Επιφύλαξεις Υπ.Εργασίας για πρόταση νόμου άδειας πατρότητας

Σοβαρές επιφυλάξεις διατύπωσε σήμερα η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου ως προς την πρόταση νόμου που κατατέθηκε από πλευράς ΑΚΕΛ και η οποία προνοεί την παραχώρηση άδειας πατρότητας και επιδόματος σε πατέρες που δεν είναι παντρεμένοι με τη μητέρα του παιδιού τους, αλλά συμβιώνουν μαζί της.


Βασικό επιχείρημα της Ζέτας Αιμιλιανίδου, η οποία βρέθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας για να αναλύσει θέματα της αρμοδιότητάς της, ήταν ότι πρέπει να προστατευθούν τα

δικαιώματα των γυναικών.

Η πρόταση νόμου των βουλευτών Αντρέα Φακοντή, Σκεύης Κούτρα Κουκουμά και Ελένης Μαύρου διευρύνει τους δικαιούχους άδειας πατρότητας και του σχετικού επιδόματος, με τη συμπερίληψη όσων πατέρων απλά συμβιώνουν με τη μητέρα του παιδιού τους και δεν είναι παντρεμένοι ή δεν έχουν υπογράψει σύμφωνο συμβίωσης. Βάσει της πρότασης θα υποχρεούνται οι γονείς να προβαίνουν σε ένορκη δήλωση ότι συζούν κάτω από την ίδια στέγη.

«Έχω σοβαρές επιφυλάξεις» τόνισε η Υπουργός στους βουλευτές, σημειώνοντας πως η πρόταση δεν προστατεύει τη μητέρα και το παιδί. «Αν συμβεί οτιδήποτε στον άντρα το αποτέλεσμα είναι ότι ούτε η γυναίκα ούτε το παιδί έχουν οποιοδήποτε δικαίωμα επί της περιουσίας του», είπε η Υπουργός και υπέδειξε πως «υπάρχει το σύμφωνο συμβίωσης που δημιουργεί κληρονομικά δικαιώματα και δικαιώματα οικογενειακού δικαίου. Ας κάνουν σύμφωνο συμβίωσης. Γιατί να μη δώσω και στη μητέρα τη δυνατότητα να έχει και όλα τα άλλα δικαιώματα; Δεν είμαι υπέρ του να προωθούμε λύσεις ενάντια στη γυναίκα», υπογράμμισε η Ζέτα Αιμιλιανίδου.

«Επιχειρούμε να κλείσουμε αυτό το μικρό κενό, το οποίο θα έχει πολύ λίγο κόστος», ανέφερε από πλευράς του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εργασίας Ανδρέας Φακοντής.

«Εξόχως αντισυνταγματική», χαρακτήρισε την πρόταση νόμου ο βουλευτής ΔΗΣΥ Ανδρέας Κυπριανού, σημειώνοντας ότι θα αυξήσει θα έξοδα του κράτους.

«Δεν πιστεύω ότι επιλύει τα προβλήματα σε ανθρώπους που συμβιώνουν, πρέπει να διασφαλίσουμε και τα δικαιώματα των γυναικών», επανέλαβε από πλευράς της η Υπουργός, προσθέτοντας ότι δεν συμφωνεί με τη διεξαγωγή κοινωνικού διαλόγου για το θέμα.

Η Υπουργός είπε στους βουλευτές ότι θα αποστείλει υπόμνημα με το οποίο θα τους ενημερώνει για τα επιπρόσθετα θέματα που θα δημιουργηθούν εάν ψηφιστεί η πρόταση.

Σύμφωνα με την κ. Αιμιλιανίδου, μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου υποβλήθηκαν 2820 αιτήσεις για άδεια πατρότητας.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα