Επισφράγισαν τη συνεργασία για ενέργεια

Βούληση για περαιτέρω εμβάθυνση σχέσεων μεταξύ Αιγύπτου - Ελλάδας - Κύπρου
Απόλυτα επιτυχής ήταν η χθεσινή Τριμερής Σύνοδος, με τους Σίσι, Τσίπρα και Αναστασιάδη να τονίζουν ότι η συνεργασία είναι δείγμα καλής γειτονίας στη Μεσόγειο

Κάιρο, 11/10/2016

Με ελαιόδεντρα που φύτεψαν στον κήπο του Προεδρικού Μεγάρου στο Κάιρο «ρίζωσε» η φιλία και συνεργασία μεταξύ

Αίγυπτου, Ελλάδας και Κύπρου. Κατά την τέταρτη τριμερή συνάντηση κορυφής, που πραγματοποιήθηκε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο στο Κάιρο, οι ηγέτες των τριών γειτονικών χωρών, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, Νίκος Αναστασιάδης και Αλέξης Τσίπρας εξέφρασαν τη βούλησή τους για περαιτέρω εμβάθυνση των σχέσεων των κυβερνήσεών τους σε όλους τους τομείς.

Με κινητήριο δύναμη την ενέργεια, οι τρεις χώρες συμφώνησαν ειδικότερα στην ενίσχυση της συνεργασίας στους τομείς εξόρυξης και μεταφοράς φυσικού αερίου, στέλνοντας το μήνυμα πως οι υδρογονάνθρακες δεν πρέπει να αποτελέσουν σημείο σύγκρουσης σε περιφερειακό επίπεδο.

Κοινή διακήρυξη για ενέργεια
Στην κοινή διακήρυξη που εξέδωσαν αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι: «Η ανακάλυψη αποθεμάτων υδρογονανθράκων θα λειτουργήσει ως καταλύτης για περιφερειακή σταθερότητα και ευημερία. Οι ηγέτες τονίζουν ότι αυτή η συνεργασία εδράζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου και στη συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για το δίκαιο της θάλασσας και επιβεβαίωσαν τη βούλησή τους να συνεχίσουν τις διαπραγματεύσεις για οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών τους, όπου κρίνεται κατάλληλο».
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η συνάντηση μεταξύ του Προέδρου της Αιγύπτου Σίσι και του Προέδρου Αναστασιάδη.

Η διμερής, που διήρκεσε γύρω στα 45 λεπτά, αναλώθηκε κυρίως στις διαπραγματεύσεις για την ενεργειακή συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών, με έμφαση στο θέμα της δημιουργίας αγωγού και την πώληση φυσικού αερίου από την Κύπρο προς την Αίγυπτο, τόσο για εγχώρια κατανάλωση όσο και για εξαγωγές.

Μάλιστα, όπως πληροφορούμαστε, αναμένεται σύντομα να επισκεφθεί τη Λευκωσία ο Υπουργός Ενέργειας της Αιγύπτου. Στόχος είναι να πέσουν οι υπογραφές στην Κύπρο μέχρι το τέλος του 2016, στην παρουσία του Αιγύπτιου Προέδρου.

Προβληματισμός για Τουρκία, στήριξη στο Κυπριακό
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής», ο Πρόεδρος Σίσι έκανε εκτενή αναφορά στις περιφερειακές εξελίξεις και εξέφρασε προβληματισμό για το θέμα της Τουρκίας. Είπε, πιο συγκεκριμένα, ότι η χώρα του παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ενημέρωσε τον Αιγύπτιο ομόλογό του για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τον ευχαρίστησε για τη στήριξη που παρέχει η χώρα του στις προσπάθειες για βιώσιμη και λειτουργική λύση του κυπριακού προβλήματος.

Σημαντικό θεωρείται και το γεγονός πως οι τρεις ηγέτες, για πρώτη φορά, υιοθέτησαν σε κοινή διακήρυξη λεκτικό για το θέμα των εγγυήσεων.

Στη διακήρυξη, μεταξύ άλλων, «τονίζουν ότι η λύση του κυπριακού προβλήματος πρέπει να αντιμετωπίζει τις ανησυχίες και τις προσδοκίες των ίδιων των Κυπρίων, χωρίς αναχρονιστικές και απαρχαιωμένες διευθετήσεις ασφάλειας, όπως οι εγγυήσεις με τα δικαιώματα στρατιωτικής επέμβασης, χωρίς τη ρητή έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Στην ημερήσια διάταξη βρίσκονταν και θέματα συνεργασίας στους τομείς του τουρισμού, γεωργίας, θαλάσσιων μεταφορών και αερομεταφορών, αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης - Αιγύπτου.

Σίσι: «Απόλυτα επιτυχής η τριμερής»
Στις δηλώσεις του, μετά τη λήξη των εργασιών της χθεσινής Τριμερούς Συνάντησης Κορυφής με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον Έλληνα Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, μιλώντας μέσω διερμηνέα, είπε ότι «η συνεργασία αυτή, που ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2014, αντανακλά τη σημασία και την πεποίθησή μας για την ανάγκη θέσπισης αυτού του μηχανισμού, προκειμένου να καταστεί μοντέλο συνεργασίας και καλής γειτονίας και λόγος για τη διατήρηση της σταθερότητας και ανάπτυξης στη Μεσόγειο».

Αποφάσισαν, ανέφερε, την επίσπευση της συνεργασίας σε διάφορους τομείς, όπως στην ενέργεια, τουρισμό, γεωργία και άλλους τομείς.

Στις συνομιλίες επαναδιατυπώθηκε η στήριξη στις σχέσεις Αιγύπτου - Ε.Ε., η οποία στηρίζεται στα αμοιβαία συμφέροντα, καθώς, επίσης, και στην κοινή επιθυμία για τη διατήρηση σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή, υπό το φως των όσων συμβαίνουν στην περιοχή. Για το Κυπριακό, ο κ. Σίσι είπε ότι η χώρα του στηρίζει την επανένωση της Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για μία δίκαιη και ειρηνική λύση.

Αναστασιάδης: «Συγκεκριμένα οφέλη»
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε απόλυτα επιτυχή την τέταρτη τριμερή σύνοδο, σημειώνοντας ότι έχουν επιτευχθεί πολύ συγκεκριμένα οφέλη και για τις τρεις χώρες, ενώ υιοθετήθηκε η διακήρυξη του Καΐρου, η οποία πραγματικά τίθεται σε εφαρμογή. Ανέφερε ότι Ελλάδα και Κύπρος συνεχίζουν να υποστηρίζουν τις σχέσεις Αιγύπτου - Ε.Ε. και ειδικότερα σε θέματα που προάγουν την ειρήνη στην περιοχή.

Ευχαρίστησε την Αίγυπτο για την αμέριστη συμπαράστασή της προς την Κύπρο στα διάφορα φόρα, όπως την Ισλαμική Διάσκεψη, όπου συνεχίζει να στηρίζει με σταθερότητα μια δίκαιη λύση του Κυπριακού. Επίσης, ευχαρίστησε τον Πρωθυπουργό Τσίπρα για την ανιδιοτελή στήριξη της Ελλάδας. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε, επίσης, ότι προσβλέπει στην πέμπτη σύνοδο της Τριμερούς τον επόμενο χρόνο στη Λευκωσία.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι ενημέρωσε τον Πρόεδρο Σίσι και τον Πρωθυπουργό Τσίπρα για τις παρούσες εξελίξεις στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, και εξήγησε «πού βρίσκονται οι συγκλίσεις και πού βρίσκονται οι αποκλίσεις ή οι διαφωνίες. Θέματα σημαντικά που αν δεν επιλυθούν, δεν μπορεί να οδηγήσουν σε λύση του Κυπριακού».

Τσίπρας: Στρατηγική επιλογή η συνεργασία
Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε ότι για την Ελλάδα αποτελεί στρατηγική επιλογή η Τριμερής Συνεργασία για προώθηση της ασφάλειας και σταθερότητας στην εύθραυστη περιοχή.

«Γι' αυτό και [εμείς] οι χώρες της περιοχής που έχουμε κοινούς στόχους τη σταθερότητα της περιοχής και την ευημερία των λαών μας, πρέπει να συνεργαστούμε», υπογράμμισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός, δηλώνοντας: «Συναποφασίσαμε να έχουμε τακτικές συναντήσεις μεταξύ των αρμόδιων Υπουργών μας».

Ανέφερε ότι αποφασίστηκαν συγκεκριμένες δράσεις και αξιοποίηση της γεωστρατηγικής μας θέσης στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων. Στον τομέα της ενέργειας συζήτησαν χθες για τη δυνατότητα εμβάθυνσης της συνεργασίας τους και τη μεταφορά ΦΑ από τα σημαντικά κοιτάσματα της Αιγύπτου και της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ευρώπη, καθώς όμως και την οριοθέτηση των Αποκλειστικών Οικονομικών μας Ζωνών, είπε.

Για το Κυπριακό, επισήμανε ότι απαραίτητο για την ειρήνη και σταθερότητα στη Μεσόγειο σήμερα είναι και μια δίκαιη και βιώσιμη λύση. Μια λύση με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ, που δεν μπορεί να περιλαμβάνει τη διατήρηση στρατευμάτων κατοχής στην Κύπρο. Μια λύση χωρίς αναχρονιστικά σχήματα εγγυήσεων και μια λύση προς όφελος όλου του κυπριακού λαού.

Υπογράμμισε ότι οι τρεις ηγέτες της Ελλάδας, της Αιγύπτου και της Κύπρου, έκαναν πριν από την έναρξη της Τριμερούς Συνόδου μία συμβολική κίνηση: «Κάναμε μία συμβολική ενέργεια. Φυτέψαμε τρεις ελιές. Αυτά τα δέντρα συμβολίζουν τη κοινή μας δέσμευση και τους κοινούς μας στόχους».

Προκλητική τουρκική NOTAM για το Καστελόριζο
Νέα πρόκληση από την Τουρκία, η οποία με ΝΟΤΑΜ αμφισβητεί ανοιχτά την ελληνική κυριαρχία στο Καστελόριζο. Όπως αναφέρει το militaire.gr, οι τουρκικές Αρχές εξέδωσαν τη ΝΟΤΑΜ Α4447/16, με την οποία αναφέρονται στην ελληνική ΝΟΤΑΜ Α2200/16, η οποία δεσμεύει περιοχή Δυτικά του Καστελορίζου, λόγω διεξαγωγής άσκησης SAR το διήμερο 18-19 Οκτωβρίου.

Ειδικότερα, η Τουρκία ισχυρίζεται ότι το Καστελόριζο (MEIS στην τουρκική, όπως αναφέρεται) είναι αποστρατιωτικοποιημένη περιοχή και δεν θα πρέπει να περιλαμβάνεται στις ασκήσεις των ελληνικών ΕΔ.

Πλέον της NOTAM A4447/16, η Τουρκία εξέδωσε χθες και τη ΝΟΤΑΜ Α4455/16, με την οποία ισχυρίζεται ότι η περιοχή στην οποία θα εκτελέσουν οι ελληνικές ΕΔ την άσκηση SAR (18-19/10) ανήκει στην τουρκική περιοχή Έρευνας-Διάσωσης, ως εκ τούτου οι ελληνικές ΕΔ θα πρέπει να συνεργαστούν με τις τουρκικές Αρχές.

Keywords
Τυχαία Θέματα