Επανέναρξη της εποικιστικής δραστηριότητας στην Ιερουσαλήμ

Το Ισραήλ ανακοίνωσε χθες Κυριακή ότι ξεκινά και πάλι την εποικιστική του δραστηριότητα, με την κατασκευή εκατοντάδων κατοικιών στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, λίγες ώρες πριν από την τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.

Η τηλεφωνική αυτή επικοινωνία ήταν η πρώτη μεταξύ των δύο ηγετών μετά την ορκωμοσία Τραμπ, ο οποίος κάλεσε τον Νετανιάχου να επισκεφθεί την Ουάσινγκτον τον Φεβρουάριο.

Σε ανακοίνωσή του ο Ισραηλινός πρωθυπουργός διευκρίνισε ότι η οριστική ημερομηνία της επίσκεψης θα

«οριστεί λίγες ημέρες νωρίτερα», ενώ ο Τραμπ χαρακτήρισε την επικοινωνία μεταξύ τους «πολύ καλή».

Οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν να συνεχίσουν να ανταλλάσσουν απόψεις για μια σειρά περιφερειακών θεμάτων, κυρίως για την απειλή που αποτελεί το Ιράν», επεσήμανε από την πλευρά του ο Λευκός Οίκος, δίνοντας μια πρώτη ένδειξη της σκλήρυνσης της στάσης της νέας αμερικανικής κυβέρνησης προς την Τεχεράνη.

Επίσης, Τραμπ και Νετανιάχου συμφώνησαν ότι οι διαπραγματεύσεις για μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστίνιων δεν μπορεί παρά να είναι «άμεσες», σύμφωνα με την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Το Ισραήλ έχει εκφράσει την ικανοποίησή του για την εκλογή του Τραμπ, μετά τις δύσκολες σχέσεις που είχε με την κυβέρνηση του προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα. «Οι κανόνες του παιχνιδιού άλλαξαν με την ανάληψη της εξουσίας από τον Ντόναλντ Τραμπ. Δεν έχουμε πια δεμένα τα χέρια όπως την εποχή του Μπαράκ Ομπάμα», που επέκρινε την εποικιστική πολιτική του Ισραήλ, διευκρίνισε ο Μέιρ Τούργεμαν, αναπληρωτής δήμαρχος της Ιερουσαλήμ.

Οι ισραηλινές δημοτικές Αρχές της Ιερουσαλήμ ανακοίνωσαν χθες ότι έδωσαν οριστική έγκριση για την κατασκευή 566 κατοικιών στους εβραϊκούς οικισμούς Πίσγκατ Ζεεβ, Ράμοτ και Ράματ Σλόμο στην κατεχόμενη Ανατολική Ιερουσαλήμ. «Έχουμε σχέδια για την κατασκευή 11.000 κατοικιών, που αναμένουν έγκριση», πρόσθεσε ο Τούργεμαν.

Ο δήμαρχος της Ιερουσαλήμ Νιλ Μπάρκατ διευκρίνισε σε ανακοίνωσή του ότι ακόμη 105 κατοικίες θα κατασκευαστούν σε παλαιστινιακές συνοικίες, εκφράζοντας, παράλληλα, την ικανοποίησή του για το τέλος «των οκτώ δύσκολων ετών με τον Ομπάμα».

Η Παλαιστινιακή Αρχή καταδίκασε σε ανακοίνωσή της τα νέα σχέδια εβραϊκού εποικισμού, ζητώντας από τον ΟΗΕ να δράσει ώστε «να σταματήσει την εξτρεμιστική ισραηλινή κυβέρνηση, η οποία καταστρέφει κάθε πιθανότητα κατάληξης σε μια λύση δύο κρατών». Σύμφωνα με τη διεθνή κοινότητα, όλοι οι εβραϊκοί οικισμοί στα παλαιστινιακά εδάφη είναι παράνομοι.

Στη συνομιλία του με τον Αμερικανό πρόεδρο, ο Νετανιάχου «εξέφρασε την επιθυμία του να συνεργαστεί με τον πρόεδρο Τραμπ ώστε να χτίσουν ένα κοινό όραμα για να προωθηθεί η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή», όπως ανακοίνωσε το γραφείο του.

Σύμφωνα με τον Νετανιάχου, ο οποίος επίσης συζήτησε με τον Τραμπ για τον πόλεμο στη Συρία, «η πρώτη προτεραιότητα του κράτους του Ισραήλ είναι να αρθεί η απειλή που αποτελεί η κακή πυρηνική συμφωνία που συνήφθη με το Ιράν και τις μεγάλες δυνάμεις το 2015».

Ο Ομπάμα είχε διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην επίτευξη της συμφωνίας αυτής, την οποία ο Τραμπ είχε χαρακτηρίσει «μια από τις χειρότερες».

Σπάζοντας τη γραμμή που ακολουθούν παραδοσιακά οι ΗΠΑ, ο Τραμπ υποσχέθηκε να αναγνωρίσει την Ιερουσαλήμ ως πρωτεύουσα του Ισραήλ και να μεταφέρει εκεί την αμερικανική πρεσβεία.

Όμως, χθες, Κυριακή, ο Λευκός Οίκος φάνηκε να αποκλείει το ενδεχόμενο μιας άμεσης τέτοιας μεταφοράς. «Βρισκόμαστε στην αρχή της διαδικασίας που τελικά θα καταλήξει εκεί», εξήγησε ο εκπρόσωπός του Σον Σπάισερ.

Ο Νετανιάχου εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ανάληψη της εξουσίας από τον Τραμπ, μετά τις τεταμένες σχέσεις που είχε με τον προκάτοχό του, ο οποίος θεωρούσε ότι ο εβραϊκός εποικισμός αποτελεί εμπόδιο στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με τους Παλαιστίνιους, που έχουν παγώσει εδώ και περισσότερα από δύο χρόνια.

Οι σχέσεις μεταξύ Ισραήλ και ΗΠΑ έφτασαν στο ναδίρ τους, όταν στις 23 Δεκεμβρίου η Ουάσινγκτον, για πρώτη φορά από το 1979, δεν άσκησε βέτο σε μια απόφαση του ΟΗΕ, η οποία καταδίκαζε τον εβραϊκό εποικισμό στα παλαιστινιακά εδάφη. Περίπου 430.000 Ισραηλινοί έποικοι ζουν στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και περισσότεροι από 200.000 στην Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Εξάλλου, δύο Ισραηλινοί βουλευτές παρουσίασαν στο συμβούλιο ασφαλείας της χώρας ένα νομοσχέδιο για την προσάρτηση της συνοικίας Μααλέ Αντουμίμ στη Δυτική Όχθη. Κάτι τέτοιο θα κόψει τη Δυτική Όχθη στα δύο και θα καταστήσει σχεδόν αδύνατη τη δημιουργία ενός βιώσιμου παλαιστινιακού κράτους που θα έχει γεωγραφική συνέχεια.

Σύμφωνα με έναν Ισραηλινό υπουργό, το θέμα αυτό θα εξεταστεί μετά τη συνάντηση Νετανιάχου –Τραμπ.

Πηγή: AΠΕ - ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα