Επέκταση κατηγοριών γονικής άδειας και άδειας πατρότητας-Ποιοι οι δικαιούχοι

Την αποδοχή του αιτήματος ώστε να καταστούν δικαιούχοι της γονικής άδειας και της άδειας πατρότητας γονείς και πατέρες αντίστοιχα που δεν έχουν τελέσει γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης αποφάσισε την Τρίτη η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Εργασίας, κατά την ολοκλήρωση της κατ’ άρθρον εξέτασης των νομοσχεδίων για την γονική άδεια.

Όπως δήλωσε μετά το τέλος της συνεδρίας ο Πρόεδρος της επιτροπής Αντρέας Καυκαλιάς, έχουν επέλθει σημαντικές αλλαγές που συνιστούν βελτιώσεις επί των αρχικών νομοσχεδίων.

Επιπλέον, ανέφερε πως σε σχέση με τα άτομα με αναπηρίες, η διάρκεια του επιδόματος γονικής άδειας

επεκτείνεται από τέσσερις εβδομάδες, νοουμένου ότι το παιδί έχει πιστοποιηθεί από το σύστημα αξιολόγησης αναπηρίας ως άτομο με σοβαρή αναπηρία ή με μέτρια νοητική αναπηρία, και σε έξι εβδομάδες, νοουμένου ότι το παιδί έχει πιστοποιηθεί ως άτομο με ολική αναπηρία.

Είπε επίσης πως βελτιώσεις έχουν σημειωθεί και σε ό,τι αφορά στις μεταβατικές διατάξεις που προβλέπονται στα νομοσχέδια, αλλά και στη διαδικασία για την υποβολή των αιτήσεων, ενώ χαρακτήρισε ως θετικό το σημείο που αφορά στο γεγονός ότι έχει προστεθεί πρόνοια για εξομοιούμενη ασφάλιση για εργαζόμενους στους οποίους δεν καταβάλλεται επίδομα για άδεια φροντίδας ή για λόγους ανωτέρας βίας.

«Ωστόσο, και παρά τις εισηγήσεις του κόμματος, η άδεια φροντίδας και η άδεια για ανωτέρα βία παραμείνουν απλήρωτες, ενώ οι αυτοεργοδοτούμενοι παραμένουν εκτός. Είναι δύο σημαντικά σημεία που αξιολογούνται ως αρνητικά στοιχεία σε σχέση με τα νομοσχέδια», ανέφερε ο κ. Καυκαλιάς, συμπληρώνοντας πως τα νομοσχέδια θα βρίσκονται στην ολομέλεια σίγουρα την 1η Δεκεμβρίου, αν δεν γίνει αυτό πρώτα κατορθωτό στις 24 Νοεμβρίου.

Για ένα τεράστιο βήμα προς τα εμπρός έκανε ο λόγο ο Βουλευτής ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά, προσθέτοντας πως τα εν λόγω νομοσχέδια και η συγκεκριμένη άδεια αφορούν και άπτονται της στήριξης της εργαζόμενης μητέρας, της οικογένειας, του πατέρα και των νεαρών ζευγαριών.

Η συμφιλίωση της εργασιακής ζωής με την οικογενειακή ζωή πρέπει να είναι ένας βασικός στόχος, υπογράμμισε ο κ. Κουλλά, συμπληρώνοντας πως και για τον ΔΗΣΥ η στήριξη της οικογένειας, όπως έχει εξαγγελθεί και από τον πρόεδρο του κόμματος και υποψήφιο για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου, είναι μέσα στους βασικούς άξονες και στόχους, με τα νομοσχέδια αυτά να εντάσσονται σε αυτή τη μεγάλη προσπάθεια.

Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ χαιρέτισε επίσης την ευελιξία του Υπουργείου Εργασίας για την αποδοχή των βελτιώσεων που ακούστηκαν κατά την διάρκεια των συζητήσεων, προσθέτοντας πως πλέον έχουν ξεπεραστεί κατά πολύ τα όσα υποχρεωτικά επέβαλλε η ευρωπαϊκή οδηγία.

Ταυτόχρονα, σημείωσε πως γίνεται μια αρχή για τη συνολική μελέτη μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023 σε ό,τι αφορά τη σχέση των αυτοεργοδοτούμενων με τα επιδόματα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και προσέθεσε ότι σε κάθε περίπτωση βελτιώσεις είναι δυνατές και στη συνέχεια.

«Μέσα από τη σωστή διαχείριση και τις συνετές πολιτικές της κυβέρνησης επετράπη να προσφερθεί αυτό το μεγάλο κοινωνικό ωφέλημα για όλους τους γονείς χωρίς την επιβολή νέων εισφορών για το ΤΚΕ από τους εργαζόμενους και τις επιχειρήσεις», κατέληξε ο κ. Κουλλά.

Διαβάστε ακόμη: Ικανοποιημένη από άσκηση διαχείρισης τρομοκρατικού κτυπήματος η Αστυνομία

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επέκταση,epektasi