Επιβεβαίωσε η κυβέρνηση την παραβίαση του Κυπριακού FIR - Όλες οι πληροφορίες

Η Κυβέρνηση επιβεβαιώνει τις πληροφορίες που μετέδωσε χθες βράδυ το ΣΙΓΜΑ για την νέα υπερπτήση τουρκικού κατασκοπευτικού πάνω από το θαλασσοτεμάχιο 6 της κυπριακής ΑΟΖ, παραβιάζοντας το FIR της Λευκωσίας.

Επιβεβαιώθηκε η νέα παραβίαση του Κυπριακού Fir από τουρκικό κατασκοπευτικό συλλογής πληροφοριών, το οποίο πέρασε πάνω από τον

εθνικό εναέριο χώρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η παραβίαση έγινε κάποια στιγμή το πρωί της Τρίτης και πριν το μεσημέρι, και πέταξε σε ύψος 14 με 15 μιλιών. Το αεροσκάφος πέταξε σε ύψος 9-10 μιλιών πάνω από το όριο της «Notam» που εξέδωσε η Κυπριακή Δημοκρατία, για τις εργασίες στο οικόπεδο 6,  ύψους 5 μιλιών, όπως είναι η συνήθης πρακτική.

Κάτι που συνεπάγεται πως δεν παραβιάστηκε η ΝΟΤΑΜ, ωστόσο, υπήρξε παραβίαση του FIR.

Το αεροπλάνο, όπως πληροφορούμαστε, δεν κατέθεσε σχέδιο πτήσης στο αρμόδιο Eurocontrol.  Τα συστήματα που διαθέτουν τέτοιου τύπου αεροσκάφη μπορούν να σκανάρουν την περιοχή και να υποκλέψουν εκπομπές ασυρμάτων, ενώ, κατά την ίδια χρονική περίοδο, τα ελλαδικά μέσα έκαναν λόγο και για παράνομη πτήση δύο τουρκικών UAV και δύο κατασκοπευτικών αεροσκαφών, στο Αιγαίο.

Το ζήτημα τέθηκε ενώπιον αρμόδιων διπλωματικών οργάνων, τα οποία ανέφεραν πως για όλες τις παραβιάσεις του FIR, αλλά και τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου που καταγράφονται, υπάρχει μια αυτοματοποιημένη διαδικασία για καταγγελίες, και γραπτώς, στο ICAO.

«Πέραν της καταγγελίες στον διεθνή οργανισμό αεροπλοΐας, η Κυπριακή Δημοκρατία καταγγέλλει και στα διάφορα άλλα διεθνή φόρα και αναδεικνύει τα περιστατικά και στο πεδίο της Ε.Ε, με στόχο να αναδειχθεί η τουρκική προκλητικότητα και να επιβεβαιωθεί η συμπεριφορά υβριδικών απειλών της Τουρκίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα
Επιβεβαίωσε, Κυπριακού FIR #45 Όλες,epivevaiose, kypriakou FIR #45 oles