Επιστολή Λιλλήκα σε ΠτΔ: Οι συνεπείς πολίτες να μην γίνουν κορόιδα

Συνεχίζονται οι διεργασίες κομμάτων και Κυβέρνησης για κατάληξη επί των νομοσχεδίων για τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια, καθώς και τις κρατικές εγγυήσεις που θα δοθούν στην Ελληνική Τράπεζα, με φόντο τη συμφωνία με τη ΣΚΤ.

Ο κ. Λιλλήκας, μεταξύ άλλων, στην επιστολή αναφέρει ότι η Συμμαχία προτείνει σχετικό τρόπο, ούτως ώστε «να προστατεύσουμε τις ευάλωτες ομάδες και να περάσουμε το μήνυμα στην κοινωνία πως οι συνεπείς δανειολήπτες και γενικά οι συνεπείς πολίτες έναντι του Νόμου και της Πολιτείας δεν είναι κορόιδα».

Αυτούσια

η επιστολή Λιλλήκα:

Θα ήθελα καταρχήν να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση και την χθεσινή μας πολύ εποικοδομητική συνάντηση, όπου είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις για τα ζητήματα του Συνεργατισμού και των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων.

Όπως σας έχω αναφέρει, εκτός από τις θέσεις μας που αφορούν την προστασία των ευάλωτων ομάδων που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, θεωρούμε πως θα πρέπει να ανταμείψουμε και όσους, παρά την οικονομική κρίση και τις οικονομικές δυσκολίες, αποφάσισαν να στερηθούν άλλα πράγματα, για να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις.

Έχουμε καταθέσει πρόταση νόμου στη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία τροποποιεί τον περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμο του 2002 (Ν. 118(I)/2002).
Στην περίπτωση δανειολήπτη με προσωπικό δάνειο και υποθήκη την πρώτη κατοικία το οποίο εξυπηρετείται, με την Πρόταση Νόμου που καταθέσαμε θα αφαιρείται ο ετήσιος τόκος από το ακαθάριστο εισόδημά του.

Για τους χαμηλόμισθους συμπατριώτες μας που τα εισοδήματά τους είναι τόσο χαμηλά που δεν φορολογούνται, εισήγησή μας είναι όπως ενταχθούν και αυτοί στο πρόγραμμα Εστία.

Με αυτό τον τρόπο θα προστατεύσουμε όντως τις ευάλωτες ομάδες και θα περάσουμε το μήνυμα στην κοινωνία πως οι συνεπείς δανειολήπτες και γενικά οι συνεπείς πολίτες έναντι του Νόμου και της Πολιτείας δεν είναι κορόιδα.

Η Πολιτεία πρέπει να επιβραβεύει τους πολίτες οι οποίοι ανταποκρίνονται στις υποχρεώσεις τους και σέβονται το Κράτος και τους νόμους του. Ως Πολιτεία τρεις, τουλάχιστον, φορές, με τις αποφάσεις μας επιβραβεύσαμε και ευνοήσαμε τους παρανομούντες, στέλνοντας στην κοινωνία το λανθασμένο και επιβλαβές μήνυμα ότι από την παρανομία μπορεί τελικά να προκύψει κέρδος, ενώ η νομιμότητα δεν εκτιμάται και δεν αναγνωρίζεται. Με την φορολογική αμνηστία επιβραβεύσαμε τους φοροφυγάδες, οι οποίοι τελικά νομιμοποίησαν τα λεφτά τους πληρώνοντας την ελάχιστη φορολογία του 5%. Με την πολεοδομική αμνηστία επιβραβεύσαμε όσους παραβίασαν τον νόμο. Τώρα, με το πρόγραμμα Εστία, πάμε να επιβραβεύσουμε κι αυτούς που, ενδεχομένως, ενώ μπορούσαν να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις, δεν το έπραξαν.

Εκτιμώ, κύριε Πρόεδρε, ότι θα πρέπει η Πολιτεία να δημιουργεί θετικά παραδείγματα. Μόνο έτσι θα οικοδομήσουμε για τις επόμενες γενιές μια κοινωνία πραγματικά δίκαιη, η οποία θα επιβραβεύει τους συνεπείς και θα στηρίζει όσους πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Keywords
Τυχαία Θέματα