Έρχεται μια νέα αρχή

ΠτΔ: Η συνάντηση της Παρασκευής είναι πολύ σημαντική για εδαφικό, περιουσιακό και εγγυήσεις
Ο Νίκος Αναστασιάδης συνάντησε και την Ομάδα Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ - Σολωμού. Ενοχλημένα τα κατεχόμενα από την έκθεση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Μηνύματα για τα δεδομένα που θα διαμορφωθούν, μετά το πέρας και της αυριανής συνάντησης που θα έχει με τον κατοχικό ηγέτη, εξέφρασε ο Νίκος Αναστασιάδης.

Σε

ομιλία του σε δεξίωση, που παρέθεσε στο Προεδρικό Μέγαρο για τους συμμετέχοντες στο συνέδριο των αποδήμων, είπε ότι «η συνάντηση της Παρασκευής με τον Τ/κ ηγέτη είναι πάρα πολύ σημαντική, όπως και ο εν εξελίξει εντατικός διάλογος που θα ακολουθήσει».

Σημείωσε ότι «την Παρασκευή δεν θα είναι το τελικό στάδιο αλλά η αρχή μιας ανταλλαγής απόψεων, για να δούμε πώς η κάθε πλευρά αντιμετωπίζει θέματα όπως (αυτά) των εδαφικών αναπροσαρμογών, των θεμάτων ασφάλειας και εγγυήσεων».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «τα θέματα της ασφάλειας κατοχυρώνονται και θα πρέπει να γίνει συνείδηση, και ορθά ο Τ/κ ηγέτης το έχει αναφέρει, ότι η ασφάλεια του ενός να μην αποτελεί την απειλή για τον άλλον. Αυτό όμως δεν αφορά την τ/κ κοινότητα, πολύ περισσότερο αφορά την ε/κ κοινότητα, ιδιαίτερα κάτω από το βάρος της εισβολής, της συνεχιζόμενης παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων και των εξελίξεων στην Τουρκία».

Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «ο καθένας να έχει το δικαίωμα να μπορεί ελεύθερα να διακινείται, να μπορεί ελεύθερα να εγκαθίσταται, να ασκεί επάγγελμα, να αποκτά περιουσία. Αυτά είναι κάτι για τα οποία έχουμε ήδη συμφωνήσει και είναι βασικές αρχές της ΕΕ. Αυτά από μόνα τους βεβαίως, χωρίς τη λύση του θέματος που άπτεται των περιουσιών ή των εδαφικών αναπροσαρμογών και ιδιαιτέρως των θεμάτων ασφάλειας και εγγυήσεων, δεν είναι αρκετά για να μπορέσουν να μας οδηγήσουν στη λύση».

Τα θέματα της ασφάλειας κατοχυρώνονται
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι «τα θέματα της ασφάλειας κατοχυρώνονται και θα πρέπει να γίνει συνείδηση και ορθά ο Τουρκοκύπριος ηγέτης είχε αναφέρει, η ασφάλεια του ενός να μην αποτελεί την απειλή για τον άλλον. Αλλά αυτό δεν αφορά μόνο την τουρκοκυπριακή κοινότητα, αφορά πολύ περισσότερο την ελληνοκυπριακή. Ιδιαίτερα κάτω από το βάρος της εισβολής, της συνεχιζόμενης παρουσίας κατοχικών στρατευμάτων, των εξελίξεων στην Τουρκία και των αμφιβολιών που δημιουργούνται ή της αβεβαιότητας αν συνεχίσει η παρούσα κατάσταση πραγμάτων».

Συνεχίζοντας ο Πρόεδρος είπε ότι «από την ώρα που έχουμε συμφωνήσει ότι η κεντρική κυβέρνηση δεν θα παρεμβαίνει στις περιφερειακές κυβερνήσεις κατά τρόπο που να αλλοιώνει τη βούληση των κατοίκων της καθεμιάς των πολιτειών, από την ώρα που είμαστε πλήρες μέλος της ΕΕ, η οποία εποπτεύει και παρακολουθεί τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, από την ώρα που υπάρχουν άλλοι τρόποι έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν οι ανησυχίες, δεν βλέπω γιατί θα πρέπει κάποιοι να μας λένε ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ να διατηρηθούν οι εγγυήσεις, να διατηρηθούν κατοχικά στρατεύματα ή ένας αριθμός κατοχικών στρατευμάτων, για να διασφαλίζονται οι ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων.

Θα πρέπει να συνειδητοποιήσουν ότι και οι ανησυχίες των Ελληνοκυπρίων είναι εξίσου ισχυρές, διότι βιώνουν εδώ και 42 τόσα χρόνια τις συνέπειες της κατοχής, της εισβολής, της παρουσίας του κατοχικού στρατού. Θα έχετε την ευκαιρία να ακούσετε και από άλλους παράγοντες της Κυβέρνησης αλλά και από τον διαπραγματευτή για την πορεία προόδου του Κυπριακού».

Τέλος, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι κανενός οι αγώνες δεν παραγνωρίζονται, απλώς γίνονται επιλογές κάποιων που έχουν υπηρετήσει για χρόνια σε ηγετικά πόστα και αυτό αντανακλά στα μέλη των οργανώσεων αλλά και στους αγώνες τους.

Αυτή η χρονιά να είναι η τελευταία με ταξιδιωτικά έγγραφα
Είχε προηγηθεί η συνάντηση του κ. Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο με πολυμελή αντιπροσωπία της Ομάδας Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ - Σολωμού. Τα μέλη της αντιπροσωπίας της Ομάδας Πρωτοβουλίας, που έφθασαν στο Προεδρικό Μέγαρο με τις μοτοσικλέτες με τις οποίες έλαβαν μέρος στην «Πορεία Ελευθερίας», που ήταν αφιερωμένη στους ήρωες Ισαάκ και Σολωμού, υποδέχθηκε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Νίκος Χριστοδουλίδης.

Στη συνάντηση της Ομάδας με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Ανδρέας Πεττεμερίδης, εκ μέρους της Ομάδας Πρωτοβουλίας, επέδωσε στον Πρόεδρο Αναστασιάδη πλακέτα, στην οποίαν αναγραφόταν το οδοιπορικό στην Ευρώπη της ομάδας μοτοσικλετιστών στη μνήμη των Ισαάκ και Σολωμού.

Επιδίδοντας την πλακέτα, ο κ. Πεττεμερίδης είπε ότι οι μοτοσικλετιστές έκαναν την πορεία ελευθερίας 2016 από Βερολίνο-Λευκωσία. «Συμβολικά θέσαμε τη Λευκωσία στο τέρμα, διότι είναι το τελευταίο σημείο που μπορούμε να διακινηθούμε ως μοτοσικλετιστές ελεύθεροι. Είναι το σημείο το οποίο πρέπει να δείξουμε ταξιδιωτικά έγγραφα, πράγμα που δεν κάναμε κατά τη διέλευσή μας απ' όλες τις ευρωπαϊκές χώρες στην πορεία μας και θεωρούμε ότι για μας σταματά η ελευθερία στο οδόφραγμα της Λευκωσίας.

Το οδοιπορικό μας είναι Βερολίνο, Πράγα, Βουδαπέστη Σόφια, Βελιγράδι, Αθήνα, με κατάληξη τη Λευκωσία, ένα οδοιπορικό ελευθερίας εις μνήμην των δύο ηρώων». Παραλαμβάνοντας την πλακέτα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αφού ευχαρίστησε την Ομάδα Πρωτοβουλίας Μνήμης Ισαάκ - Σολωμού, ευχήθηκε όπως αυτή η χρονιά είναι η τελευταία που χρειάζονται ταξιδιωτικά έγγραφα για να διακινούμαστε ελεύθερα στον τόπο μας».

Στη συνάντηση παρέστησαν επίσης ο πατέρας του ήρωα Σολωμού Σολωμού και η μητέρα και κόρη του ήρωα Τάσου Ισαάκ.

Γκρινιάζουν στα κατεχόμενα
Το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών, σε γραπτή ανακοίνωσή του, αναφέρει ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έλαβε απόφαση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, «αγνοώντας ότι υπάρχουν δύο ίσες πλευρές στην Κύπρο και ζήτησε έγκριση μόνο από την ελληνοκυπριακή πλευρά», όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ.

Κάλεσε δε, τις αρχές των Ηνωμένων Εθνών να τερματίσουν αυτή τη «λανθασμένη και μονόπλευρη» συμπεριφορά. Η ανακοίνωση αναφέρει ότι στην απόφαση για ανανέωση της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, η ελληνοκυπριακή «διοίκηση» αναφέρεται ως Κυπριακή Κυβέρνηση, γεγονός, σημειώνει, «που δεν αντανακλά τις πραγματικότητες στο νησί και δεν είναι αποδεκτό από την τουρκοκυπριακή πλευρά».

Περαιτέρω, ισχυρίζεται ότι η ελληνοκυπριακή «διοίκηση» δεν έχει καμία εξουσία στον Βορρά κι ότι η μόνη εξουσία στη βόρεια Κύπρο είναι το ψευδοκράτος που εκπροσωπεί τους Τουρκοκυπρίους.

Τονίζεται, ακόμη, στην ανακοίνωση ότι η επίτευξη μιας αποδεκτής, δίκαιης και διαρκούς λύσης στο νησί δεν είναι δυνατή, εφόσον μόνο μια από τις ίσες πλευρές αναγνωρίζεται ως κράτος και η άλλη ως κοινότητα.

Επίσης, το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών αναφέρει ότι είναι σοβαρή έλλειψη στην απόφαση η μη αναφορά για τη βούληση των δύο ηγετών να φθάσουν σε λύση μέχρι το τέλος του 2016. Σημειώνει, ωστόσο, ότι είναι θετικό στην απόφαση η αναφορά για το ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας στις διαπραγματεύσεις. Αναφέρει ότι η έκκληση για εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων θα πρέπει να απευθύνεται στην ελληνοκυπριακή πλευρά, κι όχι στην τουρκοκυπριακή που είναι αποφασισμένη να κάνει οτιδήποτε δυνατόν γι' αυτό.

Το λεγόμενο υπουργείο εξωτερικών αναφέρει, επίσης, ότι οι ισχυρισμοί για παράβαση της στρατιωτικής θέσης στη νεκρή ζώνη θα πρέπει να απευθύνονται στην ελληνοκυπριακή πλευρά, λαμβάνοντας υπ' όψιν, σημειώνει, «τις πανεπιστημιακές δραστηριότητες και τις παραβιάσεις καζίνο στην Πύλα».

Σε σχέση με την αποναρκοθέτηση, σημειώνει ότι υπάρχει εισήγηση από την τουρκοκυπριακή προς την ελληνοκυπριακή πλευρά, που ακόμα δεν έχει δώσει απαντήσεις. Το «υπουργείο εξωτερικών» αναφέρεται ακόμη στη λεγόμενη απομόνωση των Τουρκοκυπρίων και ζητεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας να τους δώσει τη θέση που τους ανήκει.

Keywords
Τυχαία Θέματα