Επιφυλάξεις για συνομιλίες έθεσε στον Έιντε ο Σιζόπουλος

Τις επιφυλάξεις της ΕΔΕΚ κατά πόσο η διαδικασία που έχει επαναρχίσει για τη λύση του Κυπριακού θα είναι καρποφόρα, εξέφρασε στον Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο Πρόεδρος του κόμματοςΜαρίνος Σιζόπουλος, δεδομένης της στάσης της Τουρκίας, τις προκλήσεις που συστηματικά επιχειρεί.

Σε δηλώσεις μετά τη συνάντηση αντιπροσωπείας της ΕΔΕΚ με την ομάδα του Ειδικού Συμβούλου

του Γ.Γ. του ΟΗΕ για την Κύπρο στα γραφεία του κόμματος, που διήρκεσε περίπου μία ώρα, ο κ. Σιζόπουλος είπε ότι ενημερώθηκαν για τα όσα έχουν συμφωνηθεί τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την επανέναρξη των συνομιλιών και τις προσδοκίες του κ. Έιντε από τη διαδικασία.

Του ανέφεραν, είπε, με ξεκάθαρο τρόπο γιατί εκτιμούν ότι η Τουρκία δεν πρόκειται αυτή τη στιγμή να συναινέσει σε οποιαδήποτε πρόοδο στο Κυπριακό και σε οποιαδήποτε λύση θα αποστασιοποιείται από τα δικά της στρατηγικά συμφέροντα που διαπλέκονται με τις εξελίξεις στον ευρύτερο χώρο της ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής, ενώ αναφέρθηκε σε προκλητική συμπεριφορά που το τουρκικό καθεστώς εκδηλώνει το τελευταίο χρονικό διάστημα.

“Την ίδια στιγμή, ξεκαθαρίσαμε ότι για την ΕΔΕΚ δεν θα διαδραματίσει οποιοδήποτε ρόλο στην πορεία των συνομιλιών το αποτέλεσμα του προσεχούς δημοψηφίσματος στην Τουρκία. Αντίθετα, το ενδεχόμενο, με οποιοδήποτε αποτέλεσμα είτε θετικό είτε αρνητικό για τον κ. Ερντογάν, η στάση της Τουρκίας να γίνει ακόμα πιο σκληρή, ακόμα πιο διεκδικητική έναντι της Ελλάδας και ακόμα περισσότερο έναντι της Κύπρου”.

Γι αυτό τον λόγο υπέδειξαν, είπε, ότι η πορεία των συνομιλιών δεν μπορεί να έχει θετική κατάληξη, από τη στιγμή που δεν θα συναινέσει η Τουρκία. “Χρησιμοποιεί τις συνομιλίες ως άλλοθι για να κερδίσει χρόνο και να προωθεί τα δικά της στρατηγικά σχέδια στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και κυρίως σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας”.

Ως εκ τούτου, ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος, εάν πραγματικά τα ΗΕ και ο διεθνής παράγοντας ενδιαφέρονται να δοθεί μια προώθηση για λύση του Κυπριακού, θα πρέπει να αλλάξει και η μέθοδος και η τακτική. Η συγκεκριμένη διαδικασία, είπε, θα είναι αναποτελεσματική.


Ξεκαθάρισε, επίσης, στον κ. Έιντε, ότι ανεξάρτητα από τις διαφωνίες για τη στάση του και την τακτική που ακολουθεί, η ΕΔΕΚ αντιλαμβάνεται ότι η δική του πρόθεση είναι να συμβάλλει προς την κατεύθυνση που αυτός αντιλαμβάνεται ότι θα υποβοηθήσει για την εξεύρεση μιας λύσης.

Την ίδια στιγμή, πρόσθεσε, τεράστιες είναι οι ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας και των συνεργατών του, οι οποίοι δεν διεκδικούν τα αυτονόητα, όπως είπε, “δεν παραμένουν σταθεροί σε αυτά που κατά καιρούς συμφωνούνται, συνεχώς αλλάζει η μεθοδολογία στη διαδικασία των συνομιλιών και συνεχώς παρατηρούνται παραχωρήσεις όχι μόνο σε θέματα διαδικασίας, αλλά δυστυχώς και σε θέματα ουσίας”.


Μέσα από αυτή την τακτική, είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, είτε θα καταλήξουμε σε μια λύση τουρκικών προδιαγραφών με ό,τι αυτό συνεπάγεται, είτε δεν θα καταλήξουμε σε λύση τελικά, αλλά θα καταστούμε εν μέρει συνυπεύθυνοι αυτής της διαδικασίας, με ό,τι αυτό συνεπάγεται κυρίως όσον αφορά τις συστηματικές προσπάθειες αναβάθμισης του ψευδοκράτους και δημιουργίας στην Κύπρο ενός τουρκικού κρατικού προτεκτοράτου, απόλυτα ελεγχόμενου από την Άγκυρα, για να μπορεί η Τουρκία να έχει παρουσία και να επηρεάζει τις εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο.

Keywords
Τυχαία Θέματα