Επισκόπηση τουρκοκυπριακού Τύπου

Μια μέρα μετά τον μίνι ανασχηματισμό στην “κυβέρνηση”, μόνο μία εφημερίδα ασχολείται με το θέμα παραθέτοντας στοιχεία για τις “κυβερνήσεις” των τελευταίων 28 μηνών. Αλλά θέματα που προβάλλει ο τ/κ Τύπος αφορούν περίπτωση καταγγελίας πλαστογραφίας από ένα από τα μεγαλύτερα και γνωστότερα ξενοδοχεία – καζίνο στα κατεχόμενα, του Μέριτ, τις παραιτήσεις γιατρών στο “δημόσιο” λόγω των προβλημάτων στο χώρο της υγείας, τα παράπονα και τα αιτήματα των γεωργών και το θέμα των Βαρωσίων σε σχέση με το βέτο της Κυπριακής Δημοκρατίας

στο άνοιγμα κεφαλαίων για την Τουρκία.

Η “Αφρίκα” (Αφρική), με τίτλο “Η τρομοκρατία της αστυνομίας”, γράφει ότι η “αστυνομία” στράφηκε εναντίον πολίτη που κατήγγειλε πλαστογραφία εγγράφου του ξενοδοχείου Μέριτ τόσο στην ίδια όσο και στην εφημερίδα. Αντί να κάνουν έρευνα για το πλαστό έγγραφο, προστίθεται, η “αστυνομία” κάνει έρευνα εναντίον του Μεχμέτ Μπαλ που κατήγγειλε το γεγονός και ασκεί ψυχολογική πίεση στο κοντινό του περιβάλλον. Σε άλλο θέμα αναφέρεται στη δίκη μεταξύ φατριών στην Αμμόχωστο και γράφει ότι οι Ουτσανόκ που στάθηκαν απέναντι στη φατρία Φελέκ είναι εδώ και δύο μήνες στη φυλακή, ενώ το αίτημα για αποφυλάκισή τους δεν εξετάζεται από το “ανώτατο”. Αλλού γράφει ότι μια γυναίκα στην Αμμόχωστο που της έγινε κατάσχεση σπιτιού προσπάθησε να βάλει φωτιά στον εαυτό της αρνούμενη να το εγκαταλείψει.

Η “Χαλκίν Σεσί” (Φωνή του λαού) έχει πρωτοσέλιδο τίτλο “46 υπουργοί σε 28 μήνες” και γράφει ότι τους τελευταίους 28 μήνες στα κατεχόμενα υπήρξαν 4 “κυβερνήσεις”, 4 διαφορετικοί “πρωθυπουργοί” και 46 άτομα έγιναν “υπουργοί”. Σε άλλο θέμα αναφέρεται σε αποχαιρετισμό με παράπονο και γράφει ότι ο αποχωρών “υπουργός” γεωργίας Σενάρογλου δήλωσε: “Ελπίζω ότι ο Ερκούτ Σιαχαλί (που τον διαδέχθηκε) δεν θα γεράσει σε 3 μήνες”. Αλλού γράφει ότι το “πανεπιστήμιο” Κερύνειας με ένα νέο τεχνολογικά σύστημα μέτρησης θα καταγράφει τα στοιχεία που αφορούν αλλαγές στο θαλάσσιο οικοσύστημα, ένα σχέδιο που κοστίζει 360.000 ΤΛ (120.000 ευρώ) και έχει εγκριθεί από το Συμβούλιο Επιστημονικής και Τεχνολογικής έρευνας της Τουρκίας (TUBIKAT).

Η “Χαβαντίς” (Είδηση), με τίτλο “Ένας ένας παραιτούνται”, γράφει ότι εδώ και ένα χρόνο 7 ειδικοί παθολόγοι έχουν παραιτηθεί από το “δημόσιο” και ενός, λόγω ανεπάρκειας, δεν του ανανεώθηκε το συμβόλαιο εργασίας. Οι παραιτήσεις των γιατρών οφείλονται στην ταραχή που υπάρχει στον τομέα της υγείας. Αλλού γράφει ότι ο Έιντε συναντήθηκε χθες με τους δύο ηγέτες χωριστά και καθορίζεται το περιεχόμενο και το χρονοδιάγραμμα των εντατικών διαπραγματεύσεων το Νοέμβριο. Σε άλλο θέμα γράφει ότι οι τιμές των καυσίμων επανήλθαν στα επίπεδα προ τριών μηνών και υπήρξε μικρή μείωση στη βενζίνη και το πετρέλαιο.

Η “Κίπρις” (Κύπρος) έχει κύριο τίτλο “Ράκος οι γεωργοί” και αναφέρει ότι σε δηλώσεις στην εφημερίδα οι παραγωγοί νιώθουν αδικημένοι επειδή δεν έχουν πληρωθεί την άμεση στήριξη από το “κράτος”, το “αντίτιμο του προϊόντος”, την επιδότηση του πετρελαίου, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να οργώσουν τα χωράφια τους ακόμα. Αλλού δημοσιεύει φωτογραφίες εκατοντάδων μεταναστών που περπατούν συνοδεία αστυνομικών και γράφει για δράμα που ραγίζει καρδιές, καθώς τις τελευταίες 4 ημέρες 18.469 έχουν εισέλθει στη Σλοβενία, αφού έχουν κλείσει τα σύνορα Ουγγαρίας – Κροατίας, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στη δυτική Ευρώπη. Σε άλλο θέμα γράφει για συναισθηματική συνεύρεση οικογενειών στην Κορέα που διαχωρίστηκαν και αντάμωσαν για τρεις ημέρες μετά από 60 χρόνια.

Η “Γενί Ντουζέν” (Νέα τάξη), με τίτλο “Προϋπόθεση τα Βαρώσια για το βέτο στην ΕΕ”, γράφει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία δήλωσε πως εάν υπάρξει πρόοδος στο θέμα των Βαρωσίων μπορεί να άρει το βέτο στην ΕΕ για το άνοιγμα των διαπραγματευτικών κεφαλαίων με την Τουρκία. Αλλού γράφει ότι η προειδοποιητική απεργία της KTAMS στο πυροσβεστικό τμήμα του παράνομου αεροδρομίου Ερζτιάν θα επηρεάσει 23 πτήσεις και 7.000 επιβάτες την Κυριακή. Σε άλλο θέμα αναφέρει ότι άρχισε να λειτουργεί το κέντρο ενημέρωσης για τις ασφάλειες που συστήθηκε με τη συνεργασία 31 ασφαλιστικών εταιρειών.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα