Επιστολή Foreign Office εκφράζει στήριξη στη ΔΔΟ

Επιστολή με την οποία επαναδιατυπώνεται η βρετανική στήριξη σε μια λύση του Κυπριακού στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, απέστειλε το Foreign Office προς 11 Κύπριους πρόσφυγες που ζουν στη Βρετανία.

Επίσης χαρακτηρίζεται παραγωγική η συνάντηση που είχαν στο Λονδίνο τον Σεπτέμβριο ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Υπουργός Ευρώπης του Ηνωμένου Βασιλείου με την ειδική απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Τζέιν Χολ Λουτ.

Οι 11 Κύπριοι με

επιστολή τους προς τον Υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ στις 13 Σεπτεμβρίου τον προέτρεπαν σε στενή συνεργασία της βρετανικής κυβέρνησης και του ιδίου προσωπικά με τα Ηνωμένα Έθνη και με την κυπριακή κυβέρνηση «ώστε να διασφαλιστεί η γρήγορη επίτευξη μίας λύσης με διάρκεια που θα είναι λειτουργική, με μια ενωμένη Κύπρο στην οποία όλοι οι Κύπριοι θα ζουν με ασφάλεια και ειρήνη». Ζητούσαν επίσης επιστροφή της Αμμοχώστου πριν από την επανέναρξη των συνομιλιών λύσης.

Στην επιστολή-απάντηση, που έχει συντάξει το Τμήμα Ανατολικής Μεσογείου του Foreign Office, σημειώνεται ότι «το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να είναι ισχυρός υποστηρικτής μίας συνολικής, δίκαιης και με διάρκεια λύσης του Κυπριακού ζητήματος, βασισμένης στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας».

Προστίθεται ότι αν και η Διάσκεψη για την Κύπρο το 2017 κατέληξε χωρίς συμφωνία, πέτυχε «σημαντική πρόοδο» προς τη διευθέτηση των εκκρεμών ζητημάτων.

Σημειώνεται επίσης ότι η βρετανική κυβέρνηση χαιρετίζει τη συνεχιζόμενη δέσμευση όλων των πλευρών σε μία λύση με διάρκεια και ότι καλωσορίζει το διορισμό της κ. Λουτ και το ρόλο της.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει αυτές τις διαβουλεύσεις μέσω διαλόγου με τα μέρη και τα Ηνωμένα Έθνη. Ο Υπουργός Εξωτερικών και ο Υφυπουργός Ευρώπης και Αμερικής είχαν μία παραγωγική συνάντηση με την κα Χολ Λουτ στο Λονδίνο στις 12 Σεπτεμβρίου, όταν τονίσαμε ξανά την άποψή μας ότι με πολιτική βούληση μία συμφωνία παραμένει εφικτή», συνεχίζει η επιστολή του Foreign Office.

«Ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να εμπλακούν εποικοδομητικά με τις διαβουλεύσεις και να επιδείξουν ότι είναι δεσμευμένοι να σημειώσουν πρόοδο προς μία λύση», προστίθεται.

Αναφορικά με το αίτημα για την Αμμόχωστο, η απαντητική επιστολή σημειώνει αρχικά ότι «η ισχύουσα κατάσταση στα Βαρώσια αντικατοπτρίζει τις συνέπειες της συνεχιζόμενης διαίρεσης της Κύπρου».

Στη συνέχεια τονίζεται ότι το Ηνωμένο Βασίλειο υποστηρίζει πλήρως όλα τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, συμπεριλαμβανομένων των Ψηφισμάτων 550 και 789.

«Η κυβέρνηση παραμένει πεπεισμένη ότι, μία συνολική λύση είναι η καλύτερη ευκαιρία για να επιλυθούν σύνθετα ζητήματα όπως αυτό. Εν τέλει, εναπόκειται στις δυο πλευρές να συμφωνήσουν επί των όρων για την επανέναρξη των συνομιλιών λύσης, όπως και επί των λεπτομερειών οποιασδήποτε τελικής συμφωνίας», καταλήγει η επιστολή.

Την αρχική επιστολή προς τον Υπουργό Εξωτερικών υπέγραφαν οι Δώρος Παρτασίδης, Αντώνης Σαββίδης, Ανδρέας Ταμπουρίδης, Λεωνίδας Λεωνίδου, Γιώργος Πίππας, Νίκος Σαββίδης, Τάσος Πογιατζής, Σεραφείμ Διάκου, Στέλλα Δινένη, Γιάννης Κούβαρος και Σπύρος Νεοφύτου, πρόσφυγες από την Αμμόχωστο, τη Μόρφου, την Κερύνεια, τον Καραβά, τον Λάρνακα της Λαπήθου, το Λεονάρισσο και τον Άγιο Θεόδωρο.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα