Επίτροπος Διοικήσεως: Ενωμένοι να αναχαιτίσουμε τον αόρατο εχθρό του ρατσισμού

Όπως ενωμένοι στεκόμαστε μπροστά στην παγκόσμια απειλή ενός αόρατου εχθρού που προκαλεί βλάβη στο σώμα μας, αλλά τόσο θα πρέπει να στεκόμαστε ενωμένοι για να αναχαιτίσουμε τον αόρατο εχθρό του ρατσισμού που μολύνει την ψυχή μας και εμποδίζει την δημιουργία μιας δυνατής αγκαλιάς για την ανθρώπινη οικογένεια, αναφέρει η Επίτροπος Διοίκησης, Μαρία Στυλιανού Λοττίδη, σε μήνυμά της με αφορμή την παγκόσμια ημέρα κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων.

Η κ. Λοττίδη αναφέρεται στο ιστορικό της καθιέρωσης το 1966 της παγκόσμιας ημέρας κατά του ρατσισμού και των

διακρίσεων, που είχε να κάνει με την ανάγκη μνήμης και  τιμής 70 νέων  προσώπων, 70 μαύρων  φοιτητών, οι οποίοι ενώ διαδήλωναν ειρηνικά κατά του Άπαρχαϊντ στην Νότια Αφρική, δολοφονήθηκαν από πυροβολισμούς της αστυνομίας.


«Από τότε μέχρι και σήμερα, η 21η Μαρτίου, παγκόσμια μέρα κατά του ρατσισμού και των διακρίσεων, σηματοδοτεί και υπενθυμίζει την υποχρέωση της πολιτείας να παραμένει σε εγρήγορση απέναντι στις πολύμορφες, σύνθετες και πολύπλοκες παραμέτρους του ρατσισμό, με γνώμονα τον σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και κάθε μορφής ετερότητας», λέει.
 
Η υποχρέωση αυτή, επισημαίνει η Επίτροπος Διοίκησης, «επιβάλλει την ανάληψη πρωτοβουλίας και δράσης για την άμεση, δίκαιη και αποτελεσματική  αντιμετώπιση ζητημάτων που προκύπτουν από το φαινόμενο του ρατσισμού, όπως η προστασία των ατόμων που ανήκουν στις ευάλωτες  ομάδες του πληθυσμού, οι οποίες αποτελούν «εύκολους στόχους» διακρίσεων, ρατσιστικής μεταχείρισης, ρατσιστικής βίας και λόγου».
 
Παρά την ανάπτυξη ενός θεσμικού πλαισίου προστασίας και προώθησης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων για όλους ανεξαιρέτως τους ανθρώπους και την απαγόρευση του ρατσισμού και των διακρίσεων, συνεχίζει, «διάφορες στάσεις και συμπεριφορές εξακολουθούν να εμποδίζουν την ισότιμη απόλαυση βασικών ανθρώπινων δικαιωμάτων από συγκεκριμένα άτομα και πληθυσμιακές ομάδες εξαιτίας, μεταξύ άλλων παραγόντων, όπως το φύλο, την φυλή, το χρώμα, την θρησκεία, την καταγωγή, την εθνική ή εθνοτική καταγωγή, την αναπηρία, τον σεξουαλικό προσανατολισμό τη σεξουαλική έκφραση ή την ταυτότητα φύλου».
 
«Εξακολουθεί, ως εκ τούτου, να αποτελεί υποχρέωση για τη κοινωνία, η αντιμετώπιση φαινομένων ρατσισμού οι οποίες πλήττουν ομάδες του πληθυσμού  που εκπίπτουν από τα στερεότυπα του "κανονικού", του "συνήθους" και του "αποδεκτού"», αναφέρει.
 
Στην προσπάθεια αυτή, προσθέτει η κ. Λοττίδη μπορεί να συνεισφέρει αποτελεσματικά η ανάπτυξη περαιτέρω διαλόγου γύρω από διάφορες εκφάνσεις του φαινομένου του ρατσισμού και των διακρίσεων, καθώς επίσης και η εντατικοποίηση δράσεων με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας , την καλλιέργεια αξιών του αλληλοσεβασμού και της αποδοχής, αλλά συνάμα και την ενδυνάμωση και  ενεργοποίηση μιας αποτελεσματικής νομοθεσίας η οποία θα εφαρμόζεται  και θα τιμωρεί κατά τρόπο ανάλογο με την εκδήλωση της ρατσιστικής συμπεριφοράς.
 
«Η σημερινή επέτειος βρίσκει την ανθρωπότητα φοβισμένη, ανήσυχη αλλά και ενωμένη μπροστά σε ένα αόρατο εχθρό που απειλεί την ανθρώπινη υγεία αλλά και την ίδια μας την ζωή», συμπληρώνει.
 
Και όπως πολύ εύστοχα το έθεσε η πρόεδρος της Επιτροπής κατά της Μισαλλοδοξίας και του Ρατσισμού του Συμβουλίου της Ευρώπης Μαρία Μαρούδα  «…ο ρατσισμός είναι σαν τον coronavirus. Είναι μια μεταδοτική ασθένεια η οποία παραμένει αόρατη μέχρι ξαφνικά να απλωθεί και να δημιουργήσει ζημιά σε κάθε ένα ξεχωριστά ,σε οικογένειες, σε κοινότητες και τελικά σε ολόκληρη την κοινωνία.» .

Γι' αυτό συνεχίζει, «…σε  αυτές τις δύσκολες ώρες πρέπει να ενώσουμε δυνάμεις για να αμυνθούμε απέναντι στο ρατσισμό…».
 
«Όπως λοιπόν ενωμένοι σταθήκαμε και στεκόμαστε μπροστά στην παγκόσμια απειλή ενός αόρατου εχθρού που προκαλεί βλάβη στο σώμα μας, αλλά τόσο θα πρέπει να στεκόμαστε ενωμένοι για να αναχαιτίσουμε τον αόρατο εχθρό του ρατσισμού που μολύνει την ψυχή μας και εμποδίζει την δημιουργία μιας δυνατής  αγκαλιάς για την ανθρώπινη οικογένεια», σημειώνει η η κ. Λοττίδη.
 
Οι μεγάλες μας προκλήσεις αναδεικνύουν και το σύνολο των αξιών της κοινωνίας μας, αναφέρει.
 
«Η προσπάθεια καταπολέμησης του φαινομένου χρειάζεται αλληλεγγύη και αλληλοσεβασμό. Χρειάζεται την συνδρομή όλων μας», καταλήγει.

ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα