«Επιτροπή Περιουσιών»: 405 αιτήσεις για επιστροφή στο Βαρώσι

Η «πρόεδρος της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών» Νοβμπέρ Φερίτ Βετζχί δήλωσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες για να διαπιστωθεί πόσες αιτήσεις υπάρχουν προς την Επιτροπή σε σχέση με την περιοχή στην περίκλειστη πόλη του Βαρωσιού που λέγεται ότι αποχαρακτηρίστηκε από στρατιωτική ζώνη.

Διαβάστε ακόμη: Τουρκάλα τραγουδίστρια έκανε βιντεοκλίπ στην περίκλειστη πόλη Αμμ/στου (ΦΩΤΟΣ)

Σε αποκλειστική συνέντευξη στην δημοσιογράφο Οντούλ Ασίκ Ουλκέρ, η Βετζχί είπε ότι υπάρχουν 405 αιτήσεις σε σχέση με το Βαρώσι και ότι γενικά ζητείται

επιστροφή, όμως μπορεί αρχικά οι αιτητές να έρθουν με το αίτημα της επιστροφής αλλά να τροποποιήσουν την αίτησή τους αργότερα ζητώντας αποζημίωση ή ανταλλαγή.

Ερωτηθείσα πόσες αιτήσεις υποβλήθηκαν μέχρι σήμερα στην Επιτροπή, πόσες ολοκληρώθηκαν και πώς, η Βετζχί είπε:

«Μέχρι σήμερα υποβλήθηκαν 6,976 αιτήσεις στην επιτροπή και κατέληξαν σε αποτέλεσμα οι 1,301 από αυτές. Και το ποσό αποζημιώσεων που αποφασίστηκε είναι 325 εκατομμύρια 416 χιλιάδες 657 στερλίνες. Από αυτές που κατέληξαν σε αποτέλεσμα οι 1,078  είναι αποζημιώσεις, οι 3 επιστροφή, η 1 επιστροφή μετά την λύση, οι 7 αποζημίωση και επιστροφή, οι 2 ανταλλαγή και αποζημίωση, η 1 μερική επιστροφή και 195 φάκελοι αποσύρθηκαν. Επιπλέον, τέσσερις φάκελοι απορρίφθηκαν. Και 10 αιτήσεις ολοκληρώθηκαν με συμφωνία και πώληση μέσω της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών με την εξεύρεση του Ελληνοκύπριου ιδιοκτήτη που νοικιάζει την περιουσία, στο πλαίσιο του νόμου με αριθμό 13/2008».

Ερωτηθείσα πόσα πληρώθηκαν από την Επιτροπή, η Βετζχί απάντησε:

«Δεν είμαστε εμείς που κάνουμε τις πληρωμές. Ουσιαστικά υπάρχει μια λανθασμένη αντίληψη πάνω σε αυτό το θέμα. Εμείς μόνο λαμβάνουμε αποφάσεις, δεν ενδιαφερόμαστε για το θέμα της πληρωμής. Οι ενδιαφερόμενες πλευρές κάνουν τις πληρωμές. Επομένως, δεν βρίσκονται σε εμάς τα αρχεία των πληρωμών που γίνονται».

Ερωτηθείσα για τον αριθμό των αιτήσεων σε σχέση με το Βαρώσι και τι ζητείται σε αυτές, η Βετζχί απάντησε:

«Υπάρχουν 405 αιτήσεις σε σχέση με το Βαρώσι και γενικά ζητείται επιστροφή, όμως οι αιτητές μπορεί να έρθουν με αίτημα την επιστροφή, αλλά αργότερα να τροποποιήσουν την αίτησή τους και να ζητήσουν αποζημίωση ή ανταλλαγή».

Κληθείσα να σχολιάσει το γεγονός ότι λέγεται πως η απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» για αποχαρακτηρισμό του 3,5% της περίκλειστης περιοχής του Βαρωσιού από στρατιωτική ζώνη λήφθηκε στις 12 Ιουλίου [2021] όμως δεν δημοσιεύθηκε στην «επίσημη εφημερίδα» και ερωτηθείσα κατά πόσον έλαβε γραπτή ενημέρωση για το θέμα η Επιτροπή, η Βετζχί απάντησε:

«Αυτή η απόφαση ήρθε σε γνώση μας. Ξέρετε, αυτό το θέμα δημοσιεύθηκε στον Τύπο, διεξάγονται εργασίες καθαρισμού στην εν λόγω περιοχή. Σύντομα θα πάμε και εμείς σε εκείνη την περιοχή και θα κάνουμε επιθεωρήσεις. Θα πρέπει να κοιτάξουμε πόσες από τις 405 αιτήσεις για το Βαρώσι αντιστοιχούν σε αυτή την περιοχή».

Όταν η δημοσιογράφος υπενθύμισε στην Βετζχί τη δήλωση του τέως «πρωθυπουργού» Ερσάν Σανέρ ότι υπάρχουν 36 αιτήσεις για την εν λόγω περιοχή και την ρώτησε αν κατέχει και η Επιτροπή αυτό τον αριθμό, η πρόεδρος της Επιτροπής είπε:

«Παίρνουμε ομαδικά τις αιτήσεις σε σχέση με το Βαρώσι, δεν τις έχουμε κατηγοριοποιήσει πλήρως. Πρέπει να τις ταιριάξουμε με τους χάρτες. Πρόσφατα ανέλαβα αυτό το καθήκον. Συνεχίζονται οι εργασίες μας για να διαπιστώσουμε πόσες αιτήσεις υπάρχουν για την εν λόγω περιοχή του 3,5%».

Η δημοσιογράφος ρώτησε και το εξής την Βετζχί: «Διατελέσατε και μια περίοδο εκπρόσωπος στο Στρασβούργο, επομένως μπορέσατε να παρακολουθήσετε από πιο κοντά τις εργασίες του ΕΔΑΔ και είστε γνώστης. Ξέρετε ότι από  καιρού εις καιρό μπορεί να υπάρχουν δύσκολες διαδικασίες στο θέμα των περιουσιών στην Κύπρο, μπορεί να συμβούν εξελίξεις που δυσκολεύουν την Τουρκία. Ποια είναι η πρόσφατη κατάσταση εκεί;»

Η Βετζχί απάντησε ότι έφυγε πριν ενάμιση χρόνο από το Στρασβούργο και δεν άφησε πίσω της μεγάλο πρόβλημα. Είπε ότι κατά την περίοδο που υπηρετούσε στο Στρασβούργο, η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών έκανε μιαν παρουσίαση εκεί και η Γραμματεία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων θαύμασε τις εργασίες της Επιτροπής.

«Οι εργασίες της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών μας κάνουν πιο άνετους φυσικά. Όσο πιο αποτελεσματικοί είμαστε, τόσο πιο λίγα προβλήματα θα έχουμε ενώπιον του ΕΔΑΔ», ανέφερε. Σημείωσε επίσης ότι ως επιτροπή κάνουν ό,τι μπορούν και αυτό που τους αναλογεί και πρόσθεσε ότι οι εργασίες τους αντιμετώπισαν προβλήματα λόγω της πανδημίας και του κλεισίματος των «συνόρων», κατά την έκφρασή της.

Ερωτηθείσα πότε θα προβούν σε αξιολόγηση των αιτήσεων για την περίκλειστη περιοχή του Βαρωσιού και αν προβλέπεται κάποια ημερομηνία σε σχέση με ντε φάκτο επιστροφή σε σχέση με το Βαρώσι, η Βετζχί είπε ότι δεν έθεσαν καμία ημερομηνία ως στόχο πριν προβούν στις διαπιστώσεις τους και ότι πρέπει πρώτα να προβούν σε εξέταση επί τόπου και να ταιριάξουν τους φακέλους. «Σε αυτό το θέμα θα χρειαστούμε λίγο περισσότερο χρόνο», σημείωσε.

Όταν η δημοσιογράφος της υπενθύμισε ότι δεν γίνονται πληρωμές εδώ και εφτά χρόνια και δεν εφαρμόζονται οι αποφάσεις της Επιτροπής και την ρώτησε κατά πόσον έγινε ή θα γίνει οποιαδήποτε πρωτοβουλία για μεταφορά χρημάτων, Η Βετζχί απάντησε:

«Δεν κάνουμε εμείς τις πληρωμές. Το θέμα των πληρωμών καθορίστηκε ξεκάθαρα στον νόμο για την Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών με αριθμό 67/2005. Το άρθρο 18 του νόμου αναφέρει ότι ‘για τα ποσά των αποζημιώσεων που θα πληρώνονται με απόφαση της Επιτροπής ως αποτέλεσμα της εφαρμογής αυτού του νόμου και για τα άλλα έξοδα, το υπουργείο αρμόδιο για τις δημοσιονομικές υποθέσεις, θεσπίζοντας ένα χωριστό κονδύλι στον νόμο του προϋπολογισμού για τον προϋπολογισμό κάθε χρόνου, διασφαλίζει να γίνονται οι πληρωμές από αυτό το κονδύλι’».

Όταν η δημοσιογράφος της ανέφερε ότι η μη πληρωμή των χρημάτων των αποζημιώσεων βάζει την Τουρκία σε δύσκολη θέση στο ΕΔΑΔ, της υπενθύμισε μια πιλοτική υπόθεση που εκκρεμεί για το Βαρώσι και την ρώτησε αν θα καταβάλει προσπάθειες προς την κατεύθυνση της εφαρμογής των αποφάσεων της Επιτροπής, η Βατζχί είπε:

«Μου φάνηκε ότι αμφισβητείτε την λειτουργία της Επιτροπής Αποζημιώσεων Περιουσιών. Υπάρχουν ισχυρισμοί όπως ‘η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών’ χάσει την λειτουργικότητά της’. Δεν νομίζω ότι έχασε τη λειτουργικότητά της η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών. Λαμβάνονται οι αποφάσεις. Η εφαρμογή των αποφάσεων δεν δεσμεύει την Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών. Όπως το ΕΔΑΔ λαμβάνει αποφάσεις και μερικές χώρες δεν εφαρμόζουν αυτές οι αποφάσεις, όμως δεν κλείνουν το ΕΔΑΔ, έτσι δεν είναι; Τελικά, οι αποφάσεις εφαρμόζονται με τον καιρό, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο. Όταν γίνεται λόγος για την αποτελεσματικότητα της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών, το ΕΔΑΔ κοιτάει της αποφάσεις που παράγει η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών.

Το σημαντικό είναι να γίνει αντιληπτή η σημασία της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών. Όπως ξέρουμε, η Επιτροπή Ακίνητων Περιουσιών αποτελεί ένα αποτελεσματικό ένδικο μέσο που αναγνωρίζει το ΕΔΑΔ και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Σε αυτή την περίπτωση, είναι μια νομική αναγνώριση για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Πρέπει να της αποδώσουμε πολλή σημασία και να διευκολύνουμε την λήψη των αποφάσεων. Πρέπει να δώσουμε σημασία στις αιτήσεις. Θα είναι μεγάλη απώλεια για τους Τουρκοκύπριους να μη μπορέσει να συνεχίσει την ύπαρξή του αυτός ο θεσμός που είναι διεθνώς αναγνωρισμένος και συμβάλλει και στην λύση του Κυπριακού».

Όταν η δημοσιογράφος της υπέδειξε ότι ενώ η ίδια λέει πως η Επιτροπή είναι μια νομική αναγνώριση για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, η διεθνής κοινότητα θεωρεί την βόρεια κατεχόμενη Κύπρο ως υποτελή διοίκηση της Τουρκίας, η Βετζχί υποστήριξε ότι αυτό αλλάζει ανάλογα με την οπτική γωνιά από την οποία το κοιτάζετε. «Τα δικαστήριά μας είναι ανεξάρτητα και η νομολογία μας είναι διαφορετική από εκείνη της Τουρκίας», σημείωσε και υποστήριξε: «Έγινε αποδεχτή ως εσωτερικό ένδικο μέσο η νομολογία μας. Αυτό είναι ένα κέρδος για την ΤΔΒΚ».

Ερωτηθείσα αν θεωρεί πως θέματα όπως η επιβολή φόρου προστιθέμενης αξίας στις περιουσίες θα επιταχύνει την εφαρμογή των αποφάσεων της Επιτροπής, δηλαδή την καταβολή αποζημιώσεων, η Βετζχί είπε ότι η Επιτροπή δεν είναι αρμόδια να προβεί σε σχόλιο στο θέμα μιας τέτοιας φορολογίας, αφού είναι ένα «διοικητικό όργανο» και το θέμα στο οποίο αναφέρθηκε η δημοσιογράφος εμπίπτει πιο πολύ στο πεδίο αρμοδιότητας της «εκτελεστικής» και της «νομοθετικής εξουσίας». «Φυσικά, οποιαδήποτε φορολόγηση ή ροή οποιωνδήποτε πόρων, μπορεί να βοηθήσει την πληρωμή των αποζημιώσεων», πρόσθεσε.

Όταν της επισημάνθηκε ότι θεωρείται πως εργάζεται με πολύ αργό ρυθμοό η Επιτροπή και ρωτήθηκε κατά πόσο προτίθεται να προβεί σε οποιανδήποτε ρύθμιση για το θέμα, η Βετζχί υπενθύμισε ότι η ίδια ανέλαβε καθήκοντα στην Επιτροπή εδώ και 1,5 μήνα και υποστήριξε ότι οι εργασίες τους επιταχύνθηκαν πολύ μετά την πανδημία.

«Οι εταίροι μας θεσμοί κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους και εργάζονται γρήγορα για να ολοκληρώσουν τους φακέλους. Κάθε Πέμπτη έχουμε υποθέσεις, κάθε βδομάδα εξετάζονται φάκελοι με εντατικούς ρυθμούς και καταλήγουν. Δεν βλέπω καμία δυσλειτουργία στην ταχύτητα των εργασιών».

Ερωτηθείσα κατά πόσον ως νέα πρόεδρος της Επιτροπής κάνει οποιασδήποτε σκέψεις για επιτάχυνση των εργασιών της, η Βετζχί είπε ότι θέλουν να περάσουν σε ψηφιακό σύστημα και να απαλλαχτούν από τις στοίβες των χαρτιών.

«Στόχος μας είναι να λαμβάνουμε δίκαιες αποφάσεις. Αν οι πλευρές δεν μείνουν ικανοποιημένες από τις αποφάσεις της Επιτροπής Ακίνητων Περιουσιών, πηγαίνουν στο Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο και αν δεν ικανοποιηθούν και από το αποτέλεσμα που θα βγει απ’ εκεί, τότε μπορεί να πάνε στο ΕΔΑΔ», κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιτροπή Περιουσιών, 405, Βαρώσι,epitropi periousion, 405, varosi