Επιστρέφει στην Κύπρο το Ευαγγέλιο ορκωμοσίας της ΕΟΚΑ

Ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου παρέλαβε απόψε στην Αθήνα για να μεταφέρει στην Κύπρο, το Ευαγγέλιο, στο οποίο ορκίστηκε η «Επιτροπή Προπαρασκευής Αγώνος Ενώσεως της Κύπρου μετά της Μητρός Ελλάδος» το Μάρτιο του 1953.

Το Ευαγγέλιο παρέδωσαν στον Πρόεδρο της Βουλής

η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία της Ελλάδας και το Εθνικό Ιστορικό Εθνικό Μουσείο, στο πλαίσιο ειδικής τελετής που έγινε στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής. Το Ευαγγέλιο συνοδεύεται από το πρωτόκολλο ορκωμοσίας της Επιτροπής, υπογεγραμμένο από τα μέλη της, Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, Στρατηγό Γεώργιο Γρίβα –Διγενή, Γεράσιμο Κονιδάρη, Σάββα Λοϊζίδη και άλλους. Οι ίδιες υπογραφές βρίσκονται και στο προτελευταίο εσώφυλλο του Ευαγγελίου.

Ο κ. Ομήρου όρισε το Μουσείο Αγώνος στη Λευκωσία ως τον κατάλληλο φορέα στον οποίο να δοθεί το σπάνιο και σημαντικό αυτό κειμήλιο.

Σε χαιρετισμό του στην ειδική τελετή παράδοσης του Ευαγγελίου, ο κ. Ομήρου είπε ότι θα μεταφέρει το σπάνιο αυτό κειμήλιο “με δέος, περηφάνια και σεβασμό, εκεί όπου αρμόζει: `Ες γην εναλίαν Κύπρον`”.

Ο Πρόεδρος της Βουλής ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία να προσφερθεί, “ως μακροχρόνιο δανεισμό, στην Κύπρο, το σπουδαίο αυτό ιστορικό κειμήλιο” και που τον τίμησαν με την ευκαιρία να προτείνει το ίδρυμα, στο οποίο θα ανατεθεί η επίσης μεγάλη τιμή, αλλά και ευθύνη, της φύλαξης.

“Δεν μπορούσα παρά να επιλέξω, για το σκοπό αυτό, το Μουσείο Αγώνος της ΕΟΚΑ 1955-59, στη Λευκωσία. Το Μουσείο, που συντηρεί αλώβητη τη μνήμη εκείνου του ωραίου και αγνού αγώνα, μεταφέροντας την στις νέες γενιές”, πρόσθεσε.

Ανέφερε ότι αυτό επαναφέρει στη μνήμη “τα ιδανικά των οραματιστών της Ένωσης της μαρτυρικής Κύπρου με το μητροπολιτικό Ελληνισμό, τον ίδιο τον αγώνα του 1955-59 με τις χρυσές σελίδες ανδρείας και θυσίας, που τον χαρακτήρισαν, αλλά και την αταλάντευτη πίστη, με την οποία πολέμησαν οι Έλληνες της Κύπρου για την ελευθερία τους”.

Ανέφερε επίσης ότι το Ευαγγέλιο τούτο πηγαίνει τη μνήμη πίσω, στο Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950, όταν η βούληση του κυπριακού λαού για ένωση με τη Μητέρα Ελλάδα δεν έγινε σεβαστή από τη Βρετανία, διαψεύδοντας τις υποσχέσεις που έδινε κατά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο η μεγάλη αποικιακή αυτοκρατορία, «φίλοι του άλλου πολέμου», όπως έλεγε και ο Σεφέρης στη «Σαλαμίνα της Κύπρος».

“Μπορεί η κατάληξη του αγώνα να μην ήταν η επιδιωκόμενη, αλλά αναμφίβολα η ιστορική δικαίωση του Έπους του ’55-’59, που αναβλύζει από τα λαμπρότερα παραδείγματα αρετής, τόλμης και ανδρείας, της θυσίας για την ιδέα της ελευθερίας των νέων που έδωσαν τη ζωή και το αίμα τους για την πατρίδα, αντικατοπτρίζεται στην ιερότητα αυτού του κειμηλίου”, πρόσθεσε.

Ο κ. Ομήρου είπε ότι “χρέος όλων μας -και σ’ αυτό το χρέος ανταποκρίνεστε σήμερα εσείς, η Ιστορική και Εθνολογική Εταιρία της Ελλάδος- είναι να μεταφέρουμε στις επόμενες γενιές αυτά τα παραδείγματα και τις άφθαρτες διαχρονικές αρετές, που σε κάθε εποχή μπορούν να βρουν τη δική τους θέση”.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε βεβαιότητα ότι “ο Ελληνισμός της Κύπρου θα υποδεχθεί με μεγάλη θέρμη και συγκίνηση το ιστορικό αυτό σύμβολο πίστης και αγώνα, ως πηγή έμπνευσης και ψυχικής ανάτασης στις δύσκολες και άγονες συνθήκες, που σήμερα διανύουμε και εν πολλοίς μας καθηλώνουν”.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα