Επιστολή Υφυπουργού ΗΒ προς κυπριακή και άλλες παροικίες για Τουρκία

Την αντίθεση της βρετανικής Κυβέρνησης με περιφερειακές ενέργειες της Τουρκίας, την ανάγκη αποκλιμάκωσης σε διάφορα μέτωπα στα οποία εμπλέκεται η τουρκική πλευρά, αλλά και τη σημασία της διμερούς εμπορικής σχέσης με την Άγκυρα, επισημαίνει σε επιστολή του προς τους φορείς που εκπροσωπούν την κυπριακή και άλλες κοινότητες στο Ηνωμένο Βασίλειο ο Βρετανός Υφυπουργός Διεθνούς Εμπορίου Ρανίλ Τζαγιαγουαρντένα.

Η επιστολή του αποτελεί απάντηση σε κοινή επιστολή προς τον Πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον αναφορικά με τις αποσταθεροποιητικές τουρκικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο από τους επικεφαλής

των οργανωμένων παροικιών των Κυπρίων, των Αρμενίων, των Κούρδων και των Αιγυπτίων.

Η επιστολή από την Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία ΗΒ, την Αρμενική Εθνική Επιτροπή ΗΒ, τη Δημοκρατική Συνέλευση του Κουρδικού Λαού στη Βρετανία και το Αιγυπτιακό Συμβούλιο στο ΗΒ, καλούσε τον κ. Τζόνσον να αξιοποιήσει τις συνομιλίες για μια νέα εμπορική συμφωνία μεταξύ Λονδίνου και Άγκυρας ώστε να συμβάλει στον τερματισμό των αποσταθεροποιητικών τουρκικών ενεργειών.

Οι υπογράφοντες σημείωναν ότι ενώ οι εμπορικές συνομιλίες προχωρούν, η Τουρκία γίνεται ολοένα και πιο «καταστροφική δύναμη» στην περιοχή, που συστηματικά παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Απαντώντας εκ μέρους της βρετανικής κυβέρνησης ο κ. Τζαγιαγουαρντένα αναφέρει πως το Λονδίνο αποδίδει μεγάλη σημασία στην εμπορική σχέση με την Τουρκία, καθώς το διμερές εμπόριο ανήλθε σε πάνω από 18,6 δισεκατομμύρια λίρες κατά το 12μηνο έως και τον Απρίλιο. Για το λόγο αυτό η βρετανική πλευρά επιδιώκει μια διμερή εμπορική συμφωνία για την εποχή μετά από τη λήξη της μεταβατικής περιόδου του Brexit, που θα διατηρεί στο βαθμό που είναι δυνατό τις πρόνοιες της υπάρχουσας εμπορικής συμφωνίας με την ΕΕ.

Την ίδια στιγμή, επισημαίνει ο Υφυπουργός, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει ένα ισχυρό ιστορικό προώθησης αξιών παγκοσμίως και «είναι ξεκάθαρο ότι το εμπόριο δε χρειάζεται να έρχεται σε βάρος αυτού του ιστορικού προάσπισης δικαιωμάτων και υποχρεώσεων, που θα παραμείνει κεντρικό κομμάτι της εξωτερικής μας πολιτικής».

Στην επισήμανση των επικεφαλής των παροικιακών οργανώσεων ότι το Λονδίνο αποφάσισε να μη χορηγήσει νέες άδειες εξαγωγής όπλων προς την Τουρκία που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στη Συρία, ο Υφυπουργός σημειώνει ότι λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπόψη η ευθύνη της κυβέρνησης για ελέγχους εξαγωγών όπλων.

Προσθέτει ότι η άδεια εξαγωγής απορρίπτεται σε περιπτώσεις που θεωρείται ότι τα όπλα θα χρησιμοποιηθούν κατά τρόπο που παραβιάζει δικαιώματα και το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Όπως όλοι οι αγοραστές όπλων από τη Βρετανία, έτσι και η Τουρκία είναι υπό συνεχή εξέταση, προσθέτει ο Υφυπουργός.

Στη συνέχεια αναφέρει πως η βρετανική Κυβέρνηση κατανοεί τη σπουδαιότητα και τη σημασία της εξερεύνησης υδρογονανθράκων για την Τουρκία, την Ελλάδα και την Κύπρο και διαβεβαιώνει ότι το Λονδίνο έχει προτρέψει Άγκυρα και Αθήνα να δώσουν προτεραιότητα σε ευκαιρίες για διάλογο και να επιδιώξουν αποκλιμάκωση. Έχει επίσης ενθαρρύνει τις δύο πλευρές να εισέλθουν σε διάλογο για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων και έχει έρθει σε επαφή με ΗΠΑ και Ευρωπαίους εταίρους προς τον σκοπό αυτό.

Σημειώνει τις συζητήσεις των τελευταίων εβδομάδων της Υφυπουργού Εξωτερικών Μόρτον με ομολόγους της από τις τρεις χώρες και του Υπουργός Άμυνας Γουάλας με αντίστοιχους Υπουργούς από Τουρκία, Ελλάδα, Γαλλία και Γερμανία.

Ο κ. Τζαγιαγουαρντένα προσθέτει ότι το Λονδίνο έχει καταστήσει σαφή την αντίθεσή του στη στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη ΒΑ Συρία τον περασμένο Οκτώβρη, χαιρετίζει τη συνεχιζόμενη εκεχειρία και τις διπλωματικές προσπάθειες της Τουρκίας για να διατηρηθεί η εκεχειρία στην Ιντλίμπ, καθώς και τη γενναιοδωρία της Άγκυρας με τη φιλοξενία άνω των τριών εκατομμυρίων Σύρων προσφύγων.

«Δεν υποστηρίζουμε την τουρκική ή οποιαδήποτε άλλη έξωθεν στρατιωτική δραστηριότητα στη Λιβύη που απειλεί να επιδεινώσει τη σύρραξη και να χειροτερέψει τις περιφερειακές εντάσεις. Έχουμε εκφράσει τις ανησυχίες μας προς την τουρκική Κυβέρνηση όπως και σε άλλους εξωτερικούς παίκτες. Όλοι πρέπει να αποκλιμακώσουν, να δεσμευθούν σε εκεχειρία και να επιστρέψουν σε πολιτικό διάλογο υπό τα Ηνωμένα Έθνη», καταλήγει η επιστολή.

Πηγή:ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα