Επάνοδος Έιντε στην Κύπρο με διάθεση επαναξιολόγησης

Στην Κύπρο εκ νέου ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, όπου αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, τη Δευτέρα 24 Ιουλίου στις 10:30 το πρωί. Στις 14.30 η συνάντηση Έιντε-Ακιντζί.

Δεν έχει γίνει γνωστό ακόμα το περιεχόμενο της επανόδου Έιντε στο νησί, ιδιαίτερα μάλιστα μετά τις χθεσινές του δηλώσεις ότι "με δεδομένο έναν αριθμό εξελίξεων πάνω και γύρω από το νησί, δεν βλέπω πώς μπορεί να ξεκινήσει η διαδικασία".

Τα

Ηνωμένα Έθνη έχουν πλέον ξεκαθαρίσει τη θέση τους σε σχέση με το πώς αξιολογούν την έκβαση της Διάσκεψης στο Crans-Montana, με αναφορές του τύπου "πρέπει να παραδεχτούμε πως υπήρξε μια συλλογική αποτυχία να επιτύχουμε μαζί συμφωνία στο Crans Montana". Αυτό αποδεικνύει ξεκάθαρα την πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών να μην καταλογίσουν ακόμα ευθύνες σε κάποια από τις πλευρές, καθώς επίσης και την πρόθεση να μην βάλουν ακόμα ένα "τέλος" στην προσπάθεια που γίνεται για επίλυση του Κυπριακού, καθώς κάνουν λόγο για "περίοδο προβληματισμού για το τι μπορεί να γίνει τώρα, αφού η διάσκεψη για την Κύπρο έχει αποτύχει".

Πλεόν, ο ρόλος των Ηνωμένων Εθνών στο επόμενο διάστημα θα έχει συγκεκριμένο περιεχόμενο και στόχο. Όπως επανειλημμένα έχει πει ο κ. Έιντε, αλλά και ο ίδιος ο Αντόνιο Γκουτέρες το προηγούμενο διάστημα, η διαδικασία που έχει ακολουθηθεί τα προηγούμενα χρόνια μέχρι και τη Διάσκεψη του Crans-Montana, απέφερε πολύ σημαντική και ουσιαστική πρόοδο στην προσπάθεια επίλυσης, ενδεχομένως τη μεγαλύτερη πρόοδο από κάθε άλλη πλευρά, όπως υποστηρίζουν τα Ηνωμένα Έθνη.

Αυτό που θα επιχειρήσουν τώρα τα Ηνωμένα Έθνη και ενδεχομένως να αποτελεί και τον κύριο λόγο επανόδου του Έιντε στο νησί, είναι η σαφής και ορθή καταγραφή και αποτύπωση όλων όσων έχουν "επιτευχθεί", των δεδομένων και των όσων έχουν συνεισφέρει οι πλευρές και τα Ηνωμένα Έθνη στη διαδικασία μέχρι τώρα. Όλα όσα δηλαδή θα εμπεριέχονται στην έκθεση του Γ.Γ. του ΟΗΕ για τις καλές υπηρεσίες που έχουν προσφέρει τα ΗΕ στη διαδικασία αυτή. Δεν θα αφήσουν να πάει χαμένο ούτε ένα έγγραφο, αλλά ούτε και κανένα αρχείο που έχει κατατεθεί, έτσι ώστε, σε μεταγενέστερο στάδιο, αν χρειαστεί, να μπορούν να ανατρέξουν σε αυτά.

Σε δηλώσεις του μετά την ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο κ. Έιντε τόνισε ότι τα Ηνωμένα Έθνη έχουν μόνο μια δέσμη παραμέτρων που οδηγεί προς την ενοποίηση. "Αυτό είναι κάτι που βασίζεται σταθερά σε χρόνια υποστήριξης από το Συμβούλιο Ασφαλείας αυτής της διαδικασίας. Δεν γνωρίζω τι μπορούν να κάνουν άλλοι σε μελλοντικές καταστάσεις, αλλά αυτή είναι η εντολή μου και δεν νομίζω ότι το μυαλό μου ασχολείται με άλλα πέραν της ενοποίησης".

Μετέωρη η διάρκεια παραμονής UNFICYP

Μπορεί να έχει ανανεωθεί η θητεία της UNFICYP στο νησί για ακόμα 6 μήνες, ωστόσο πληθαίνουν οι φωνές που κάνουν λόγο για αναγκαιότητα αξιολόγησης των δεδομένων σε σχέση με την παροχή καλών υπηρεσιών στο νησί. Έιντε και Σπέχαρ τόνισαν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο το βράδυ της Τρίτης, ότι «Θα χρειαστεί να αποφασίσουν οι πλευρές πώς θα προχωρήσουν, διότι, χωρίς μια διαδικασία, δεν θα υπάρξουν πολλά για να κάνουν οι καλές υπηρεσίες».

Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε πρόσθεσε ότι το σαφές μήνυμα είναι ότι θα υπάρξει αξιολόγηση, ανασκόπηση, αλλά θα υπάρξει και συνέχεια για την UNFICYP. «Για τις καλές υπηρεσίες, εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από αυτό που σκέφτονται οι πλευρές, διότι έχουν νόημα μόνον αν υπάρχει μια διαδικασία που θα υποστηρίξουν». «Δεν έχει νόημα να έχουμε μια αποστολή καλών υπηρεσιών χωρίς τη διαδικασία. Και αν υπάρξει μια διαδικασία, θα είναι εκεί και οι καλές υπηρεσίες, ως μία πολιτική λειτουργία και μέρος της εντολής του Γενικού Γραμματέα».

Keywords
Τυχαία Θέματα