Έρευνα: Έμφαση στην ανακύκλωση δίνουν οι Κύπριοι

Η ανακύκλωση συσκευασιών, ρούχων και άλλων υλικών αποτελεί την πιο διαδεδομένη ενέργεια στην οποία προβαίνουν οι Κύπριοι, με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς σύμφωνα με τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας, πάνω από 8 στους 10 λένε ότι ανακυκλώνουν, κυρίως πλαστικά, χαρτί και γυαλί.

Σε έρευνα που διενεργήθηκε τηλεφωνικά, στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Life Know Waste (Reduce, Reuse, Recycle), το 71% των ερωτηθέντων απάντησε πως η προστασία του περιβάλλοντος είναι πολύ σημαντική για τους

ίδιους προσωπικά, ενώ το 27% απάντησε αρκετά σημαντική.

Απαντώντας εξάλλου οι ερωτηθέντες σε ποιες συγκεκριμένες ενέργειες έχουν προβεί τον τελευταίο μήνα προς το σκοπό αυτό, πάνω από οκτώ στους δέκα ή ποσοστό 86% ανέφεραν την ανακύκλωση, ενώ το 84% ανέφερε τη μείωση της κατανάλωσης ενέργειας στο σπίτι και το 74% τη μείωση του φαγητού που πετιέται μέσα από πιο έξυπνες αγορές, αλλά και τη χρησιμοποίηση των υπολειμμάτων.

Αναφορικά με τους λόγους στους οποίους προβαίνουν στην ανακύκλωση των αποιρριμάτων, το 73% των ερωτηθέντων απάντησε ότι το κάνει για την προστασία του περιβάλλοντος, το 8% για εξοικονόμηση, το 7% λέει ότι είναι θέμα συνήθειας, ενώ ακολουθούν και αρκετοί άλλοι λόγοι σε μικρότερο ποσοστό.

Μεταξύ αυτών, ενδιαφέρον έχουν οι απαντήσεις ότι «το ζητούν το παιδιά, γιατί το έχουν μάθει από το σχολείο», «το κάνουν όλοι στην περιοχή που ζω», ή «για καλύτερη ποιότητα ζωής».

Παρόλα αυτά, υπάρχει ένα ποσοστό της τάξης του 14% που λέει ότι δεν ανακυκλώνει, παραθέτοντας μια σειρά από λόγους, όπως ότι δεν υπάρχουν αρκετοί κάδοι στην περιοχή του (5%), ότι δεν το έχουν συνηθίσει (3%) ή ότι δεν το έχουν σκεφτεί (2%).

Τα υλικά που ανακυκλώνονται περισσότερο είναι τα πλαστικά (67%), το χαρτί (61%) και το γυαλί (40%). Σημαντικό είναι επίσης το ποσοστό ανακύκλωσης για μεταλλικά τενεκεδάκια, πλαστικά πώματα, συσκευασίες Tetra Pak, ρούχα και μπαταρίες, σύμφωνα πάντα με τις απαντήσεις των ερωτηθέντων.

Σε ερώτηση τέλος, ποιος πιστεύουν ότι είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για τη μείωση των απορριμμάτων, το 42% ζήτησε να υπάρξει περισσότερη πληροφόρηση και ενημέρωση για την εθελοντική μείωση των σκυβάλων, ενώ το 33% είπε ότι πρέπει να καταστεί υποχρεωτική δια νόμου η ανακύκλωση, με χρηματικά πρόστιμα σε όσους δεν ανακυκλώνουν.

Τέλος, το 24% ανέφερε ότι κάθε νοικοκυριό πρέπει να πληρώνει ένα τέλος σκυβάλων ανάλογα με τον όγκο ή το βάρος των σκουπιδιών που παράγει, αφού εξαιρεθούν τα απορρίμματα που δίνει για ανακύκλωση.

Αντικείμενο της έρευνας ήταν η διερεύνηση της ενημέρωσης, άποψης και ευαισθητοποίησης του γενικού κοινού σε θέματα που αφορούν στη Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση και Ανακύκλωση και των ενεργειών που προβαίνει το κοινό στα πλαίσια διαχείρισης απορριμμάτων.

Το δείγμα της έρευνας βασίστηκε σε 703 τηλεφωνικές συνεντεύξεις που έγιναν μεταξύ 25 Μαΐου και 03 Ιουνίου, 2015, με άτομα ηλικίας 18-54 σε όλη την Κύπρο.

Το έργο ανατέθηκε από το Ραδιοφωνικό Ίδρυμα Κύπρου, Ανάδοχο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Life Know Waste (Reduce, Reuse, Recycle) στην Κύπρο και εκτελέσθηκε από την CYMAR Market Research Ltd.

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα