Επ. Θεσμών: Ο κώδικας δεοντολογίας Βουλευτών πρέπει να είναι απλός

Ο Κώδικας Αρχών και Κανόνων Δεοντολογίας και Διαφάνειας για τα Μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων πρέπει να είναι απλός, κατανοητός και εύχρηστος και να εδράζεται στις συστάσεις των διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών όπως  η Greco, είναι η πολιτική θέση της της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Θεσμών, όπως δήλωσε ο Πρόεδρός της Ζαχαρίας Ζαχαρίου.

Σε δήλωση μετά την έναρξη της συζήτηση του Κώδικα στην Επιτροπή Θεσμών, ο κ. Ζαχαρίου ανέφερε ότι η Επιτροπή άρχισε η κατ’ άρθρο συζήτηση του προσχεδίου

που ετοίμασαν οι Υπηρεσίες της Βουλής με τον Πρόεδρο του νομοθετικού σώματος.

Διευκρίνισε ότι πριν αρχίσει τη συζήτηση του προσχεδίου, η Επιτροπή θεώρησε σωστό να διεξέλθει τις 8 παρατηρήσεις της Greco που αφορούν το Κοινοβούλιο και βάση αυτών συγγράφεται και κώδικας, τις εισηγήσεις των καθηγητών Κωνσταντινίδη και Κόμπου όπως περιέχονται στη μελέτη για το ασυμβίβαστο των αξιωματούχων του κράτους, που περιλαμβάνει και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Θεσμών είπε ότι κατά τη συνεδρία αναλύθηκε το προοίμιο, που περιέχει ορισμούς και κατευθυντήριες γραμμές και εισήλθε στη συζήτηση του ιδίου του κώδικα με τις υποχρεώσεις των Βουλευτών.

Είπε επίσης ότι εξετάστηκαν ορολογίες όπως η Επιτροπή Δεοντολογίας, ιδιωτικά συμφέροντα, ομάδες πίεσης, οφέλη, σύγκρουσης συμφερόντων, συνδεδεμένα πρόσωπα με τους Βουλευτές και πρόθεση της Επιτροπής είναι να συνεχίσει και την επόμενη εβδομάδα τη συζήτηση για να εντοπίσει όλα τα κύρια σημεία που περιλαμβάνονται στον κώδικα.

Ο κ. Ζαχαρίου σημείωσε ότι η πολιτική θέση των μελών της Επιτροπής Θεσμών είναι ότι ο κώδικας πρέπει να γίνει πιο απλός, πιο κατανοητός και πιο εύχρηστος τόσο για τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, αλλά και τον οποιονδήποτε άλλον θέλει να τον μελετήσει.

Ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών τέθηκαν κώδικες από διάφορα κοινοβούλια και υπάρχει κοινή αντίληψη των μελών της Επιτροπής Θεσμών και των υπηρεσιών της Βουλής ότι το συγκεκριμένο έγγραφο υπάρχει μπορεί να γίνει πιο κατανοητό, πιο περιληπτικό και πιο σαφές ώστε να δίνει το στίγμα που επιδιώκεται.

Αναφερόμενος στη διαδικασία που θα ακολουθήσει η Επιτροπή Θεσμών στην προώθηση του κώδικα, είπε πως όταν την επόμενη εβδομάδα ολοκληρωθεί η συζήτηση για τα θέματα που θέλουν να τροποποιήσουν, θα δοθεί η δυνατότητα στις υπηρεσίες της Βουλής να κάνουν τη σύντμηση του περιεχομένου του κώδικα για να μπορέσουν την  πρώτη εβδομάδα του Σεπτέμβρη να αρχίσουν σταδιακά να συζητούν άρθρο προς άρθρο για να ολοκληρώσουν τη συζήτηση.

Ο κ. Ζαχαρίου τόνισε ότι δεν τίθενται χρονοδιαγράμματα, δεν θα θυσιαστεί ποτέ η ουσία σε βάρος της ταχύτητας, διευκρινίζοντας ταυτόχρονα ότι είναι στις άμεσες προτεραιότητες να ολοκληρωθεί και να συγγραφεί ένας κώδικας όπως απαιτούν οι διεθνείς οργανισμοί και «όπως οφείλουμε να έχουμε για τους εαυτούς μας».

Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ζαχαρίου είπε ότι ο κώδικας θα αποτελεί αυτορρύθμιση της λειτουργίας των Βουλευτών και θα περιέχει διαδικασίες ώστε να μπορεί να γίνεται ο ενδεικνυόμενος έλεγχος.

Εξήγησε επίσης ότι δεν υπήρξε κατάληξη στις συνθέσεις των Επιτροπών που θα θεσπιστούν δυνάμει του κώδικα καθώς τα μέλη της Επιτροπής Θεσμών έχουν διαφορετική άποψη από αυτήν που περιέχει το προσχέδιο.

Επανέλαβε ότι η πρόθεση και η κοινή συνισταμένη όλων και των μελών της Επιτροπής και των ανθρώπων που έχουν δουλέψει πάρα πολύ για τη συγγραφή του κώδικα είναι να βρεθεί ο τρόπος ώστε ο κώδικα να είναι λειτουργικός κατανοητός, απλός και να εδράζεται σε αυτά που ζητούν οι διεθνείς οργανισμοί όπως η Greco.

Κληθείς να αναφέρει αν θα περιέχει ποινές, είπε ότι υπάρχουν κάποιες διατάξεις οι οποίες ακόμα να εξεταστούν, όπως είναι η ανάγνωση επίπληξης από το Βήμα της Βουλής.

Ανέφερε ότι πολλά κοινοβούλια έχουν τον κώδικα δεοντολογίας των Βουλευτών ενσωματωμένο στον κανονισμό λειτουργίας της Βουλής, αλλά ανέφερε η Βουλή των Αντιπροσώπων θέλοντας να δώσει έμφαση στον τρόπο λειτουργίας και τον Βουλευτή να είναι ο εκπρόσωπος του λαού και υπόδειγμα στον τρόπο που λειτουργεί εντός και εκτός κοινοβουλίου, επέλεξε να διαχωρίσει τον κώδικα από τον κανονισμό λειτουργίας της Βουλής.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα