Έρευνα: Κατά του BreXIT βρετανικές και γερμανικές εταιρείες

Την ίδια ώρα που οι Βρετανοί ευρωσκεπτικιστές είναι απασχολημένοι με τη δημιουργία κλίματος υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την ΕΕ, άνθρωποι του επιχειρηματικού κόσμου και οικονομολόγοι, καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι το συμφέρον της χώρας και της οικονομίας επιτάσσει την παραμονή της χώρας στην Ένωση.

Σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε το Economist Intelligence Unit για λογαριασμό του Bertelsmann Stiftung, μεταξύ Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2015, ο επιχειρηματικός κόσμος στην πλειοψηφία του λέει «Όχι»

στο λεγόμενο BreXIT, καθώς εκτιμά πως συνεπάγεται με αρνητικές συνέπειες στην οικονομία της χώρας αλλά και των επιχειρήσεων τους.

Από τους 782 συνολικά εκπροσώπους εταιρειών που συμμετείχαν, 404 (52%) είχαν την έδρα τους στο Ηνωμένο Βασίλειο και 378 (48%) στη Γερμανία. 130 από αυτές αφορούσαν εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον χρηματοπιστωτικό τομέα, 108 στο λιανικό εμπόριο, 110 ήταν εταιρείες τεχνολογικών προϊόντων και υπηρεσιών και 163 ασχολούνταν με τον παραγωγικό τομέα.

Τέσσερις στις πέντε κατά του BreXIT

Τέσσερις στις πέντε εταιρείες ξεκάθαρα εξέφρασαν την αντίθεση τους για την αποχώρηση της Βρετανίας από την ΕΕ. Σε περίπτωση που τελικά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι υπέρ της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ένωση, προβλέπουν αρνητικές εξελίξεις που αφορούν τις θέσεις εργασίας, τα κέρδη αλλά και τις επενδύσεις στους τομείς δραστηριοποίησης τους.

79% των επιχειρηματιών, γενικών διευθυντών και διευθυντικών στελεχών, ανέφεραν πως θέλουν τη Βρετανία στην ΕΕ. Στη Γερμανία το ποσοστό έφτανε το 83%, ελαφρώς πιο πάνω από τους επιχειρηματίες του Ηνωμένου Βασιλείου (76%). Υπέρ της παραμονής τάχθηκαν κυρίως οι εκπρόσωποι της μεταποιητικής βιομηχανίας, της τεχνολογίας όπως επίσης και των καταναλωτικών προϊόντων, με ποσοστό πάνω από το 80% να τάσσεται ισχυρά υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ.

Ενδεχόμενη έξοδος της Βρετανίας από την ΕΕ, εκτιμάται πως θα έχει ως αποτέλεσμα να δοθεί στη χώρα καθεστώς παρόμοιο με αυτό της Σουηδίας ή και της Νορβηγίας.

Ένα τέτοιο καθεστώς σύμφωνα με τις εταιρείες, θα έχει σημαντικά αρνητικά αποτελέσματα στην οικονομία. 42% των συμμετεχόντων, διαβλέπει αρνητικά ή πολύ αρνητικά αποτελέσματα στην αγορά εργασίας, ενώ μόλις 13% βλέπουν πως μπορεί να προκύψει κάτι θετικό αναφορικά με τα ποσοστά ανεργίας.

Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων ανησυχούν και για μια σειρά από άλλες πιθανές αρνητικές συνέπειες για τους τομείς τους. 38% των συμμετεχόντων ανησυχούν για αρνητικές επιπτώσεις στις πωλήσεις, 33% για διαφοροποίηση των επενδύσεων και 34% για επιπτώσεις στα θέματα απασχόλησης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αρκετοί από τους συμμετέχοντες θεωρούν ότι αυτά τα ζητήματα αποτελούν απειλή για τις ίδιες τους τις εταιρείες. Τρία χρόνια μετά από μια ενδεχόμενη έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ, 36% αναμένει μείωση στις πωλήσεις, 31% μείωση των επενδύσεων και 29% προβλέπουν αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους τους.

Παράλληλα αρκετοί εκτιμούν ότι μια τέτοια εξέλιξη θα διαφοροποιήσει και την λήψη αποφάσεων των εταιρειών, με σχεδόν το ένα τρίτο (29%) να εκφράζουν την πρόθεση να μειώσουν τις δραστηριότητες τους στο Ηνωμένο Βασίλειο ή ακόμα και να μετεγκατασταθούν αλλού.

Follow @zannettosn

Keywords
Τυχαία Θέματα