Έρχεται νέο σχέδιο επανεγκατάστασης στα κατεχόμενα- Στρεβλώσεις στο υφιστάμενο

Σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις αναφορικά με το νέο σχέδιο κινήτρων της κυβέρνησης για επανεγκατάσταση στα κατεχόμενα, ανέφερε σήμερα ενώπιον της Επιτροπής Προσφύγων, η Επικεφαλής Ανθρωπιστικών Θεμάτων Αγνοουμένων και Εγκλωβισμένων, Άννα Αριστοτέλους.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Επιτροπής έγινε αξιολόγηση του υφιστάμενου σχεδίου επανεγκατάστασης στις κατεχόμενες περιοχές και τέθηκαν επί τάπητος τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επανεγκατεσταθέντες, οι στρεβλώσεις και προτεινόμενες βελτιώσεις που αναμένεται να περιληφθούν στο νέο σχέδιο.

Τα προβλήματα των επανεγκατασταθέντων

Παίρνοντας

τον λόγο, ο αναπληρωτής κοινοτάρχης Κορμακίτη, Βαλεντίνος Κουμέττος, ανέφερε ότι ένα θέμα «που μας καίει όλους» είναι η κατάρτιση καταλόγου παιδιών εγκλωβισμένων, προκειμένου να μπορούν να επανεγκαθίστανται στα κατεχόμενα «χωρίς πολλά-πολλά».

Όπως σημείωσε, αρκετοί ηλικιωμένοι γονείς χρειάζονται τη φροντίδα των παιδιών τους», ζητώντας να γίνει ειδική πρόνοια για τα παιδιά αυτά, ανεξαρτήτως αν έχουν οικιακές βοηθούν που πληρώνονται από το κράτος.

Τάχθηκε, την ίδια ώρα, υπέρ μίας υγιούς κι αληθινής επανεγκατάστασης, τονίζοντας ότι όσοι κάνουν κατάχρηση πρέπει να αφαιρεθούν από τους δικαιούχους.

Ο κ. Κουμέττος έθιξε, επίσης, ζητήματα, όπως ο ελάχιστος αριθμός συνεχόμενων ημερών που πρέπει κάποιος να διανυκτερεύσει στο κατεχόμενο χωριό για να είναι δικαιούχος, αλλά και η ασυμφωνία των δεδομένων της Αστυνομίας Κύπρου και των κατοχικών «αρχών», σε σχέση με τις διελεύσεις από και προς τα κατεχόμενα.

Για το δεύτερο ζήτημα, αναφέρθηκε σε περιπτώσεις «άδικης» αποκοπής επιδόματος σε ανθρώπους οι οποίοι όντως διαμένουν στον Κορμακίτη.

Εκπροσωπώντας τις κοινότητες της Καρπασίας, η Κατίνα Ζαούρα της κοινότητας Αγίας Τριάδας, είπε ότι μία ιδιαιτερότητα για τους κατοίκους της Καρπασίας, είναι η απόσταση, η οποία αποτελεί μεγάλο πρόβλημα.

Οι εγκλωβισμένοι της Καρπασίας, προσέθεσε, είναι κάτω από 30 κι αυτοί που είναι κάτω των 75 ετών, μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού.

Δεν είναι μόνο τα οικονομικά το θέμα, επεσήμανε η κ. Ζαούρα, λέγοντας ότι σε 10 χρόνια η Αγία Τριάδα δεν θα υπάρχει.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εγκλωβισμένων Καρπασίας, Γιαννάκης Ζαούρας, απηύθυνε κραυγή αγωνίας, λέγοντας ότι στόχος είναι η διατήρηση των χωριών της Καρπασίας.

«Το πρώτιστο που μας καίει τώρα που γίνεται ύστατη προσπάθεια για λύση του Κυπριακού, είναι όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συμβάλουν για να υπάρχει συνεχής κινητικότητα», σημείωσε, αναφέροντας ότι σε διαφορετική περίπτωση τα χωριά όπου διαβιούν εγκλωβισμένοι θα χαθούν. «Θα κλαίμε επί ερειπίων», είπε χαρακτηριστικά.

Την ίδια ώρα, ζητήματα και στρεβλώσεις που τέθηκαν από τους βουλευτές κι άλλους παρευρισκόμενους, περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την ασυμφωνία των στοιχείων της Αστυνομίας Κύπρου και των κατοχικών «Αρχών», την αναγκαιότητα για προσέλκυση νέων για επανεγκατάσταση, τις περιουσίες των εγκλωβισμένων που αποβιώνουν, τις διελεύσεις από οδοφράγματα σε έδαφος Βρετανικών Βάσεων, οι επανεγκατασταθέντες γεωργοί κ.λπ.

Έχει γνώση η κυβέρνηση

Στην τοποθέτησή της, η Άννα Αριστοτέλους επεσήμανε ότι η κυβέρνηση και η υπηρεσία της έχουν εντοπίσει από την πρώτη στιγμή τα προβλήματα, τα έχουν καταγράψει και χαρτογραφήσει.

Μελετούνται, είπε, κίνητρα για βελτίωση της ζωής των ανθρώπων, σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Κοινωνικής Πρόνοιας.

Στόχος, υπέδειξε, είναι «να ενισχύσουμε την επανεγκατάσταση των ανθρώπων αυτών στα κατεχόμενα χωριά μας».

Η κ. Αριστοτέλους αναφέρθηκε και στη λωρίδα που δημιουργήθηκε για ασθενείς και μαθητές στο οδόφραγμα Αγίου Δομετίου, ως μέτρο διευκόλυνσης, ενώ σχεδιάζεται, όπως είπε, ενίσχυση των εκπαιδευτικών προγραμμάτων σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας και ετοιμάζεται ερωτηματολόγιο με επιμορφωτικά μαθήματα που υπάρχει πρόθεση να εφαρμοστούν στα κατεχόμενα χωριά.

Ακόμη, τροχοδρομούνται συνεργασίες με πανεπιστήμια, στο πλαίσιο των οποίων η ίδια είχε συναντήσεις με πρυτάνεις. Καταρτίζουμε, είπε, στρατηγικές συνεργασίες για προγράμματα, υποτροφίες και εξειδικευμένα τεχνικά επαγγέλματα όσον αφορά στους εγκλωβισμένους, στους επανεγκατεσταθέντες και στους συγγενείς των αγνοουμένων.

Έμφαση θα δοθεί και στους ηλικιωμένους, με την κ. Αριστοτέλους να παραδέχεται στρέβλωση σε ό,τι αφορά στην κατ’ οίκον φροντίδα που είναι μόνο για μονήρεις κι όχι για ζευγάρια. Θα επιλυθεί σύντομα, υποσχέθηκε, προσθέτοντας ότι θα γίνει και για ζευγάρια άνω των 75 ετών αλλά και για ζευγάρια κάτω των 65 ετών, όταν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι.

Σκοπός, κατέληξε, είναι να μη δυσκολεύουμε τη ζωή τους, αλλά να τη βελτιώσουμε και να αυξήσουμε τους αριθμούς επανεγκατάστασης.

Διαβάστε επίσης: ΒΙΝΤΕΟ: Μπούκαρε σε body pump κι έβαλε φωτιά-Χαμός σε γυμναστήριο στη Λάρνακα

Keywords
Τυχαία Θέματα