Επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας
Το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, όπου διενεργούνται εργαστηριακές εξετάσεις για τη διάγνωση κρουσμάτων κορωνοϊού (τεστ) με μηχανήματα τελευταίας τεχνολογίας, επισκέφθηκε σήμερα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Εκεί, παρακολούθησε τη διαδικασία επεξεργασίας των δειγμάτων, από το στάδιο της προετοιμασίας έως τον μοριακό έλεγχο.
Κατά την περιήγησή του στις εγκαταστάσεις ο κ. Μητσοτάκης ενημερώθηκε για τη λειτουργία του εργαστηρίου και ανέφερε, μεταξύ άλλων:
«Είναι πολύ σημαντικό αυτό το οποίο γίνεται στο ΕΚΕΑ. Θέλω να συγχαρώ στο πρόσωπό σας όλους τους
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη το στελεχιακό δυναμικό, γιατί όπως είπε «κάνατε μέσα σε μέρες αυτά τα οποία θα χρειαζόμασταν, υπό κανονικές συνθήκες, μήνες για να κάνουμε» και επισήμανε: «Και είναι πάρα πολύ σημαντικό ότι μπορούμε να προσθέσουμε σημαντική δυνατότητα τεστ, καθώς θα αρχίζουμε να εξετάζουμε το σταδιακό άνοιγμα της κοινωνίας και της οικονομίας. Πρέπει να μπορούμε να εντοπίζουμε τις όποιες εστίες πολύ γρήγορα και πολύ αξιόπιστα. Για να μπορούμε να το κάνουμε αυτό χρειαζόμαστε περισσότερη δυνατότητα να κάνουμε μοριακά τεστ, δυνατότητα την οποία μας προσφέρετε εδώ, με τρόπο πολύ αξιόπιστο και γρήγορο. Αυτό μας κάνει και εμάς να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς ότι μπορούμε να υλοποιήσουμε ένα συνολικό σχέδιο σταδιακού ανοίγματος της κοινωνίας και της οικονομίας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι πρέπει να εντοπίζουμε πολύ γρήγορα τις όποιες νέες πιθανές εστίες. Αν δεν έχουμε αυτά τα εργαλεία στη διάθεσή μας, δεν μπορούμε να υλοποιήσουμε το συνολικό μας σχέδιο».
Επίσης, ευχαρίστησε το σύνολο τού προσωπικού του Κέντρου για το έργο του: «Και εγώ τους οφείλω ένα ευχαριστώ. Δεν μπορώ να τους σφίξω το χέρι σε αυτή τη συγκυρία, αλλά θέλω να μεταφέρετε σε όλο το προσωπικό τις προσωπικές μου ευχαριστίες και προφανώς και του υπουργείου και του κυρίου καθηγητή, διότι το συνολικό σχέδιο το οποίο υλοποιούμε είναι όσο ισχυρό όσο όλοι οι κρίκοι στην αλυσίδα. Και το ζήτημα των αξιόπιστων τεστ μοριακού ελέγχου -μέχρι τουλάχιστον να φτάσουμε και να εξερευνήσουμε πιθανώς νέες τεχνολογίες οι οποίες όμως ακόμα, θέλω να το τονίσω, είναι στη φάση του δοκιμαστικού ελέγχου- το βαρύ πυροβολικό των τεστ θα είναι πάντα τα αξιόπιστα μοριακά τεστ. Και βέβαια στην πρώτη γραμμή θα βρεθείτε εσείς», τόνισε.
Προσέθεσε πως δεν πρέπει να ξεχνάμε την πολύ σημαντική δουλειά που γίνεται «ούτως ή άλλως στο μοριακό έλεγχο του αίματος, ενώ απηύθυνε έκκληση για εθελοντές αιμοδότες. «Χρειαζόμαστε αίμα, δεν έχει σταματήσει να αρρωσταίνει ο κόσμος μόνο επειδή έχουμε μία πανδημία κορονοϊού. Άρα, αυτή η κουλτούρα εθελοντών αιμοδοτών η οποία πιστεύω ότι έχει ριζώσει για τα καλά στην Ελλάδα, πρέπει να ενισχυθεί ακόμα περισσότερο. Και βέβαια να γνωρίζουν όλοι οι αιμοδότες, αλλά και όλοι όσοι παίρνουν αίμα, ότι υπάρχει ένας αξιόπιστος μηχανισμός ελέγχου της ποιότητας του αίματος, ο οποίος εξασφαλίζει 100% ότι δεν πρόκειται κανείς να πάρει αίμα το οποίο καθ' οιονδήποτε τρόπο μπορεί να του δημιουργήσει κάποιο πρόβλημα. Άρα, να μην ξεχνάμε και τη βασική σας δουλειά», σημείωσε ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: «Αλλά νομίζω δείξατε μία πολύ μεγάλη, όπως και όλη η χώρα νομίζω, μία πολύ μεγάλη προσαρμοστικότητα. Το μυστικό της επιτυχίας στην αντιμετώπιση της κρίσης είναι η γρήγορη προσαρμοστικότητα. Να αξιοποιούμε υφιστάμενες παραγωγικές δυνατότητες και ένα μεγάλο μπράβο στον υπουργό, αλλά και στον υφυπουργό, ο οποίος από πλευράς Υπουργείου ηγήθηκε όλης αυτής της προσπάθειας. Καλή δύναμη. Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ενημερώθηκε για την υλικοτεχνική υποδομή του Κέντρου, η οποία επιτρέπει τη μαζική τέλεση μοριακών ελέγχων αίματος και την έκδοση αποτελεσμάτων εντός λίγων ωρών.
Τον πρωθυπουργό συνόδευσαν ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο υφυπουργός Βασίλης Κοντοζαμάνης, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου για τον νέο κορωνοϊό καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας, ο πρόεδρος του ΕΚΕΑ Παναγιώτης Κατσίβελας και ο επιστημονικός διευθυντής του Κέντρου Κώστας Σταμούλης.
Χρήσιμες πληροφορίες για τα τεστ cobas 8800
Στα τέλη Φεβρουαρίου το ΕΚΕΑ απέκτησε τρία συστήματα μοριακής εξέτασης cobas 8800. Δύο εβδομάδες αργότερα, όταν η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των Ηνωμένων Πολιτειών ενέκρινε διαγνωστική μέθοδο για τον SARS-CoV-2 που διενεργείται από συστήματα αυτού του τύπου, η χώρα μας κινήθηκε άμεσα και προμηθεύτηκε μία πρώτη ποσότητα 90.000 τεστ.
Το σύστημα cobas 8800 έχει τη δυνατότητα να αποδίδει περίπου 1.000 αποτελέσματα σε διάστημα οκτώ ωρών. Μία από τις τρεις μονάδες έχει αφιερωθεί αποκλειστικά στον εντοπισμό τυχόν κρουσμάτων κορωνοϊού, ενισχύοντας περαιτέρω τις διαγνωστικές δυνατότητες της Ελλάδας. Τα νοσοκομεία και ο ΕΟΔΥ έχουν άμεση ηλεκτρονική πρόσβαση στα αποτελέσματα, δίχως να εκτίθενται τα προσωπικά δεδομένα των εξεταζόμενων.
Στο πλαίσιο του πνεύματος των δωρεών που επικρατεί, η αναβάθμιση του εργαστηρίου του ΕΚΕΑ ώστε να έχει το απαιτούμενο επίπεδο πιστοποίησης βιολογικής ασφάλειας, κόστους 93.000 ευρώ, χρηματοδοτήθηκε εξ ολοκλήρου από προσφορά ιδιώτη. Παράλληλα, ολοκληρώθηκαν σε διάστημα επτά ημερών οι εργασίες κατασκευής κατάλληλου βιολογικού θαλάμου για τον ασφαλή χειρισμό πιθανώς μολυσματικού υλικού.
Διαβάστε ακόμη: Τσιόδρας: Δεν περιμένεις να δεις 0 κρούσματα για να χαλαρώσεις τα μέτρα
Διαβάστε ακόμη: Ανάλυση: Πώς ο κορωνοϊός ανέδειξε την σημασία της επιστημονικής κοινότητας
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Τεράστιο ολίσθημα της Κατερίνας Σακελλαροπούλου
- Κοροναϊός – Ελλάδα : Παρατείνεται έως τις 15 Μαΐου η απαγόρευση πτήσεων
- Κορονοϊός: Πόσο επικίνδυνο είναι το μπάνιο στη θάλασσα και τι θα κάνουμε το καλοκαίρι στις παραλίες
- Επίδομα 800 ευρώ: Πληρώθηκαν τη Μεγάλη Τετάρτη 650.000 δικαιούχοι
- Το Καφέ της Χαράς: Αποκάλυψη - «βόμβα» - Ποιος πεθαίνει
- Γιατί ο Κόσμος δεν θα είναι πια ο Ίδιος μετά την Πανδημία
- Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στην Πτολεμαΐδα
- Τα στυλ παπουτσιών που επιστρέφουν από τα ’90s για το καλοκαίρι του 2020
- "Έφυγε" η Μυρσίνη Αθανασιάδου
- Πένθος για την Μαίρη Συνατσάκη - Δύσκολες ώρες για την παρουσιάστρια
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Υφ.Ναυτιλίας:Ευχαριστίες στην Ένωση Πλοιοκτητών για προσφορά αναπνευστήρων
- Υπ.Υγείας: Θα ανακοινώνει ποιες επιχειρήσεις έχουν θετικό κρούσμα
- Σαββίδης: Καλό κουράγιο και ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ προς την Αστυνομία
- Πώς θα αλλάξει η Ιατρική μετά τον Covid-19
- Επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας
- Ρωσία: Σε 3.338 ανήλθαν τα νέα κρούσματα το τελευταίο 24ωρο
- Με πτήση από το Λονδίνο επαναπατρίζονται σήμερα 96 Κύπριοι
- ΖΗΝΩΝ:Ακύρωση και επαναπροκήρυξη διαγωνισμού για δημόσιες συγκοινωνίες
- Υπ.Εργασίας:Καταβλήθηκαν περίπου 85 χιλιάδες ειδικά επιδόματα σε εργαζομένους
- Επιστολή για Γενική Συνέλευση λόγω Covid 19
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Επίσκεψη Έλληνα πρωθυπουργού στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας
- Υπ.Εργασίας:Καταβλήθηκαν περίπου 85 χιλιάδες ειδικά επιδόματα σε εργαζομένους
- Υπ.Υγείας: Θα ανακοινώνει ποιες επιχειρήσεις έχουν θετικό κρούσμα
- ΖΗΝΩΝ:Ακύρωση και επαναπροκήρυξη διαγωνισμού για δημόσιες συγκοινωνίες
- Εισηγητής ΕΚ: Απογοητευτικός ο νέος νόμος Τουρκίας για αποφυλακίσεις
- CDC και ΠΟΥ θα διατηρήσουν την σχέση συνεργασίας για τη δημόσια υγεία
- Ο κορωνοϊός αρχίζει να μεταδίδεται 2 εως 3 μέρες πριν τα πρώτα συμπτώματα
- Γέμισε τον ελεύθερο σου χρόνο, μαθαίνοντας ξένες γλώσσες
- Πώς θα αλλάξει η Ιατρική μετά τον Covid-19
- Η νέα υπηρεσία delivery, Bolt Food από την Bolt τώρα και στη Λεμεσό
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Μπαράζ πτήσεων τουρκικών μαχητικών πάνω από έξι νησιά
- Το πολιτικό κόστος ζυγίζει περισσότερο από την υγεία κρατουμένων
- Ποια δημοφιλή εταιρεία ετοιμάζει μπαταρίες για ηλεκτρικά με αυτονομία 800 χλμ
- Κορονοϊός: Αναστολή πτήσεων έως 15 Μαΐου από και προς Ελλάδα – Ποιες εξαιρούνται
- Κορωνοϊός: Παρατείνεται η απαγόρευση πτήσεων
- «Ζήσε Αθλητικά» : Με ρακέτα Τσιτσιπά, εμφάνιση Σάκκαρη και φανέλα Ράτζα οι σημερινές δημοπρασίες
- Επιπλέον τεχνολογικός εξοπλισμός στα σχολεία – Πρώτο κύμα δωρεάς σε tablets για χρήση από μαθητές & εκπαιδευτικούς
- Συγκινητικές στιγμές στο «Σωτηρία»: Πυροσβέστες είπαν το δικό τους «ευχαριστώ» σε γιατρούς και νοσηλευτές
- Για υπογραφές πάνε τα έργα αναβάθμισης του άξονα Πύργος-Καλό Νερό
- Έκρηξη ελληνικού χρέους στο 200% του ΑΕΠ «βλέπει» το ΔΝΤ