«Έπρεπε να δοθεί το πόρισμα - Υποχρέωση της ΚΔ να κάνει διερεύνηση»

Στο Μεσημέρι και Κάτι μίλησε ο Μάριος Ματσάκης. Ο ιατροδικαστής κλήθηκε να σχολιάσει τις εξελίξεις γύρω από την υπόθεση θανάτου του Θανάση Νικολάου.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε για πολλοστή φορά ότι δεν είχε προσωπική εμπλοκή στην υπόθεση και στη διενέργεια αυτοψίας και νεκροψίας.

«Εγώ διορίστηκα από το ΥΠΑΜ 7 χρόνια μετά για να δώσω μια γνωμοδότηση.Έπρεπε να είχε δοθεί το πόρισμα στην οικογένεια. Έκαναν ένα τεράστιο αγώνα τόσα χρόνια. Δεν το δίνουν σε αυτή τη μάνα;  Έπρεπε να είχε δοθεί από την πρώτη στιγμή.

Διαβάστε επίσης: Λήφθηκαν μέτρα για προστασία

του Σταυριανού

Εγώ στην έκθεσή μου είπα ότι υπήρχαν σοβαρά κενά και παραλείψεις τόσο της ιατροδικαστικής όσο και της αστυνομικής έρευνας», είπε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «με βάση αυτή την έρευνα διορίστηκαν ποινικοί ανακριτές και η οικογένεια απευθύνθηκε στο ΕΔΑΔ το οποίο επιβεβαίωσε το πόρισμά μου και καταδίκασε την ΚΔ».

Για τη δολοφονία του Θανάση Νικολάου μίλησε στην εκπομπή και ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Χρίστος Κληρίδης.

«Βεβαίως πρέπει να ανοίξει η ποινική υπόθεση και αυτό φαίνεται ότι είναι με τη σύσταση και τα πορίσματα των ποινικών ανακριτών. Είναι υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας δύναμη της Ευρωπαϊκής σύμβασης όταν υπάρχει φόνος δεν κλείνει ο φάκελος. Θα πρέπει να αρχίσουν και να συμπληρωθούν οι έρευνες το ταχύτερο δυνατό έστω και αν υπήρξε αυτή η καθυστέρηση» είπε ο κος Κληρίδης.

Συνέχισε λέγοντας, «Είναι υποχρέωση της Κυπριακής Δημοκρατίας αφού υπάρχει το πόρισμα να ανοίξει ποινική υπόθεση και να διερευνήσει την υπόθεση.

Κατά πόσο μετά από τόσο χρόνια είναι εφικτή η πραγματοποίηση της έρευνας ή θα φέρει κάποιο αποτέλεσμα θεωρώ με όσα έχω ακούσει ότι το ενδεχόμενο υπάρχει. Φαίνεται ότι κάποιο γενετικό υλικό έχει εξευρεθεί και μπορεί να οδηγήσει στους ενόχους».

Εξήγησε πώς εάν ξεκινήσει νέα ποινική έρευνα θα υπάρξουν κάποιοι που θα δώσουν νέα στοιχεία, «είναι προφανές ότι κάποιοι προσπάθησαν να κλείσουν την υπόθεση» είπε.

«Όσα χρόνια και αν περάσουν ο φάκελος δεν κλείνει, υπάρχουν δύο εκδοχές. Η πρώτη στο κατά πόσο υπήρχε αμέλεια στη διερεύνηση του συμβάντος και κατά πόσο τα πρώτα πορίσματα έγιναν με τη δέουσα επιμέλεια.

Η δεύτερη πτυχή είναι η διαλεύκανση της δολοφονίας για να προσαχθούν οι ένοχοι ενώπιον δικαστηρίου» είπε ο κος Κληρίδης κλείνοντας. 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έπρεπε, #45 Υποχρέωση,eprepe, #45 ypochreosi