Επικίνδυνα υλικά στο χώμα του Λυκείου Δασούπολης

Επιχωμάτωση με υλικό που περιέχει ίνες αμιάντου στο Λύκειο Δασούπολης, επικίνδυνες για τους μαθητές, εντοπίζει ο Γενικός Ελεγκτής στην ετήσια έκθεσή του για το 2015, γεγονός που εν πολλοίς αποδίδεται στην έλλειψη προσωπικού.

Συγκεκριμένα, λόγω ελέγχων που δεν διενεργήθηκαν ή διενεργήθηκαν εσφαλμένα από το Τμήμα Περιβάλλοντος μετά από σχετική καταγγελία, παρατηρήθηκε ότι στο Λύκειο Δασούπολης πραγματοποιήθηκε επιχωμάτωση με υλικό που περιέχει ίνες αμιάντου. Οι συγκεκριμένες ίνες, ειδικά σε θρυμματισμένη μορφή, εγκυμονούν κινδύνους για τη δημόσια υγεία και πρέπει να τύχουν εξειδικευμένης

διαχείρισης.

Το Τμήμα Περιβάλλοντος πληροφόρησε την Υπηρεσία ότι δεν έτυχε άμεσης ενημέρωσης για το θέμα και ότι ζήτησε, με επιστολή του, προς τη Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού (ΥΠΠ), να του κοινοποιήσουν τα στοιχεία του κατασκευαστή του προαυλίου του Λυκείου.

Αφού ανταλλάχθηκε πλήθος επιστολών ανάμεσα στην Ελεγκτική Υπηρεσία, στο Υπουργείο Παιδείας, στη διεύθυνση του Σχολείου, στο Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης και στο Τμήμα Περιβάλλοντος, όπου εκτέθηκαν όλες οι απόψεις, αφού σημειώθηκαν αντιφάσεις, αμφισβήτηση εμπειρογνωμοσύνης και έλλειψη συντονισμού, η Ελεγκτική Υπηρεσία συνέστησε καλύτερη συνεννόηση των εμπλεκόμενων Τμημάτων για αυστηρή τήρηση των νομικών διαδικασιών σε θέματα απομάκρυνσης αμιαντούχων υλικών.

Όπως προκύπτει, λοιπόν, για ένα τόσο σοβαρό θέμα, όπως είναι η απομάκρυνση αμιαντούχων υλικών από Λύκειο όπου ελλοχεύουν κίνδυνοι για την υγεία των μαθητών, παρατηρήθηκε ολιγωρία και τα αρμόδια Τμήματα κινητοποιήθηκαν μόνο μετά τις συστάσεις μας για απομάκρυνση του μολυσμένου φυτοχώματος.

Σύμφωνα με την έκθεση, η Ελεγκτική Υπηρεσία πληροφορήθηκε από τον Διευθυντή του Τμήματος Περιβάλλοντος, στο πλαίσιο συντονισμού μεταξύ των εμπλεκομένων Τμημάτων για εργασίες που διεξάγονται και από τις οποίες προκύπτουν αμιαντούχα απόβλητα, έγινε ήδη σχετική συνάντηση με το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, με το οποίο υπάρχει συνεργασία στην καταγραφή των ποσοτήτων που προκύπτουν από εργασίες αποξήλωσης.

Επιπλέον, σημειώνεται ότι στο Τμήμα Επισκόπησης υπάρχει ήδη συντονισμός στη διεξαγωγή των εκστρατειών ενταφιασμού αμιαντούχων αποβλήτων στο μεταλλείο Αμιάντου και ότι θα σταλούν ενημερωτικές επιστολές για τις αρμοδιότητες του Τμήματος Περιβάλλοντος σε Τμήματα και Φορείς που έχουν ή πιθανόν να έχουν εμπλοκή στη διαχείριση αμιαντούχων αποβλήτων.

Όσον αφορά συγκεκριμένα στην υπόθεση του Λυκείου Δασούπολης, μας ανέφερε ότι η υπόθεση γνωστοποιήθηκε στο Τμήμα Περιβάλλοντος μετά τη μετακίνηση των αμιαντούχων θραυσμάτων.

Τέλος, επισημαίνεται ότι η διερεύνηση του θέματος από Επιθεωρητές του Τμήματος Περιβάλλοντος ήταν καθοριστική για τον χειρισμό του περιστατικού και για τις διαδικασίες που έπρεπε να ακολουθηθούν για την απομάκρυνση των υλικών και την αποκατάσταση του χώρου.

Keywords
Τυχαία Θέματα