Επιστολή ΠτΔ σε Γκουτέρες: Διορίστε απεσταλμένο με την πρώτη ευκαιρία

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, προτρέπει τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, να εισακούσει την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και να διορίσει με την πρώτη ευκαιρία έναν απεσταλμένο των ΗΕ για διευκόλυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Στην δισέλιδη επιστολή του ημερομηνίας 23 Ιουνίου, την οποία έχει δει το ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

αναφέρεται επίσης στην πρότασή του για ενεργό εμπλοκή της ΕΕ στις προσπάθειες για το Κυπριακό, επικαλούμενος μάλιστα το γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Γκουτέρες είναι Ευρωπαίος πολίτης και πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

«Ως Ευρωπαίος, με προσωπική γνώση της δομής και των δυναμικών της ΕΕ, ως πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχω την πεποίθηση ότι έχετε πλήρη επίγνωση της προστιθέμενης αξίας της δυνητικής συμβολής της ΕΕ στις προσπάθειές μας για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης, και ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, στην υποβοήθηση των προσπαθειών των ΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μέσω του διορισμού ενός εκπροσώπου της ΕΕ που μπορεί να εργαστεί κατά ένα επικουρικό τρόπο σε σχέση με τις υπό τα ΗΕ προσπάθειες και έναν απεσταλμένο των ΗΕ, όταν διοριστεί ένας τέτοιος απεσταλμένος», αναφέρει στην επιστολή του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Επαναλαμβάνει επίσης με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο, όπως ο ίδιος αναφέρει, την ετοιμότητά του για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για μια συνολική διευθέτηση του Κυπριακού, σε ευθυγράμμιση με τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και από εκεί όπου έμειναν στο Κραν Μοντανά.

Στην επιστολή που στάληκε μετά την τηλεφωνική επικοινωνία Γκουτέρες – Χριστοδουλίδη στις 15 Ιουνίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επισημαίνει την κοινή τους εκτίμηση πως μετά τις εκλογές στην Τουρκία υπάρχει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό.

Εκφράζει την ισχυρή πεποίθηση πως αυτό το παράθυρο ευκαιρίας πρέπει να αδραχθεί γρήγορα και να διευρυνθεί. «Το ξεκαθάρισμα του τοπίου μετά τα εκλογικά αποτελέσματα στην Κύπρο, την Ελλάδα και την Τουρκία, το βελτιωμένο κλίμα στις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας μετά τους τραγικούς σεισμούς στην Τουρκία, καθώς και οι γεωπολιτικές αλλαγές που ενεργοποιήθηκαν από τη συνεχιζόμενη διεθνή αναταραχή, όπως αυτή αποτυπώνεται ειδικότερα μέσω του πολέμου στην Ουκρανία, υπογραμμίζουν την επιτακτική ανάγκη για επανέναρξη της υπό τα ΗΕ διαδικασίας για την Κύπρο και για τερματισμό του εξάχρονου αδιεξόδου», αναφέρει.

Σημειώνει πως το παρόν στάτους κβο στην Κύπρο δεν είναι ούτε βιώσιμο ούτε στατικό. «Εν τη απουσία μιας διαπραγματευτικής διαδικασίας, η Τουρκία θα οδηγήσει την Κύπρο προς μια μόνιμη διαίρεση ή προσάρτηση των κατεχόμενών της περιοχών, και ως εκ τούτου εδάφους της ΕΕ», προσθέτει.

Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος, αυτό έχει αποδειχθεί από τις εντεινόμενες ενέργειες της τουρκικής πλευράς με στόχο τη νομιμοποίηση της αποσχιστικής οντότητας και τη δημιουργία τετελεσμένων επί του εδάφους, «ειδικότερα στα Βαρώσια, όπου η Τουρκία συνεχίζει το σταδιακό επανάνοιγμα της περίκλειστης περιοχής, παραβιάζοντας τα ψηφίσματα των ΗΕ, ενώ συνεχίζει να αναβαθμίζει περαιτέρω τις στρατιωτικές της υποδομές στις κατεχόμενες περιοχές».

«Ανησυχώ επίσης επειδή κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του Προέδρου Ερντογάν στις κατεχόμενες περιοχές στις 12 Ιουνίου, αυτός επανέλαβε τις απαράδεκτες ιδέες για μια λύση δυο κρατών», σημειώνει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Και οι δυο συμφωνούμε, προσθέτει στην επιστολή του προς τον ΓΓ, «ότι η μόνη βιώσιμη και αποδεκτή λύση στην Κύπρο είναι μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ».

Όπως σημειώνει «αυτή παρέχει το μοναδικό πλαίσιο που μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις ανησυχίες όλων των μερών, καθώς και να ωφελήσει τον λαό της Κύπρου».

Έχω μεταφέρει, αναφέρει, «την αποφασιστικότητα και τη άμεση ετοιμότητά μου να εμπλακώ εποικοδομητικά σε σχέση με αυτό, και να τερματίσω την για πέντε δεκαετίες μακρά διαίρεση της Κύπρου στην Αναπληρώτρια ΓΓ των ΗΕ ΝτιΚάρλο κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στο νησί.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρει πως σε μια προσπάθεια για διεύρυνσης και μεγιστοποίησης της δυνατότητας που υπάρχει από αυτό το παράθυρο ευκαιρίας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων ο ίδιος έχει προωθήσει μια πρόταση με βάση την οποία η ΕΕ μπορεί να διευκολύνει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αναλαμβάνοντας ένα πιο ενεργό ρόλο σε πολιτικό επίπεδο.

Επισημαίνει πως η ΕΕ όπως και τα ΗΕ δημιουργήθηκαν από τις στάχτες του πολέμου για να προωθήσουν την ειρήνη και ως ένα τέτοιο οικοδόμημα πρέπει να είναι παρούσα στις προσπάθειες για να υπάρξει ειρήνη στα δικά τους κράτη μέλη.

Η Ένωση έχει τα απαραίτητα εργαλεία στη διάθεσή της, που επεκτείνονται από τα οικονομικά μέχρι τα πολιτικά, που θα έδιναν κίνητρα τόσο στην Τουρκία όσο και στην τουρκοκυπριακή ηγεσία να εμπλακούν, αναφέρει .

Προσθέτει πως η χρήση αυτών των κινήτρων κατά ένα σταδιακό, αμοιβαία επωφελή τρόπο παράλληλα με τις επίσημες διαπραγματεύσεις μπορεί να καταστεί οδηγός για θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό.

«Εσείς ο ίδιος υπήρξατε μάρτυρας της θετικής επίδρασης της εμπλοκής της ΕΕ κατά τη διάρκεια του προηγούμενου γύρου των διαπραγματεύσεων», αναφέρει στην επιστολή του προς τον κ. Γκουτέρες ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης.

Προσθέτει πως «ως Ευρωπαίος, με προσωπική γνώση της δομής και των δυναμικών της ΕΕ, ως πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, έχω την πεποίθηση ότι έχετε πλήρη επίγνωση της προστιθέμενης αξίας της δυνητικής συμβολής της ΕΕ στις προσπάθειές μας για την επίτευξη μιας συνολικής διευθέτησης, και ειδικότερα στην παρούσα συγκυρία, στην υποβοήθηση των προσπαθειών των ΗΕ για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, μέσω του διορισμού ενός εκπροσώπου της ΕΕ που μπορεί να εργαστεί κατά ένα επικουρικό τρόπο σε σχέση με τις υπό τα ΗΕ προσπάθειες και έναν απεσταλμένο των ΗΕ, όταν διοριστεί ένας τέτοιος απεσταλμένος».

Αναφέρει ακόμη πως «στο σημερινό ταραχώδες διεθνές σκηνικό, η προσέγγισή μας δεν μπορεί να είναι άλλη παρά η αντιμετώπιση των βασικών αιτιών όλων των διεθνών προβλημάτων, περιλαμβανομένου του Κυπριακού».

«Γνωρίζω πολύ καλά ότι για ένα μακροχρόνιο πρόβλημα όπως αυτό στην Κύπρο μπορεί να υπάρχει κόπωση και απαισιοδοξία.

Την ίδια ώρα, ωστόσο έχω πλήρη επίγνωση ότι ενόψει των υφιστάμενων δυσκολιών, δεν μπορούμε να επιτρέψουμε στους εαυτούς μας να συμβιβαστούν με την μόνιμη διαίρεση της Κύπρου. Αντιθέτως, η κατάσταση στην Κύπρο, στην περιοχή και διεθνώς, πρέπει να υπενθυμίζει συνεχώς την ανάγκη να υπερδιπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας για να πετύχουμε μια ειρηνική διευθέτηση», προσθέτει.

Ακόμη αναφέρει στον ΓΓ πως «υπό το φως της κατάστασης στην Ουκρανία και άλλων κρίσεων παγκοσμίως, μας υπενθυμίσατε την ανάγκη να επαναβεβαιώσουμε τις βασικές αξίες που προβλέπονται στον Χάρτη των ΗΕ. Η Κύπρος αποτελεί απόδειξη ότι οι παραβιάσεις του Χάρτη των ΗΕ έχουν καταστεί ο κανόνας και είναι εκεί όπου η ειρήνη είναι άπιαστη και εύθραυστη. Έχουμε τώρα μια ευκαιρία να διορθώσουμε την κατάσταση», υπογραμμίζει.

Συνεχίζει σημειώνοντας πως «η επίτευξη μιας βιώσιμης, συνολικής διευθέτησης στην Κύπρο και ο τερματισμός της μακροχρόνιας διαίρεσης του νησιού δεν θα ωφελήσει μόνο τον λαό του, αλλά θα στείλει και το μήνυμα ότι οι αξίες και τα ψηφίσματα των ΗΕ ισχύουν και έχουν νόημα».

«Θα στείλουν ένα ισχυρό και πολύ αναγκαίο μήνυμα ειρήνης, υπογραμμίζοντας την αναγκαιότητα η διπλωματία και ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου να επανέλθουν στο επίκεντρο του διεθνούς συστήματος», τονίζει.

«Ως εκ τούτου σας προτρέπω να εισακούσετε την έκκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας και να διορίσετε έναν απεσταλμένο των ΗΕ για διευκόλυνση της επανέναρξης των διαπραγματεύσεων με την πρώτη ευκαιρία.  Επαναλαμβάνω τη δέσμευσή μου να εμπλακώ με θετικό τρόπο σε σχέση με αυτό. Δεν θα φεισθώ οποιασδήποτε προσπάθειας για αυτό και θα συνεχίσω να βασίζομαι στα ΗΕ και σε εσάς προσωπικά για να χαράξουμε την πορεία προς μια νέα εποχή ειρήνης, ασφάλειας, σταθερότητας και ευημερίας για την Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο», καταλήγει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα