‘Έρευνα: Αυξήθηκε η χρήση κάνναβης και μειώθηκε η χρήση κοκαΐνης στην Κύπρο

Στην Κύπρο αυξήθηκε η χρήση κάνναβης και μειώθηκε η χρήση κοκαΐνης, σύμφωνα με έρευνες που έχουν πραγματοποιηθεί. Αυτό λέχθηκε στην παρουσίαση της ετήσιας έκθεσης δράσης και απολογισμού της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ) για το 2021, η οποία πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΠΟΕΔ, στη Λευκωσία.


Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού

και Νεολαίας, Πρόδρομος Προδρόμου, η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, Χριστίνα Γιαννάκη, ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας, ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας, Δημήτρης Δημητρίου, ο Διοικητής της ΥΚΑΝ, Μιχάλης Κατσουνωτός, καθώς και Βουλευτές.

Στον χαιρετισμό της, η κ. Γιαννάκη ανέφερε ότι η Εθνική Στρατηγική για την Αντιμετώπιση της Εξάρτησης 2021- 2028 και το Σχέδιο Δράσης 2021-2024 «αποτελούν τα εχέγγυα για στοχευμένες παρεμβάσεις για την πρόληψη, την έγκαιρη παρέμβαση, αλλά και τη θεραπεία, σε εξειδικευμένα προγράμματα. Η συνεχής συνεργασία όλων των εμπλεκομένων φορέων αποτελούν τη βασική προϋπόθεση», τόνισε.

Για το έτος 2021, συμπλήρωσε η κ. Γιαννάκη, η χορηγία του Υπουργείου Υγείας προς την ΑΑΕΚ ανήλθε σε €2.300.000 ενώ ποσό €390.000 διατέθηκε επίσης σε δράσεις για αντιμετώπιση των εξαρτήσεων από ξεχωριστό κονδύλι του Υπουργείου.

Η ανάπτυξη συνεργειών σε εθνικό και διεθνές επίπεδο θα πρέπει να θεωρείται επιβεβλημένη, επεσήμανε η Γενική Διευθύντρια του Υπουργείου Υγείας, προσθέτοντας ότι η Πολιτεία είναι αρωγός και συμπαραστάτης στην πρόληψη και καταπολέμηση του προβλήματος της ουσιοεξάρτησης.

Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΑΑΕΚ, Δρ Χρίστος Μηνά, εστίασε στο δικαίωμα του εξαρτημένου ατόμου για ένταξη στην κοινωνία και ισότητα. «Οι εξαρτημένοι έχουν δικαιώματα που δεν διαφέρουν από αυτά των άλλων ανθρώπων. Αγωνιζόμαστε για την εξάλειψη του κοινωνικού αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης των εξαρτημένων», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Στο επίκεντρό μας παραμένει ο άνθρωπος», τόνισε ο Δρ Μηνά, προσθέτοντας ότι θα πρέπει να έχουν όλοι οι εξαρτημένοι από ουσίες πρόσβαση στις υπηρεσίες για αντιμετώπιση των εξαρτήσεων. Είναι αναγκαία η επιστημονική τεκμηρίωση των πολιτικών υποστήριξης, ανέφερε, όπως επίσης και η καταπολέμηση του στιγματισμού των εξαρτημένων ατόμων. «Η εξάρτηση οδηγεί σε εξαθλίωση. Οι εξαρτημένοι να αντιμετωπίζονται ως ασθενείς, όχι ως εγκληματίες», επεσήμανε.

Στη συνέχεια, ο Δρ Μηνά παρουσίασε την έκθεση της Αρχής Εξαρτήσεων για το 2021, η οποία συνίσταται σε δράσεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο, καθώς και σε δράσεις στους πυλώνες της πρόληψης, της θεραπείας, της κοινωνικής υποστήριξης και της μείωσης της βλάβης. Στην έκθεση περιλαμβάνονται και οι εκπαιδεύσεις/εκστρατείες της ΑΑΕΚ, όπως επίσης και οι διεξαχθείσες έρευνες που εμπερικλείουν διαχείριση επιστημονικών δεδομένων.

Μερικές από τις δράσεις που ανέλαβε η ΑΑΕΚ κατά το 2021 ήταν η έναρξη του ευρωπαϊκού προγράμματος Justice PRS20 με διενέργεια έρευνας στις Φυλακές, η συμμετοχή της Αρχής στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Joint Action on Tobacco Control 2 (JATC 2), η υπογραφή του Πρωτοκόλλου Παραπομπής Μαθητών/Μαθητριών σε θεραπευτικά προγράμματα μεταξύ ΥΠΠΑΝ, ΑΕΕΚ και ΟΚΥπΥ, καθώς και η Υιοθέτηση Πρωτοκόλλου Εντοπισμού, Παραπομπής και Θεραπείας Εγκύων και Θηλαζουσών Μητέρων που κάνουν χρήση αλκοόλ ή και άλλων ουσιών και παιδιών με το Φάσμα Διαταραχής Εμβρυϊκού Αλκοολισμού. Παράλληλα, δημιουργήθηκε θεραπευτικό κέντρο για την εξάρτηση από τυχερά παιχνίδια σε συνεργασία με την Εθνική Αρχή Παιγνίων και Εποπτείας Καζίνο στη Λεμεσό, εφαρμόστηκε πρόγραμμα κοινωνικής υποστήριξης για διασύνδεση των ατόμων που πρόκειται να αποφυλακιστούν και αντιμετωπίζουν προβλήματα ουσιοεξάρτησης, ενώ διεξήχθη και έρευνα ανάλυσης αστικών λυμάτων με πέντε μετρήσεις εντός του έτους και μελέτη περισσότερων ουσιών. 

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε σύντομο βίντεο με τις δράσεις της ΑΑΕΚ και ακολούθησε συζήτηση, όπου αναφέρθηκε ότι υπάρχουν στοιχεία για τις εξαρτήσεις στην Κύπρο από το 2004, αλλά υπάρχουν και πιο αντικειμενικές έρευνες, που συμβάλλουν στη γνώση για την κατάσταση στον τόπο μας.

Απαντώντας σε δημοσιογραφική ερώτηση για την αύξηση της χρήσης κάνναβης στην Κύπρο για πειραματική χρήση κατά την περίοδο του εγκλεισμού λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, οι εκπρόσωποι της ΑΑΕΚ εξήγησαν ότι υπάρχει διεθνής συζήτηση και μια ενισχυόμενη τάση για απενοχοποίηση και αποποινικοποίηση της κάνναβης, προσθέτοντας ότι στις νεαρές ηλικίες υπάρχει η αντίληψη ότι η κάνναβη είναι εύκολα προσβάσιμη και πιο ελαφριά ουσία εξάρτησης σε σύγκριση με άλλες.

Ερωτώμενοι σχετικά με τη διακίνηση ναρκωτικών μέσω οδοφραγμάτων, οι εκπρόσωποι της ΑΑΕΚ απάντησαν ότι αυτή δεν τεκμηριώνεται, δεδομένου ότι τα τελευταία χρόνια η διακίνηση γίνεται κυρίως μέσω των αεροδρομίων.

Ο Δρ Μηνά, στην καταληκτική του τοποθέτηση, δήλωσε ότι η ΑΑΕΚ έχει «εξαιρετική συνεργασία» με την ΥΚΑΝ, προσθέτοντας ότι στην Κύπρο υπάρχει «καθοδική τάση» στη χρήση της κοκαΐνης και άλλων ουσιών, όπως η μεθαμφεταμίνη. Επιπρόσθετα, ο Δρ Μηνά διατύπωσε το αίτημά του για αύξηση του προϋπολογισμού για την ΑΑΕΚ στο 1 εκατ. ευρώ για το 2023.

Πηγή: ΚΥΠΕ 

Keywords
Τυχαία Θέματα
‘Έρευνα, Αυξήθηκε, ΐνης, Κύπρο,‘erevna, afxithike, ΐnis, kypro