήθηκαν, πάντως, απέναντι στην πρόθεση της Επιτροπής να θεσμοθετήσει το πόθεν έσχες ανώτερων υπαλλήλων και διευθυντικών στελεχών, και η Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ), καθώς και οι συντεχνίες ΠΑΣΥΔΥ και ΙΣΟΤΗΤΑ.

«Είμαστε διαχρονικά υπέρ της διαφάνειας», είπε ο Ανδρέας Λουκά της ΠΑΣΥΔΥ, ο οποίος πρόσθεσε ότι οποιοσδήποτε δημόσιος λειτουργός ενέχεται σε δημόσια αδικήματα σχετικά με έλλειψη τιμιότητας, πρέπει να διώκεται ποινικά. Σημείωσε, όμως, ότι δε θα γίνει αποδεκτή η εφαρμογή της νομοθεσίας, αν δεν είναι συμβατή με το Σύνταγμα ή άλλες νομοθετικές πρόνοιες που αφορούν τα δικαιώματα των υπαλλήλων.

Όσον αφορά τη διαχωριστική γραμμή της κλίμακας Α13, ο κ. Λουκά εξέφρασε την άποψη ότι είναι λογική, καθώς αφορά ανώτερα και διευθυντικά στελέχη, επεσήμανε, όμως, ότι υπάρχουν, και εξαιρέσεις, αφού ενδέχεται και χαμηλότερης κλίμακας δημόσιοι λειτουργοί να έχουν σημαντικές αρμοδιότητες. Εξάλλου, ο Αντιπρόεδρος της συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, Κυριάκος Κυριάκου, ανέφερε ότι θα ήθελαν να δουν την νομοθεσία για πόθεν έσχες να περιλαμβάνει και υπαλλήλους του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Η Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, με παρέμβασή της στην Επιτροπή είπε ότι κανείς δεν μπορεί να εξαιρείται από το πόθεν έσχες, πόσο μάλλον υψηλόβαθμοι αξιωματούχοι του δημοσίου, αναφέροντας ότι πολλές φορές οι τεχνοκράτες κατευθύνουν αποφάσεις του δημοσίου, που μπορεί να αφορούν και κονδύλια εκατομμυρίων. Πρόσθεσε επίσης ότι πρέπει ο νόμος να διορθωθεί, όπου πάσχει.

Ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, είπε κατά τη συνεδρίαση ότι υπάρχουν υπάλληλοι και σε κλίμακες χαμηλότερες της A13 που παίρνουν αποφάσεις με μεγάλα οικονομικά οφέλη, καθώς και ότι υπάρχουν και υπάλληλοι της Α13, που δεν λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις, αναφέροντας ότι αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη στη θεσμοθέτηση του πόθεν έσχες.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα