Έρχεται το νέο φορολογικό πλαίσιο για τα επενδυτικά ταμεία

Τη μεταρρύθμιση, μέσα στους επόμενους μήνες, του φορολογικού πλαισίου με στόχο την περαιτέρω ενίσχυση του τομέα των επενδυτικών ταμείων, προανήγγειλε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης από το βήμα της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Κυπριακού Οργανισμού Επενδυτικών Ταμείων (CIFA).

Στην ομιλία του, ο κ. Γεωργιάδης αφού χαρακτήρισε τον CIFA ως σύμμαχο στην προσπάθεια προώθησης των επενδυτικών ταμείων στην Κύπρο, ανέφερε ότι βρίσκεται στα τελικά στάδια μια νέα

νομοθεσία, η οποία «θα εισαγάγει ένα βελτιωμένο ακόμη πιο αξιόπιστο αποτελεσματικό και ανταγωνιστικό πλαίσιο για τις συλλογικές επενδύσεις».

«Την ίδια ώρα μπορώ να ανακοινώσω ότι ως ΥΠΟΙΚ βρισκόμαστε σε στάδιο προετοιμασίας και μέσα στους επόμενους μήνες θα προωθήσουμε μια μεταρρύθμιση και του φορολογικού πλαισίου, που θα συνοδεύει και θα ενισχύει ακόμη περισσότερο την ανάπτυξη του τομέα», είπε.

«Είμαι πεπεισμένος, τόνισε, «πως αυτό ακριβώς το πλαίσιο θα καταστήσει την Κύπρο σε ένα από τους πιο ελκυστικούς και ανταγωνιστικούς προορισμούς για την ανάπτυξη των επενδυτικών ταμείων, προσφέροντας το σωστό ισοζύγιο μεταξύ αποτελεσματικότητας και της προστασίας των επενδυτών».

Επαναλαμβάνοντας τη δέσμευση της Κυβέρνησης να στηρίξει της βιομηχανίας, ο ΥΠΟΙΚ κατέληξε λέγοντας ότι «θεωρούμε την ανάπτυξη του τομέα των επενδυτικών ταμείων ως μια εξαιρετικά σημαντική προοπτική που προσφέρει νέες ευκαιρίες, θα δημιουργεί συνεχώς νέες θέσεις εργασίας και ευκαιρίες για οικονομική δραστηριότητα».

Περτρίδης: Θα αποδίδαμε καλύτερα αν δεν ήμασταν παγιδευμένοι σε στρεβλώσεις

Στη δική του ομιλία, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Κωνσταντίνος Πετρίδης είπε πως παρά την απόρριψη των νομοσχεδίων για την μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας η Κυβέρνηση θα συνεχίζει να καταθέτει προτάσεις.

«Εμείς θα συνεχίσουμε να καταθέσουμε προτάσεις γιατί αυτή η χώρα έχει προοπτική αν απελευθερώσουμε τις υγιείς δυνάμεις του ιδιωτικού τομέα, τις υγιείς δυνάμεις της επιχειρηματικότητας και όχι του κρατισμού», τόνισε.

Ο κ. Πετρίδης ανάδειξε τις δυνατότητες που θα είχε η Κύπρος «αν δεν ήμασταν παγιδευμένοι σε κάποιες νοοτροπίες, ανεπάρκειες και σε κάποιες στρεβλώσεις».

Λέγοντας πως ο τομέας των επενδυτικών ταμείων παρουσιάζει πολλές προοπτικές, ο κ. Πετρίδης είπε πως ο ρόλος της Κυβέρνησης είναι σταθεί αρωγός σε αυτούς που προσπαθούν να αναδείξουν νέους τομείς στην οικονομία, «να καταθέτει θεσμικά νομοθετικά και φορολογικά πλαίσια τα οποία θα μπορούν να απελευθερώσουν τις υγιείς δυνάμεις της ιδιωτικής οικονομίας γιατί η Κύπρος έχει πολύ καλούς επαγγελματίες σε όλους τους τομείς και ένα κρυμμένο επιχειρηματικό δαιμόνιο το οποίο απλώς χρειάζεται να απελευθερώσουμε».

Όπως είπε, η Κυβέρνηση συνεχίζει την ετοιμασία του νομοσχεδίου για τους τεχνοβλαστούς, που να συνδέει την επιχειρηματικότητα και με την πανεπιστημιακή έρευνα, θα υπάρξει ετοιμασία του νομικού πλαισίου για τα επιχειρηματικά κεφάλαια (venture capital), ενώ σε λίγες μέρες θα κατατεθεί πρόταση στο Υπουργικό Συμβούλιο για το visa-startups.

«Χρειάζονται ολοκληρωμένα πλαίσια για να πάει η χώρα μπροστά», κατέληξε.

Γρηγοριάδης: Προσβλέπουμε σε ολοκληρωμένες προτάσεις

Στη δική του ομιλία, ο Πρόεδρος του CIFA, Άγγελος Γρηγοριάδης ανακοίνωσε ότι ο Οργανισμός θα ανακηρυχθεί αύριο συνδεδεμένο μέλος με Διεθνούς Συνδέσμου Αγορών Κεφαλαίου (ICMA) και πρόσθεσε πως η ετήσια Γενική Συνέλευση του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Επενδυτικών Ταμείων και Διαχειριστών Περιουσιακών Στοιχείων (EFAMA) το 2018 θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο.

Ο κ. Γρηγοριάδης είπε ότι ο Σύνδεσμος προσβλέπει στην ολοκλήρωση των προτάσεων για το νομικό και φορολογικό πλαίσιο στις αρχές του 2017, οι οποίες θα περιλαμβάνουν την εισαγωγή των εγγεγραμμένων Οργανισμών Εναλλακτικών Επενδύσεων (AIF).

«Η περίληψη των εγγεγραμμένων AIF μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό στάδιο στην μελλοντική ανάπτυξη της Κύπρου ως δικαιοδοσίας ταμείων εναλλακτικών επενδύσεων στην Ευρώπη, καθώς προσπαθούμε να αυξήσουμε τον αριθμό των ταμείων εναλλακτικών επενδύσεων στην Κύπρο», είπε.

Μπράουν: Το Λονδίνο παραμένει παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο

Τέλος ο Τζέρεμι Μπράουν, Ειδικός Εκπρόσωπος του οργανισμού “City of London Corporation” στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Πρώην Υφυπουργός Εξωτερικών και Κοινοπολιτείας, πρώην Υφυπουργός Εσωτερικών και βουλευτής, διατύπωσε την άποψη πως το Λονδίνο, παρά το Brexit, θα συνεχίσει να αποτελεί ένα παγκόσμιο χρηματοοικονομικό κέντρο, αν και θα απολέσει ένα μέρος του όγκου των συναλλαγών, που συνδέεται με την ιδιότητα του κράτους – μέλους της ΕΕ.

Ανέφερε ενδεικτικά ότι ένα ποσοστό μεταξύ 10% - 15% της οικονομικής δραστηριότητας στο Λονδίνο συνδέεται άμεσα με το καθεστώς μέλους της ΕΕ, για να προσθέσει όμως ότι το μεγαλύτερο μέρος της δραστηριότητας είναι παγκόσμιου χαρακτήρα.

Λέγοντας ότι το Λονδίνο παραμένει ένας «παγκόσμιος παίκτης», ο κ. Μπράουν σημείωσε χαρακτηριστικά ότι οι επαγγελματίες στον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών ξεπερνούν τον πληθυσμό της Φρανκφούρτης, οι ημερήσιες συναλλαγές σε ευρώ στο Λονδίνο είναι περισσότερες σε σύγκριση με τις χώρες της ευρωζώνης.

«Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν παίρνουμε το θέμα του brexit σοβαρά, είναι πιθανό να υπάρξει κάποια προσαρμογή, ενδεχομένως θα υπάρξουν κάποιες λειτουργίες που θα μετακομίσουν σε άλλες δικαιοδοσίες της ΕΕ», πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Μπράουν υπογράμμισε την σημασία επίτευξης μιας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας κατά τις διαπραγματεύσεις ΕΕ – Λονδίνου.

Keywords
Τυχαία Θέματα