Επ.Διοικήσεως:370 παράπονα απ'αρχή πανδημίας - Σε εγρήγορση για υπέρβαση

Σήμερα η επανάσταση μας έχει ειδικό βάρος και έγκειται στην προσωπική και συλλογική ευθύνη του καθενός μας απέναντι στους συνανθρώπους μας, αλλά συνάμα στην επαγρύπνηση μας απέναντι στα μέτρα της Πολιτείας ώστε αυτά να μην υπερβαίνουν το άκρως αναγκαίο για την αντιμετώπιση του «αόρατου εχθρού» της Covid-19, δηλώνει σε τοποθέτησή της η Επίτροπος Διοίκησης και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, η οποία με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δίνει στη δημοσιότητα ειδική έκδοση με τις παρεμβάσεις της σε σχέση με την πανδημία.

H κ. Λοττίδη παραθέτει στοιχεία

για τα παράπονα που διερεύνησε σε σχέση με την νόσο στην Κύπρο. «Από τον Μάρτιο του 2020, λάβαμε 370 παράπονα που σχετίζονταν με τα μέτρα που λήφθηκαν για την αντιμετώπιση της Covid 19 εκ των οποίων η εξέταση έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 80% περίπου», αναφέρει.

Ενημερώνει επίσης ότι «με την έλευση της πανδημίας του ιού COVID-19 στην Κύπρο και των περιορισμών που τέθηκαν από την Πολιτεία για πρόληψη της εξάπλωσής της, το Γραφείο μας, ως προασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τέθηκε σε εγρήγορση, προκειμένου να παρέμβει και να βοηθήσει κάθε πιθανή παραβίαση τους».

Ειδική αναφορά κάνει σε ειδικό ιστοτόπο που έχει δημιουργηθεί στην ιστοσελίδα του Γραφείου της ο οποίος περιλαμβάνει συνδέσμους με όλες τις απαραίτητες πληροφορίες σχετικά με την πανδημία COVID-19, καθώς και τις παρεμβάσεις σχετικά με το COVID-19 και γενικότερα τον αντίκτυπό του στα ανθρώπινα δικαιώματα

Στην τοποθέτησή της η Επίτροπος Διοίκησης αναφέρεται στην υιοθέτηση της 10ης Δεκεμβρίου, 1948 της Οικουμενικής Διακήρυξης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι «στη βάση της, έχουν αρχιτεκτονηθεί πολιτικές και νομικά κείμενα που κατοχυρώνουν τα δικαιώματα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες, η άσκηση και απόλαυση των οποίων, επιτρέπει στους ανθρώπους να προστατεύονται από κρατικές αυθαιρεσίες από την μια, αλλά και να απαιτούν και να διεκδικούν τον αλληλοσεβασμό των δικαιωμάτων μεταξύ τους ,σε μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις, εμποτισμένες με την ελευθερία και τις δημοκρατικές αξίες».

Σήμερα, προσθέτει, «η νομική προστασία υπάρχει δυνατά, σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, μα συνάμα υπάρχει η τεράστια διάσταση στην εφαρμογή της σε όλες τις εκφάνσεις των δικαιωμάτων που καλούνται να προστατεύσουν, που το 2020 ήρθε για να τονίσει ακόμη περισσότερο».

Σύμφωνα με την κ. Λοττίδη, ο «αόρατος εχθρός» «επέτεινε τα υφιστάμενα προβλήματα και αποτέλεσε περαιτέρω πρόκληση για την ανθρωπότητα, η οποία κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πανδημία της Covid-19 και να αναχαιτίσει την ταχεία εξάπλωσής της».

Αναπόφευκτα, αναφέρει, «το αποτέλεσμα των καινοφανών μέτρων που εφαρμόστηκαν για σκοπούς πρόληψης της διασποράς της πανδημίας, μεταξύ σωρείας οικονομικών και άλλων επιπτώσεων, ήταν ο περιορισμός βασικών ελευθεριών του καθενός από εμάς».

Ξαφνικά, προσθέτει, ο «αόρατος εχθρός» έστειλε το πέπλο μιας «αόρατης φυλακής» σε ολόκληρο το πλανήτη. «Μια φυλακή που δεν περιορίζεται σε τόπο και χρόνο ,μια φυλακή που δεν έχει χρώμα και εστία για να την τιθασεύσει κανείς, να προβάλει τον στόχο προσεχτικά απέναντι της και να την συνθλίψει», συμπληρώνει.

Δείτε εδώ: Κορωνοϊός-Κύπρος: Οι αυξημένοι αριθμοί έφεραν νέα μέτρα-Τι ισχύει από αύριο

«Μέχρι τότε η ανάγκη για επαγρύπνηση σε ότι αφορά τη διασφάλιση της απόλαυσης των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων χωρίς διακρίσεις, καθίσταται ακόμα μεγαλύτερη», σημειώνει.

Από την έναρξη της πανδημίας μέχρι και σήμερα,  ενημερώνει, «προβήκαμε σε σειρά παρεμβάσεων με την υποβολή συγκεκριμένων εισηγήσεων για την απάμβλυνση των δυσμενών επιπτώσεων που παρατηρούνται κυρίως στις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού τόσο ως Εθνική Ανεξάρτητη Αρχή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (NHRI), ως Φορέας Ισοτητας και Καταπολέμησης των Διακρίσεων (Equality Body) ,ως Μηχανισμός Παρακολούθησης Εφαρμογής της Σύμβασης του ΟΗΕ για ΑμεΑ, αλλά και ως Μηχανισμός Πρόληψης των Βασανιστηρίων (NPM),οι οποίες ενόψει της σημερινής μέρας ενοποιήθηκαν σε μια ειδική έκδοση ώστε να αποτελέσουν ένα εύχρηστο εργαλείο ενημέρωσης και διεκδίκησης των δικαιωμάτων και αφορούν άτομα που βρίσκονται σε περιορισμό ,κέντρα φιλοξενίας ,στέγες ηλικιωμένων, παιδιά, σχολεία ,άτομα με αναπηρία και το δικαίωμα τους στην πληροφόρηση, άδεια εισόδου σε ανύπαντρα ζευγάρια #love is not tourism».

Η Επίτροπος Διοίκησης αναφέρει επίσης ότι «η σημερινή μέρα και κάθε μέρα, αποτελεί το συνεχή αγώνα για εντοπισμό της κατάχρησης, της παραβίασης, της ελλιπούς προστασίας αλλά και της ανάγκης για προσβολή κάθε δυσανάλογου μέτρου που δεν εξυπηρετεί τον σκοπό της δημόσιας υγείας και του δικαιώματος στην ζωή».

Η σημερινή μέρα, σημειώνει, «δίνει το έναυσμα για μια επανάσταση με αιτία, χωρίς τυμπανοκρουσίες και καταστροφές, χωρίς να θέτει σε κίνδυνο δικαιώματα των συνανθρώπων μας, σήμερα η επανάσταση μας έχει ειδικό βάρος και έγκειται στην προσωπική και συλλογική ευθύνη του καθενός μας απέναντι στους συνανθρώπους μας, αλλά συνάμα στην επαγρύπνηση μας απέναντι στα μέτρα της Πολιτείας ώστε αυτά να μην υπερβαίνουν το άκρως αναγκαίο για την αντιμετώπιση του “αόρατου εχθρού”».

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επ Διοικήσεως 370, #45,ep dioikiseos 370, #45