Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Τα αποτελέσματα έρευνας του τ/κ Βιομηχανικού Επιμελητηρίου για την ακρίβεια προϊόντων σε σύγκριση με τις τιμές στις ελεύθερες περιοχές, η κηδεία μητέρας και υιού που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο, η αξιολόγηση του κυβερνητικού προγράμματος κατά τους πρώτους έξι μήνες της “διακυβέρνησης” και η συνάντηση των δύο ηγετών είναι μερικά από τα θέματα που προβάλλουν στα σημερινά τους πρωτοσέλιδα οι πέντε τουρκοκυπριακές εφημερίδες.

Η εφημερίδα «Αφρίκα» (Αφρική), με τίτλο “ Η Πύλα το καταφύγιο των κακοποιών”, γράφει ότι Οζάι

Χαϊάτ, ο οποίος καταζητείτο για υπόθεση κλοπής οχήματος πολυτελείας, συνελήφθη από την Αστυνομία των Βάσεων στο χωριό Πύλα. Όταν όμως ειδοποιήθηκε η λεγόμενη αστυνομία για να τον παραλάβει, αυτή δεν ενδιαφέρθηκε καθόλου με αποτέλεσμα να αφεθεί ελεύθερος. Η εφημερίδα διερωτάται αν η Πύλα αποτελεί καταφύγιο για τους εγκληματίες. Γράφει ακόμα ότι απογοήτευση και δυσαρέσκεια ένοιωσε ο συνταξιούχος Τζεσάρ, όταν η κυπριακή Αστυνομία του απαγόρευσε – όπως υποστηρίζει - να μεταφέρει από τα κατεχόμενα τσάντα που περιείχε πέντε μελιτζάνες, τις οποίες ο ίδιος καλλιέργησε και θα της έκανε δώρο σε φίλο του Ε/κ. Αναφορά γίνεται και στις νέες αποφάσεις που πήρε ο νέος πρύτανης στο παράνομο πανεπιστήμιο της Εγγύς Ανατολής, μια εκ των οποίων αφορά τη μείωση μισθών.

Η εφημερίδα «Χαλκίν Σεσί» (Φωνή του λαού), με τίτλο “Χρειάζονται και οι δύο κοινότητες τη λύση” γράφει ότι, σε δηλώσεις τους στην εφημερίδα, Τ/κ επιχειρηματίες αναφέρθηκαν στην ανάγκη λύσης του Κυπριακού και ανέφεραν ότι και οι δύο πλευρές χρειάζονται μια λύση. Αλλού αναφέρει ότι συνεχίζεται η τραγωδία στο Αιγαίο και γράφει ότι πλοιάριο που μετέφερε 140 μετανάστες βούλιαξε στα ελληνικά νερά με τους νεκρούς να ανέρχονται στους 34. Γράφει ακόμα ότι το παράνομο πανεπιστήμιο κατεχόμενης Κερύνειας αρχίζει τα μαθήματά του με εννέα σχολές και 1500 φοιτητές από 36 χώρες.

Η εφημερίδα «Χαβαντίς» (Είδηση), με τίτλο “Σημαντική κρίση στην πόρτα της βουλής”, γράφει ότι η επιμονή του ηγέτη του τ/κ Δημοκρατικού Κόμματος Σερντάρ Ντεκτάς όπως ο “αντιπρόεδρος” της λεγόμενης βουλής διοριστεί από το κόμμα του προκάλεσε αντιδράσεις στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας, το οποίο διεκδικεί τη θέση. Γράφει ακόμα ότι, υπό την επήρεια αλκοόλ υπήκοος του Τουρκμενιστάν που διαμένει στην κατεχόμενη Λάπηθο, μαχαίρωσε τη σύζυγό του. Αναφορά γίνεται και στις εσωτερικές διεργασίες στο Κόμμα Εθνικής Ενότητας ενόψει του ετήσιου συνεδρίου αλλά μετά και την ανακοίνωση ότι οι πέντε υποψήφιοι για την προεδρία του κόμματος έχουν συσπειρωθεί εναντίον του Χουσεΐν Όζγκιουργκιουν.

Η εφημερίδα «Κίπρις» (Κύπρος), με τίτλο “Δυσκολεύεται ο πολίτης να πληρώνει το χρέος του”, γράφει ότι αυξήθηκαν τα ποσά των δανείων που δεν εξυπηρετούνται ενώ παράλληλα αύξηση παρουσίασαν και οι υποθέσεις αυτών που δεν πληρώνουν καθόλου και διώκονται ποινικά. Αλλού αναφέρεται στην τραγωδία στο Αιγαίο με το πλοιάριο με πρόσφυγες που βούλιαξε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 34 άτομα μεταξύ των οποίων 4 βρέφη και 10 παιδιά. Αναφορά γίνεται και στη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών, Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη και ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί.

Η εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (Νέα τάξη), με τίτλο “Εξετάσεις για τους πρώτους μήνες”, γράφει ότι έχουν ήδη συμπληρωθεί έξι μήνες από τη “διακυβέρνηση” της λεγόμενης κυβέρνησης Ομέρ Καλίοντζου και η εφημερίδα παρουσιάζει τους στόχους που είχαν τεθεί, ποιοι έχουν υλοποιηθεί και ποιοι θα υλοποιηθούν μέχρι και τον Ιανουάριο του 2016. Γράφει ακόμα ότι, έκλαψαν και οι πέτρες στην κηδεία της 30χρονης μητέρας και του 5χρονου παιδιού της που έχασαν τη ζωή τους σε τροχαίο στην κατεχόμενη Λάπηθο. Αλλού αναφέρει ότι έρευνα που πραγματοποίησε το τ/κ Βιομηχανικό Επιμελητήριο κατέδειξε ότι τα προϊόντα στα κατεχόμενα είναι κατά 15% πιο φθηνά από τα προϊόντα στις ελεύθερες περιοχές.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα