Επιχειρησιακή απόφαση τραπεζών η λήψη μέτρων για πάγωμα δόσεων δανείων

Στο γήπεδο των τραπεζών βρίσκεται η μπάλα για τα μέτρα, που θα εφαρμόσουν για να βοηθήσουν τις επιχειρήσεις και τους πολίτες να αντιμετωπίσουν την οικονομική κρίση του κορωνοϊού εν αναμονή και των μέτρων που επεξεργάζεται η Κεντρική Τράπεζα.

Πηγές από την εποπτική Αρχή σημείωναν στο Σίγμα ότι είναι επιχειρησιακή απόφαση των τραπεζών εάν θα

προχωρήσουν σε μέτρα όπως αυτά που είδαμε να λαμβάνονται στην Ελλάδα και στην Ιταλία για πάγωμα καταβολής δόσεων δανείων.

Αυτό που συνέβη στην Ελλάδα ήταν απότοκο μιας εθελοντικής απόφασης των τραπεζών της χώρας.

Συνεπώς οι εγχώριες τράπεζες έχουν στη διάθεσή τους κεφάλαιο 1,3 δισ., το οποίο προκύπτει από τα μέτρα στήριξης, που έχει ανακοινώσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Είναι πολύ σημαντικό να ξεκαθαρίσει ότι ο Ενιαίος Εποπτικός Μηχανισμός δεν έχει δώσει, για την ώρα, την οποιαδήποτε χαλάρωση στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, άρα αποφάσεις για αναστολή δόσεων ενέχουν ρίσκο.

Αυτό, το οποίο επιδιώκουν οι κυπριακές τράπεζες είναι να εξασφαλίσουν από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό πράσινο φως για να μην συμπεριληφθούν στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια όσοι αθετήσουν τις υποχρεώσεις τους επειδή θα έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό.

Το «πάγωμα» δόσεων στην Κύπρο είναι ένα μέτρο, το οποίο βρίσκεται στο κάδρο των τραπεζιτών, αλλά δεν συγκεντρώνει, τουλάχιστον μέχρι τώρα, πολλές πιθανότητες για να υλοποιηθεί.

Αν και τα πάντα αλλάζουν από τη μια στιγμή στην άλλη θεωρείται δύσκολο να δούμε στην Κύπρο μια κοινή απόφαση ή καλύτερα ένα κοινό πακέτο μέτρων από όλες τις τράπεζες.

Εκτός συζήτησης καθώς θεωρείται άνευ αντικειμένου είναι το ενδεχόμενο αναστολής εκποιήσεων.

Αφορούν παλιές υποθέσεις και δεν δικαιολογείται, οποιαδήποτε τέτοια κίνηση όπως μας έλεγαν τραπεζίτες.

Μέτρα που μελετώνται και άλλα που ήδη άρχισαν να εφαρμόζονται είναι η άρση τραπεζικών χρεώσεων, αύξηση του ορίου παρατραβήγματος, αναδιαρθρώσεις δανείων, ενώ μπορεί να υπάρξουν και νέα προϊόντα για μικρά δάνεια γέφυρα όπως χαρακτηρίζονται.

Από τις συστημικές τράπεζες η RCB έχει ανακοινώσει το απόγευμα σειρά μέτρων όπως:

- Ανάληψη μετρητών με κάρτες RCB από ΑΤΜ οποιασδήποτε τράπεζας στην Κύπρο χωρίς επιπλέον χρέωση.

- Αναστολή προμήθειας αποδοχής συναλλαγών στις υπηρεσίες αποδοχής καρτών, μέχρι την 1η Ιουνίου 2020 για επιχειρήσεις που χρησιμοποιούν τις λύσεις πληρωμών της Τράπεζας.

- Από 18 Μαρτίου μέχρι νεοτέρας οι ώρες εξυπηρέτησης πελατών στα καταστήματα και τα Κέντρα διεθνών δραστηριοτήτων θα είναι 9:00 - 14:00.

Συνεπώς βλέπουμε να ενεργοποιείται το μέτρο της απόσυρσης τραπεζικών χρεώσεων.

Απ' εκεί και πέρα ο επικεφαλής εγχώριων εργασιών της RCB σημειώνει ότι:

"Είναι σημαντικό να σημειωθεί η δέσμευση της Τράπεζας να συνεχίσει να στηρίζει την κυπριακή οικονομία και τους πελάτες που αντιμετωπίζουν προσωρινές δυσκολίες".

Ανάλογο είναι και το μήνυμα του επικεφαλής της Τράπεζας Κύπρου. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου σε μήνυμά του προς το προσωπικό σημειώνει ότι βρίσκεται σε διαρκή συντονισμό με την πολιτεία και τις αρμόδιες Αρχές.

Ο Πανίκος Νικολάου αναφέρει μεταξύ άλλων ότι: «Στηρίζουμε την οικονομία και την κοινωνία και οφείλουμε να συνεχίσουμε να το κάνουμε.

Αναζητούμε τρόπους να ανακουφίσουμε με πρακτικά μέτρα όσους πλήττονται περισσότερο από την κρίση.

Σε τέτοιες εποχές οι πιο ισχυροί έχουν υποχρέωση να στηρίζουν τους πιο ευάλωτους.

Η Τράπεζα Κύπρου πάντα ήταν και πάντα θα είναι δίπλα στον κόσμο που την εμπιστεύεται και τη στηρίζει».

Μένουμε για ακόμα λίγο στην Τράπεζα Κύπρου, η οποία αναφέρεται και στην προσπάθεια πώλησης πακέτου προβληματικών δανείων.

Σημειώνει χαρακτηριστικά ότι: «Παρά τη μεταβλητότητα στις αγορές ως αποτέλεσμα της πανδημίας του COVID-19, το Συγκρότημα συνεχίζει να εργάζεται με τους συμβούλους του για την πώληση χαρτοφυλακίου μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Λόγω των συνθηκών αγοράς και λειτουργίας που επικρατούν, η διαδικασία δύναται να διαρκέσει περισσότερο από ότι αρχικά αναμενόταν».

Από τις εποπτικές Αρχές τώρα, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς έχει λάβει έκτακτα μέτρα και έχει προβεί σε διευθετήσεις προς διαφύλαξη της  δημόσιας υγείας και ειδικότερα την ευημερία των εργαζομένων της και των εμπλεκόμενων φορέων της αγοράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα