Επιστολή Φαίδωνα σε ΠτΒ για απειλές και ανικανότητα στην Επιτροπή Προσφύγων

Ο Δήμαρχος της Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο της Βουλής για απειλές και ανικανότητα κατά τη Συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπήε Προσφύγων στις 2.2.2021. 

Η επιστολή: 


Έντιμε κύριε Πρόεδρε,

Απευθύνομαι σε εσάς ως το αρμόδιο πρόσωπο για τη μέριμνα σε σχέση με την ομαλή διεξαγωγή των εργασιών της Βουλής σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής των Αντιπροσώπων

και επιθυμώ να θέσω υπόψη σας τα ακόλουθα:

1.     Μετά λύπης μου πληροφορήθηκα τα διαμειφθέντα κατά τη χθεσινή συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής.

2.     Στην εν λόγω συνεδρία, τον Δήμο Πάφου εκπροσώπησε νομίμως και καθηκόντως ο Δημοτικός Γραμματέας του Δήμου γιατί δεν μπόρεσα να παραστώ ως ενημέρωσα μόλις πληροφορήθηκα την ημερομηνία της συνεδρίας επειδή είχα άλλες ειλημμένες υποχρεώσεις. Όταν ζήτησα αλλαγή της ημερομηνίας της συνεδρίας αυτό δεν κατέστη δυνατόν. Είμαι πρόθυμος να παραστώ στην Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής όταν θα διευθετηθεί συνεδρία για να συνδράμω τον κοινοβουλευτικό έλεγχο της Βουλής απ’ όπου διερμηνεύονται τα αιτήματα του λαού και προστατεύονται τα συμφέροντά του.

Έχω πληροφορηθεί ότι εκτοξεύθηκαν απειλές για «έγκλησή» μου ενώπιον της Επιτροπής. Είναι λυπηρό ότι οι ίδιοι οι Βουλευτές που νομοθετούν, να μη γνωρίζουν ή να μην καταλαβαίνουν τις πρόνοιες του Νόμου και να εκβιάζουν, απειλούν, λαϊκίζουν χωρίς νόμιμο λόγο.

Σύμφωνα με το άρθρο 42(9) του Κανονισμού της Βουλής: ‘’Όταν καλείται ένα Υπουργείο, κυβερνητικό τμήμα ή άλλος οργανισμός να προσέλθει στη συνεδρία μιας Επιτροπής, επαφίεται στο ίδιο το Υπουργείο, το κυβερνητικό τμήμα ή τον οργανισμό να αποφασίσουν το επίπεδο εκπροσώπησής τους στη συνεδρία της Επιτροπής: Νοείται ότι τα πιο πάνω δε στερούν το δικαίωμα στην Επιτροπή, εφόσον το θεωρεί σκόπιμο, να καλέσει σε ακρόαση συγκεκριμένα μέλη της κυβέρνησης ή της κυβερνητικής υπηρεσίας‘’.

3.     Κατά την ενημέρωση της Επιτροπής ο Δημοτικός Γραμματέας, κατά παράβαση του Κανονισμού της Βουλής αφέθηκε παράνομα να δεχθεί λεκτικές επιθέσεις από Βουλευτές, αποκλήθηκε «αχάπαρος» και του ζητήθηκε επίμονα να ανακαλέσει τα λεχθέντα του και πολλά άλλα.

Σύμφωνα με το άρθρο 42(16) του Κανονισμού της Βουλής: ‘’Κατά τις ακροάσεις σε μια Επιτροπή ο Πρόεδρος της Επιτροπής έχει ευθύνη και μεριμνά για την προστασία των προσκαλούμενων προσώπων από ανοίκειες εκφράσεις ή εκτόξευση κατηγοριών ή προσωπικών επιθέσεων’’.
Το άρθρο 42(11) του ιδίου Κανονισμού προβλέπει: ‘’Μια Επιτροπή μπορεί, σε πρώτο στάδιο και αφού κυκλοφορήσουν σ΄ όλα τα μέλη της τα στοιχεία που κατατίθενται ενώπιόν της, να ζητήσει οποιεσδήποτε διευκρινίσεις από τα πρόσωπα που καταθέτουν τα στοιχεία αυτά και σε σχέση είτε με τα ίδια στοιχεία που έχουν κατατεθεί είτε με τυχόν νέα σημεία που προκύπτουν από τα στοιχεία αυτά ‘’.

Σύμφωνα με το άρθρο 42(12) του Κανονισμού της Βουλής: ‘’Η παραπέρα αξιολόγηση των στοιχείων που κατατίθενται ενώπιον μιας Επιτροπής αποτελεί κατ’ ιδίαν έργο των μελών της σε κατ’ ιδίαν συνεδρία τους‘’.

Σο άρθρο 42(13) του ιδίου Κανονισμού ορίζονται τα εξής: ‘’Ο Πρόεδρος μιας Επιτροπής καλεί τα πρόσωπα που προσέρχονται ενώπιόν της να εκφράσουν συνοπτικά και περιεκτικά τις απόψεις ή γνώμες τους και να καταθέσουν τα σχετικά στοιχεία και πληροφορίες για το εξεταζόμενο θέμα και ακολούθως δίνει το λόγο σε εκείνα τα μέλη της Επιτροπής που επιθυμούν να υποβάλουν ερωτήσεις για διευκρίνιση και μόνο των όσων έχουν εκφραστεί ή διατυπωθεί’’.

Σύμφωνα με το άρθρο 42(14) του ιδίου Κανονισμού ‘’Τα μέλη της Επιτροπής αποφεύγουν, κατά το στάδιο αυτό, να εκφράσουν ή να αφήσουν να γίνουν γνωστές με οποιοδήποτε τρόπο οι θέσεις ή τα συμπεράσματά τους ως προς το συζητούμενο θέμα‘’.

Περαιτέρω, το άρθρο 42(15) του εν λόγω Κανονισμού ορίζει: ‘’Αν, κατά τη γνώμη του Προέδρου μιας Επιτροπής, σ΄ ένα έγγραφο που κατατίθεται στην Επιτροπή γίνεται χρήση απρεπούς γλώσσας ή χρησιμοποιούνται απρεπείς φράσεις ή λέξεις που προσβάλλουν τη Βουλή ή άλλους θεσμούς, μπορεί να διατάξει την απόσυρση του εγγράφου ή τη διαγραφή των εν λόγω φράσεων ή λέξεων. Η απόφαση του Προέδρου της Επιτροπής κοινοποιείται στον Πρόεδρο της Βουλής’’.
4.     Η Πρόεδρος της Επιτροπής διέκοψε τη συνεδρία χωρίς αποχρώντα λόγο.

5.     Αφέθηκε παριστάμενος στην Επιτροπή να διατυπώσει σαφή απειλή για τη ζωή του Δημάρχου Πάφου (φονικό) χωρίς να αντιμετωπιστεί νομικά η απειλή αυτή.

6.     Γινόμαστε καθημερινά θεατές κατάχρησης εξουσίας και παραβίασης του Νόμου από εκπροσώπους των θεσμών με αποτέλεσμα να υπάρχει ανησυχητική απαξίωση τους.

Δεν πρέπει η Βουλή των Αντιπροσώπων κατά την άσκηση του κοινοβουλευτικού ελέγχου να αφεθεί να χρησιμοποιηθεί για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα του οποιουδήποτε υπό το φως των επικείμενων Εκλογών, ως διεφάνη ότι επιχειρείται.

Είναι η πολλοστή φορά που γινόμαστε μάρτυρες τέτοιων συμπεριφορών. Έχετε ήδη δεχθεί από ό,τι πληροφορήθηκα διαμαρτυρία από πολίτη για ανεπίτρεπτη προεκλογική εκστρατεία από το έδρανο της Βουλής των Αντιπροσώπων και εθιμοταξική ανορθότητα κατά τη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής για την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού.

Διαβάστε ακόμη: Ονόματα πεσόντων και αγνοουμένων δόθηκαν σε οδούς στην Βορόκληνη

Keywords
Τυχαία Θέματα