Επενδυτικό ενδιαφέρον για Τεχνολογικό Πάρκο Πεντάκωμου

Περισσότεροι από 60 εκπρόσωποι της επενδυτικής κοινότητας του Λονδίνου έδωσαν την Τρίτη το «παρών» στο κτίριο της Ύπατης Αρμοστείας σε παρουσίαση του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου που θα δημιουργηθεί στο Πεντάκωμο.

Στον κρατικό σχεδιασμό για το Πάρκο, τους όρους συμμετοχής στον διαγωνισμό και τα προσφερόμενα κίνητρα προς επενδυτές αναφέρθηκαν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Δρ Στέλιος Χειμώνας και το μέλος του Δ.Σ. του CIPA Άγγελος Γρηγοριάδης.

Στις παρουσιάσεις τους οι δυο αξιωματούχοι αναφέρθηκαν αρχικά στα πλεονεκτήματα

της επένδυσης σε μια χώρα όπως η Κύπρος. Επισήμαναν μεταξύ άλλων την καίρια γεωγραφική θέση, την ιδιότητα της χώρας-μέλους της ΕΕ, το σταθερό και προβλέψιμο πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον, την υψηλή ποιότητα διαβίωσης, τις εξαιρετικές υπηρεσίες, το ελκυστικό και διαφανές φορολογικό σύστημα, καθώς και το ικανότατο ανθρώπινο κεφάλαιο.

Η στρατηγική επιδίωξη της κυπριακής κυβέρνησης με την κατασκευή του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου είναι «να μεταμορφωθεί η Κύπρος σε περιφερειακό κέντρο για εφαρμοσμένη έρευνα, καινοτομία, τεχνολογία και επιχειρηματικότητα», ανέφερε ο Δρ Χειμώνας.

Εκθέτοντας τη γενικότερη πολιτική της κυπριακής κυβέρνησης έναντι των επιχειρήσεων, πρόσθεσε ότι η επιχειρηματικότητα και η καινοτομία βρίσκονται στο επίκεντρο της αναπτυξιακής στρατηγικής. Όπως είπε, η κυβέρνηση θέλει μεταξύ άλλων να βελτιώσει την επιχειρηματική κουλτούρα και ικανότητα στο νησί, καθώς και την ανταγωνιστικότητα, αλλά και να προωθήσει τη διεθνοποίηση των κυπριακών επιχειρήσεων.

Η κατασκευή του Επιστημονικού και Τεχνολογικού Πάρκου εντάσσεται στις αρχικές δράσεις ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση, μαζί με τη δημιουργία Επιχειρηματικού Κέντρου που λειτουργεί ως ‘one-stop shop’ για τις επιχειρήσεις, εξυπηρετώντας δηλαδή το σύνολο των αναγκών μιας επιχείρησης χωρίς την ανάγκη να απευθύνεται αυτή σε διάφορες υπηρεσίες.

Ως ενοίκους σε αυτό το Πάρκο η κυβέρνηση βλέπει ερευνητικά κέντρα, εταιρείες υψηλής τεχνολογίας, start up επιχειρήσεις και άλλους οργανισμούς παραγωγής γνώσης. Σε ό,τι αφορά το γενικότερο πλαίσιο δημιουργίας του Πάρκου, αναφέρθηκε ότι αναζητείται στρατηγικός επενδυτής που πρέπει να έχει σχετική εμπειρία.

Η κυβέρνηση θέτει ως όρο για την αποδοχή προσφορών από στρατηγικούς επενδυτές την έναρξη λειτουργίας του Πάρκου εντός πέντε ετών από την ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας ενοικίασης της προκαθορισμένης γης στο Πεντάκωμο.

Ο Δρ Χειμώνας αναφέρθηκε επίσης λεπτομερώς στις υποχρεώσεις της κυβέρνησης έναντι του επενδυτή, όπως είναι η κατασκευή δρόμων πρόσβασης και η υποδομή παροχής ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεπικοινωνιών και ύδατος, καθώς και στη διαδικασία και τα κριτήρια συμμετοχής στον διαγωνισμό, τον οποίο η κυβέρνηση ελπίζει να προκηρύξει επισήμως εντός του Νοεμβρίου.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε από τον κ. Γρηγοριάδη στα ήδη υπάρχοντα φορολογικά κίνητρα τόσο για εταιρείες όσο και για εργαζόμενους στην Κύπρο, υψηλόμισθους ή χαμηλόμισθους. Στάθηκε επίσης στην παροχή αδειών εργασίας και παραμονής στην Κύπρο, των οποίων μπορεί να ωφεληθεί το έμψυχο δυναμικό των επιχειρήσεων που θα εγκατασταθούν στο Πάρκο.

Μιλώντας στο ΚΥΠΕ αμέσως μετά τις παρουσιάσεις τους, τόσο ο Δρ Χειμώνας όσο και ο κ. Γρηγοριάδης εξέφρασαν την απόλυτη ικανοποίησή τους με τον αριθμό και την ποιότητα των παρευρεθέντων στο κτίριο της Ύπατης Αρμοστείας.

Ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου δήλωσε συγκεκριμένα «ενθαρρυμένος» από το γεγονός ότι η αίθουσα ήταν κατάμεστη από επιχειρηματίες, δυνητικούς επενδυτές και ερευνητές της Βρετανίας που υπέβαλαν πολλές ερωτήσεις.

Ερωτηθείς για τα βασικό επιχείρημα της κυπριακής πλευράς στην προσπάθεια να προσελκύσει επενδυτές και επιχειρήσεις στο Επιστημονικό και Τεχνολογικό Πάρκο, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού σχολίασε: «Δε θα ήθελα να ξεχωρίσω ένα συγκεκριμένο κίνητρο, από την πλευρά μας όμως έχουμε κάνει ό,τι είναι δυνατό να καθυστερήσουν οι πληρωμές ενοικίου από τις εταιρείες που θα εγκατασταθούν στο Πάρκο για πέντε χρόνια, να μειώσουμε το ενοίκιο ανάλογα με τον βαθμό της επένδυσης και να προσφέρουμε άλλα φορολογικά και πολεοδομικά κίνητρα, καθώς και να παράσχουμε όλες τις απαραίτητες υποδομές για να λειτουργήσει τα Πάρκο. Όλα αυτά είναι αρκετά μεγάλα κίνητρα, αλλά το πιο μεγάλο κίνητρο θα έλεγα είναι η γεωγραφική θέση της Κύπρου, το περιβάλλον και το τι έχει να προσφέρει σε ποιότητα ζωής και υψηλής ποιότητας ανθρώπινο δυναμικό. Στην Κύπρο υπάρχει πολύ καλή μαγιά ώστε να στελεχωθούν οι θέσεις εργασίας που θα δημιουργήσουν οι επιχειρήσεις που θα εγκατασταθούν στο Πάρκο».

Ο κ. Γρηγοριάδης από τον CIPA επισήμανε και αυτός τις πολλές και «στοχευμένες» ερωτήσεις από το ακροατήριο που απέδειξαν το ενδιαφέρον και τη γνώση τους. Χαρακτήρισε δε «μεγάλη ευκαιρία για την Κύπρο να δημιουργήσει αυτό το έργο, τόσο για τον νεαρό σπουδαγμένο κόσμο στο νησί που αναζητά εργασία όσο και για εταιρείες που μπορούν να εγκατασταθούν στο Πάρκο και να δημιουργήσουν καινούριες αγορές στην ευρύτερη περιοχή».

Ανάλογη παρουσίαση έχει ήδη γίνει σε τοπικούς και διεθνείς παράγοντες στην Κύπρο και έχει προγραμματιστεί να γίνει στα τέλη του μήνα στο Ισραήλ.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα