Επίκαιρη αξία σπουδών Επαγγελματικής Ασφάλειας &Υγείας στον καιρό του COVID-19

Καινοτόμο Μεταπτυχιακό από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Το Μεταπτυχιακό (MSc) στην Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία που προσφέρει η Σχολή Θετικών Επιστημών του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου αποτελεί αυτή την περίοδο από τα πιο περιζήτητα πτυχία, προσελκύοντας μεγάλο ενδιαφέρον αποφοίτων από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων. Το Μεταπτυχιακό δίνει τη δυνατότητα σε πτυχιούχους από κλάδους όπως μηχανολογία, θετικές επιστήμες, ψυχολογία, διοίκηση επιχειρήσεων, υγεία, να αναπτύξουν γνώσεις και δεξιότητες στον τομέα της Ασφάλειας

και Υγείας στο εργασιακό περιβάλλον σε μια περίοδο που αυτές ακριβώς οι ικανότητες είναι πολυζήτητες.

Οι φοιτητές εκπαιδεύονται σε διάφορους τομείς, όπως στον εντοπισμό των κινδύνων, την αξιολόγηση των ρίσκων και τη σύσταση μεθόδων ελέγχου, και μπορούν να εμβαθύνουν το συγκεκριμένο τομέα ενδιαφέροντος τους κατά την ολοκλήρωση της μεταπτυχιακής τους διατριβής.

Κρίσιμο επάγγελμα

Σε συνομιλία που είχαμε με τον Καθηγητή Εκτίμησης Κινδύνου της Σχολής Θετικών Επιστημών Γεώργιο Μπούστρα, μας ανέλυσε το υπόβαθρο του τομέα αλλά και το ευρύτερο πλαίσιο του επαγγέλματος.

Ο κ. Μπούστρας ξεκίνησε με την ερμηνεία της Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας. Ακρογωνιαίος λίθος για την ασφάλεια και υγεία στην ΕΕ, ανέφερε, αποτελεί Οδηγία του 1989  «οδηγία-πλαίσιο» σχετικά με την εφαρμογή μέτρων για την προώθηση της βελτίωσης της ασφάλειας και της υγείας των εργαζομένων κατά την εργασία.  Με βάση αυτή την οδηγία τα Κράτη Μέλη ρύθμισαν νομικά τις υποχρεώσεις εργοδοτών και εργαζομένων. Στην Κύπρο, το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας αποτελεί την αρμόδια αρχή που ρυθμίζει τα της ασφάλειας και υγείας στην εργασία.

Με βάση την πολιτική για θέματα ασφάλειας και υγείας του οργανισμού, ο Λειτουργός μελετά, σχεδιάζει και εφαρμόζει λύσεις που εξασφαλίζουν την ασφάλεια και υγεία του εργαζομένου, καθώς και του επισκέπτη. 

Η πανδημία του COVID-19 ανέδειξε τον κρίσιμο ρόλο του Λειτουργού Ασφάλειας και Υγείας.  Ο σχεδιασμός και η εφαρμογή των πρωτοκόλλων, η επιτήρηση και η ανάπτυξη έξυπνων λύσεων, αποτελούν βασικό τομέα εργασίας του Λειτουργού Ασφάλειας και Υγείας.

Η πολυσυλλεκτική φύση της Επαγγελματικής Ασφάλειας και Υγείας και το γεγονός ότι εστιάζει σε ένα μεγάλο αριθμό θεμάτων  οδηγεί συνήθως στη διδασκαλία του σε μεταπτυχιακό επίπεδο.  Το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου αποτελεί το μόνο ακαδημαϊκό-ερευνητικό ίδρυμα στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης που προσφέρει ένα τέτοιο αντικείμενο σπουδών. Το Μεταπτυχιακό στην Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου είναι αξιολογημένο και αναγνωρισμένο από τον παγκόσμιο οργανισμό Institution of Occupational Safety and Health (IOSH) και οι απόφοιτοί του κατατάσσονται στην βαθμίδα GradIOSH, δηλαδή ένα βήμα πριν να γίνουν πλήρη μέλη.  Το πρόγραμμα καλύπτει όλες τις απαιτήσεις έγκρισης από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ο/η απόφοιτος/η του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία μπορεί να εργοδοτηθεί άμεσα ως Λειτουργός Ασφάλειας και Υγείας (κατόπιν έγκρισης από το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας), ενώ μπορεί επίσης να παρακαθίσει στις εξετάσεις για έγκριση ως Σύμβουλος για Εξωτερικές Υπηρεσίες Προστασίας και Πρόληψης των Κινδύνων κατά την Εργασία (ΕΞΥΠΠ). Απόφοιτοι του Μεταπτυχιακού έχουν ακολουθήσει ερευνητική καριέρα και στην εκπόνηση Διδακτορικού στο αντίστοιχο Διδακτορικό πρόγραμμα στην Επαγγελματική Ασφάλεια και Υγεία. Αρκετοί Διδακτορικοί Φοιτητές και Διδάκτορες του Προγράμματος εργοδοτούνται από το κέντρο CERIDES – Excellence in Innovation and Technology του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου.

Παραδείγματα καινοτομίας

Το Ερευνητικό Κέντρο CERIDES, αντιλαμβανόμενο την άμεση ανάγκη για ανάπτυξη εργαλείων εκτίμησης και αντιμετώπισης των κινδύνων κατά την τηλεργασία, υπέβαλε ερευνητική πρόταση προς το Ίδρυμα Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) η οποία και χρηματοδοτήθηκε. Η πρόταση Tele-Working and Occupational Safety &Health during COVID-19 Pandemic (Tele-WOSH) εμπίπτει στο πλαίσιο της «Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος για οργανισμούς και φυσικά πρόσωπα του κυπριακού οικοσυστήματος για να ενώσουν τις δυνάμεις τους και να συμβάλουν στην εθνική στρατηγική προσέγγιση για την αντιμετώπιση του COVID-19 και των επιπτώσεων που προκαλεί» του ΙδΕΚ, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής.

Βασικό αποκύημα της πρότασης αυτής θα είναι η ανάπτυξη εξειδικευμένης ηλεκτρονικής εφαρμογής και οδηγού καλής πρακτικής, τα οποία θα εστιάζουν στη διαχείριση των κινδύνων κατά την τηλεργασία, υποβοηθώντας έτσι τόσο τους εργοδότες όσο και τους εργαζομένους να διασφαλίσουν ένα ασφαλές και υγιές εργασιακό περιβάλλον στο σπίτι τους.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν με τους σύμβουλους του Γραφείου Εισδοχής του πανεπιστημίου στο 22713000, info@euc.ac.cy για περισσότερες πληροφορίες. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων είναι η 8 Φεβρουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα