Έπεσαν οι υπογραφές για τρυπάνι στο "Ονησιφόρος" το 2017

Έτοιμη δηλώνει η TOTAL να αρχίσει γεωτρήσεις τον Απρίλιο του 2017 στον νέο γεωτρητικό στόχο "Ονησίφορος", που εντοπίστηκε στο θαλάσσιο τεμάχιο "11" της Κυπριακής ΑΟΖ, μετά και την υπογραφή της συμφωνίας με την εταιρεία EDT Agency Services, για την παροχή υπηρεσιών υποστήριξης από το λιμάνι Λεμεσού.

Η συμφωνία υπογράφηκε το βράδυ της Πέμπτης σε ξενοδοχείο της Λεμεσού, από το Γενικό Διευθυντή της Total E&P Cyprus

B.V, Yves Grosjean και του διευθύνοντα συμβούλου της EDT Offshore Δαρείο Μελά, στην παρουσία του Υπουργού Μεταφορών Μάριου Δημητριάδη, του Υπουργού Ενέργειας Γιώργου Λακκοτρύπη και του Δημάρχου της Λεμεσού Ανδρέα Χρίστου.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Υπουργός Μεταφορών Μάριος Δημητριάδης συνεχάρη τις δυο εταιρείες για τη συμφωνία και διαβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Κυβέρνηση θα στηρίξει με κάθε δυνατό τρόπο τις εργασίες αυτές "γιατί πιστεύουμε ότι ο τομέας των υδρογονανθράκων έχει μέλλον στην Κύπρο".

Προσβλέπουμε στην πρώτη γεώτρηση και ας ευχηθούμε να είναι επιτυχημένη, είπε ο κ.Δημητριάδης, προσθέτοντας ότι στόχος όλων είναι οι εργασίες να προχωρήσουν το γρηγορότερο, ενώ σημείωσε ότι "θέλουμε οι εταιρείες αυτές να λάβουν τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες".

Υπέδειξε ακόμη πως προσδοκία είναι η Κύπρος να γίνει ένα περιφερειακό κέντρο παροχής αυτών των υπηρεσιών και διευκολύνσεων.

Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής της Total E&P Cyprus B.V, Yves Grosjean, ανέφερε πως στόχος είναι η γεώτρηση να αρχίσει τον Απρίλιο του 2017 και ότι πιστεύεται πως, καθώς η μορφολογία του Αιγυπτιακού κοιτάσματος "Ζόρ" επεκτείνεται στο τεμάχιο "11", υπάρχουν πιθανότητες για ύπαρξη και φυσικού αερίου.

Ωστόσο υπέδειξε πως η εταιρεία είναι προετοιμασμένη για κάθε ενδεχόμενο, ακόμα και αυτό της αποτυχίας, αφού οι πιθανότητες επιτυχίας σε παρόμοιες περιπτώσεις νέων γεωτρήσεων είναι της τάξης του 25%.

Είπε, παράλληλα, ότι σε περίπτωση που όλα εξελιχθούν θετικά, τότε οι επιλογές για αξιοποίηση είναι πολλές και θα βασιστούν στο μέγεθος και το είδος του κοιτάσματος, χωρίς να αποκλείει την ανάγκη για δημιουργία τερματικού σε περίπτωση που οι ποσότητες που εντοπιστούν είναι πολύ μεγάλες.

Επίσης, σημείωσε, υπολογίζεται πως θα χρειαστούν 5 με 10 χρόνια και ένα κόστος 5 με 10 δισεκατομμυρίων ευρώ για να μπορέσει το κοίτασμα να βγει στην επιφάνεια και να αξιοποιηθεί.

Ο κ. Grosjean ευχαρίστησε την Κυπριακή Κυβέρνηση για τη βοήθεια της στο να εξεύρει η εταιρεία τους κατάλληλους χώρους στο λιμάνι Λεμεσού και εξέφρασε την ικανοποίηση του που επιλέγηκε τελικά μια Κυπριακή εταιρεία με μεγάλη εμπειρία στο χώρο για την παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών.

Εξέφρασε τέλος τη δέσμευση της TOTAL έναντι της Κύπρου, να συνεχίσει με αποφασιστικότητα τις ερευνητικές της προσπάθειες, με την προσδοκία να κτίσει ένα δυνατό χαρτοφυλάκιο στο νησί.

Εκ μέρους της EDT Offshore, ο Διευθυντής Επιχειρησιακών Λειτουργιών, Μάϊκ Σωκράτους, εξέφρασε την πλήρη δέσμευση της εταιρείας για την παροχή ποιοτικών υπηρεσιών προς την TOTAL Κύπρου και σημείωσε πως η επιλογή της εταιρείας δίνει την ευκαιρία για μια μακροχρόνια σχέση, όχι απλά μεταξύ των δυο εταιρειών αλλά και προς όφελος του νησιού και των κατοίκων του.

Σήμερα, συνέχισε, δεν γιορτάζουμε απλά την ψήφο εμπιστοσύνης προς την EDT Offshore, αλλά προς την αναδυόμενη βιομηχανία υδρογονανθράκων του τόπου.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα