Επανεκκίνηση στη συζήτηση για τις λεπτομέρειες του Brexit

Την ικανοποίησή τους για το σχόλιο του Ντόναλντ Τουσκ ότι η ΕΕ παραμένει διατεθειμένη να προσφέρει στο Λονδίνο μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου για μετά το Brexit στα πρότυπα της συμφωνίας με τον Καναδά και μάλιστα ενισχυμένη, εξέφρασαν Βρετανοί ευρωσκεπτικιστές βουλευτές.

Ο επικεφαλής της ευρωσκεπτικιστικής ομάδας των Συντηρητικών βουλευτών European Research Group, Τζέικομπ Ρις-Μογκ χαρακτήρισε τη λεγόμενη συμφωνία «Καναδά συν» ως μία «καλή λύση

για όλους». Ο τέως υπουργός Στιβ Μπέικερ δήλωσε «βαθιά ενθαρρυμένος» από το γεγονός ότι ο κ. Τουσκ θέλει συμφωνία με ένα τέτοιο σαφές πλαίσιο.

Σημειώνεται ότι μία συμφωνία ελεύθερου εμπορίου τύπου «Καναδά συν» είναι η πρόταση που έχει υποβάλει και ο Μπόρις Τζόνσον, σε αντιδιαστολή με το σχέδιο Τσέκερς της πρωθυπουργού Μέι.

Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Λίο Βαράντκατ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε χαρακτηριστικά ότι η ΕΕ δεν έχει προσφέρει απλώς μία συμφωνία στα πρότυπα αυτής που έχουν οι Βρυξέλλες με τον Καναδά, αλλά μία συμφωνία «Καναδά συν συν συν».

Ο κ. Τουσκ εκτίμησε επίσης ότι τώρα που ολοκληρώθηκε το συνέδριο του Συντηρητικού Κόμματος μπορούν να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία.

Ο κ. Βαράντκαρ είπε ότι ελπίζει σε συμφωνία έως το Νοέμβριο.

Εν τω μεταξύ, οι Financial Times γράφουν πως η ιρλανδική κυβέρνηση κοιτάζει με καλό μάτι τη νέα συμβιβαστική πρόταση που φέρεται να είναι έτοιμη να κάνει η Τερέζα Με προς την ΕΕ.

Συγκεκριμένα η πρόταση πιστεύεται ότι θα περιλαμβάνει υποχώρηση εκ μέρους της Βρετανίδας πρωθυπουργού έναντι του ευρωπαϊκού αιτήματος για παραμονή της Βόρειας Ιρλανδίας στο κανονιστικό πλαίσιο της ενιαίας αγοράς.

Ως αντάλλαγμα, ωστόσο, η κα Μέι θα απαιτήσει την παραμονή ολόκληρου του Ηνωμένου Βασιλείου στην τελωνειακή ένωση «για ένα ορισμένο χρονικό διάστημα» και όχι μόνο της Βόρειας Ιρλανδίας, όπως ορίζει η συμφωνία του περασμένου Δεκεμβρίου επί της λεγόμενης έσχατης λύσης σε περίπτωση που δεν υπάρξει άλλη αμοιβαία αποδεκτή λύση για την αποτροπή επαναφοράς των σκληρών συνόρων στην Ιρλανδία.

Η κα Μέι θέλει με τον τρόπο αυτό να αποφύγει τα τελωνειακά σύνορα και τους τελωνειακούς ελέγχους μεταξύ Βόρειας Ιρλανδίας και υπόλοιπου Ηνωμένου Βασιλείου.

Αυτή η συμβιβαστική πρόταση πάντως δεν είναι βέβαιο ότι θα γινόταν δεκτή από την ΕΕ, ενώ έχει εκ προοιμίου ρητώς απορριφθεί από το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα της Βόρειας Ιρλανδίας που στηρίζει την κυβέρνηση μειοψηφίας της Τερέζα Μέι στο Γουέστμινστερ.

Εν τω μεταξύ, μετά από τις επίσημες κατηγορίες του Foreign Office σε βάρος του Κρεμλίνου για επιθέσεις στον κυβερνοχώρο, το Εργατικό Κόμμα της αντιπολίτευσης ζήτησε τη διεξαγωγή έρευνας για το κατά πόσο υπήρξε ρωσικός δάκτυλος που επηρέασε το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος υπέρ του Brexit.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα