Επιστολή 10 χωρών για Κύπρο και Ελλάδα στο μεταναστευτικό – Τι αναφέρει

Την επίσημη παραδοχή της Ε.Ε., μέσω του Συμβουλίου Εσωτερικών Υποθέσεων, πως η γραμμή αντιπαράταξης δεν αποτελεί εξωτερικό σύνορο της ένωσης, αλλά θα πρέπει να εφαρμοστούν οι ίδιες διαδικασίες και μέτρα προστασίας για τις μεταναστευτικές ροές, όπως και στα σύνορα, πέτυχε η Κύπρος.

  Ο Υπουργός Εσωτερικών μετέβη στο Λουξεμβούργο για τις εργασίες του Συμβουλίου, έχοντας στο χαρτοφυλάκιό του κοινή επιστολή των Μεσογειακών χωρών Med5, Κύπρου, Ελλάδας,

Ιταλίας, Μάλτας και Ισπανίας, στην οποία μπήκαν συγκεκριμένες προϋποθέσεις για την συνέχιση της συζήτησης για το νέο Σύμφωνο Μετανάστευσης και Ασύλου, ζητώντας μεταξύ άλλων: 

- αναγκαίες νομοθετικές αλλαγές πριν από την έγκριση του Συμφώνου.

- έμπρακτη αλληλεγγύη στην διαδικασία των επιστροφών παράτυπων μεταναστών 

- πρόσθετη χρηματοδοτική στήριξη και ενίσχυση επιχειρησιακών δυνατοτήτων, στις χώρες διέλευσης (όπως η Κύπρος).

- Μη μεμονωμένη εξέταση δύο προτάσεων που υπογείως θέτουν σε αμφισβήτηση την ισότιμη κατανομή των βαρών.

«Η Κύπρος έχει μακρά εμπειρία με την εργαλειοποίηση της μετανάστευσης από την Τουρκία, και γι’ αυτό μαζί με τους εταίρους των Μεσογειακών χωρών, τους MED5, θα εγείρουμε το ζήτημα καθώς και τη μεγάλη ανησυχία μας για τον προτεινόμενο Κανονισμό Ελέγχου Διαλογής (Screening Regulation)», δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Νίκος Νουρής.

Με το πέρας του Συμβουλίου, ανακοινώθηκε η συνυπογραφή δύο εγγράφων, με τα οποία η Ε.Ε: 

«Αναγνώρισε την αναγκαιότητα για την υιοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων για την πάταξη της παράνομης μετανάστευσης, αλλά και τη συνομολόγηση συμφωνιών επιστροφής με τρίτες χώρες».

Διαβάστε επίσης: ΥΠΕΣ: Αναγνωρίστηκε το δικαίωμα της KΔ για επιτήρηση της Πράσινης Γραμμής

Σύμφωνα δε με αρμόδιες πηγές, ήταν η πρώτη φορά που υπήρξε μεγάλη πλειοψηφία υποστήριξης.

Ενδεικτική είναι η δεύτερη επιστολή, την οποία εξασφάλισε το Σίγμα, προς την Επίτροπο Ίλβα Γιόχανσον και τον Αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Μαργαρίτη Σχοινά, και στην οποία καταγράφεται ξεχωριστή αναφορά για την ανάγκη προστασίας της γραμμής αντιπαράταξης, με χρηματοδότηση της Ε.Ε.

Παράλληλα, γίνεται λόγος για εργαλειοποίηση της μετανάστευσης και υβριδικές απειλές, από τρίτες χώρες.

Την επιστολή υπογράφουν η Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Τσεχία, Δανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λιθουανία, Λετονία, Πολωνία και Σλοβακία, ενώ υπήρξε υποστήριξη και από την Σλοβενική Προεδρία.

Δεν αναμένεται, πάντως, σύντομα η έγκριση του νέου Συμφώνου ενώ, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν και οι συνδεόμενες εξελίξεις στο Αφγανιστάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα