Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Ο σχηματισμός του νέου “υπουργικού συμβουλίου” υπό τον “πρωθυπουργό” Ομέρ Καλίοντζου είναι το κύριο θέμα στα σημερινά πρωτοσέλιδα των πέντε τουρκοκυπριακών εφημερίδων. Αναφορά γίνεται και στην επίσκεψη του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο Jean-Claude Juncker αλλά και στην πληρότητα στις ξενοδοχειακές μονάδες λόγω και των εορτασμών του Ραμαζάν.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “Έκπληξη ο Ατούν”, γράφει ότι αποτελεί έκπληξη ο διορισμός του Σουνάτ Ατούν στο “υπουργείο οικονομίας” λόγω των κατηγοριών που

εκκρεμούν εναντίον του για υποκλοπή ηλεκτρικής ενέργειας αλλά και ότι το όνομα του φέρεται να εμπλέκεται σε διάφορα σκάνδαλα. Αναφορά γίνεται και στην αναστάτωση που προκάλεσε η αποκόλληση δυο πυραύλων κατά την προσγείωση πολεμικού αεροσκάφους Tornado, οι οποίοι κατέληξαν στο δίαυλο, στις Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου. Γράφει ακόμα ότι συνελήφθη ο Ντερβίς Ντογάν, γνωστός δημοσιογράφος, με την κατηγορία για απόσπαση μεγάλου χρηματικού ποσού από τις τρεις αδελφές του, στις οποίες υποσχέθηκε να τους αγοράσει σπίτι παίρνοντας ποσό πέραν του μισού εκατ. ευρώ.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Νέα περίοδος στην πολιτική”, αναφέρεται στη συνεργασία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και του Κόμματος Εθνικής Ενότητας για το σχηματισμό νέας “κυβέρνησης” στα κατεχόμενα, μια συνεργασία η οποία υπόσχεται αλλαγές και μεταρρυθμίσεις με επίκεντρο τον πολίτη, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Γράφει ακόμα ότι η εφημερίδα κατά το τριήμερο των εορτασμών του Ραμαζανιού, που αρχίζουν αύριο, θα κάνει ειδικό αφιέρωμα σε ιστορίες του Ραμαζανιού από μια άλλη εποχή, μιας άλλης Κύπρου. Αλλού αναφέρεται στους νέους “υπουργούς” από τους οποίους οι πέντε ανήκουν στο ΡΤΚ και οι άλλοι πέντε στο ΚΕΕ ενώ στο σχήμα μετέχει και μια γυναίκα, η “υπουργός εξωτερικών” Εμινέ Τσολάκ.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Έτοιμη η κυβέρνηση”, αναφέρεται στο σχηματισμό της νέας “κυβέρνησης” υπό τον Ομέρ Καλίοντζου και γράφει ότι την τελευταία στιγμή έγινε αλλαγή στον “υπουργό” υγείας αφού αρχικά για “υπουργός” αποφασίστηκε ο Φιλίζ Μπεσίμ ενώ την τελευταία στιγμή τη θέση του πήρε ο “βουλευτής” Κερύνειας Σαλίχ Ιζμπούλ. Γράφει ακόμα ότι φοιτήτρια παράνομου πανεπιστημίου στην κατεχόμενη Αμμόχωστο ενώ κατευθύνετο με το όχημα της στην τελετή αποφοίτησης της έχασε τον έλεγχο του οχήματος λόγω υπερβολικής ταχύτητας, με αποτέλεσμα να μεταφερθεί στις πρώτες βοήθειες αντί στην τελετή αποφοίτησης. Αναφορά γίνεται στην έρημη αγορά της κατεχόμενης Αμμοχώστου που ενώ άλλες χρονιές κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού έσφυζε από ζωή τώρα είναι έρημη. Οι καταστηματάρχες της περιοχής δηλώνουν ότι η κατάσταση κάθε χρόνο είναι και χειρότερη.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Έτοιμη η κυβέρνηση”, γράφει ότι μετά τη συμφωνία για συνεργασία μεταξύ του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος και του Κόμματος Εθνικής Ενότητας για σχηματισμό “κυβέρνησης” έγινε χθες και ο επίσημος διορισμός με την ευχή και του ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί. Γράφει ακόμα ότι βρίσκεται στην Κύπρο ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker, ο οποίος θα έχει χωριστές συναντήσεις με τους δύο ηγέτες με τους οποίους και θα παρακαθίσει σε γεύμα. Αλλού αναφέρει ότι κατά τις διακοπές του Ραμαζανιού, που αρχίζουν αύριο και ολοκληρώνονται την Κυριακή, αναμένεται να υπάρξει καύσωνας που θα ξεπεράσει τους 41 βαθμούς Κελσίου.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Για το καλό της κοινωνίας και της χώρας ρισκάραμε”, γράφει ότι ενώ κανείς δεν περίμενε τη συνεργασία του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος με το Κόμμα Εθνικής Ενότητας εντούτοις τα δύο κόμματα αποφάσισαν να ρισκάρουν και να σχηματίσουν μια “κυβέρνηση” με μοναδικό στόχο το καλό της κοινωνίας και της “χώρας”. Η εφημερίδα αφιερώνει το σημερινό της πρωτοσέλιδο στο σχηματισμό της “κυβέρνησης” και γράφει ότι ο λεγόμενος πρωθυπουργός σε συνάντηση που είχε χθες με τον ηγέτη των Τ/κ του παρουσίασε τα μέλη του “υπουργικού”, με τον δεύτερο να δίνει τη θετική του ψήφο ενώ σήμερα αναμένεται να συνέλθει η λεγόμενη βουλή για την ανάγνωση του κειμένου της συνεργασίας των δύο κομμάτων και των ονομάτων των "υπουργών".

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα