Έρευνα: Οι διαφορές αντρών - γυναικών στην ΕΕ

Η ζωή είναι γεμάτη ορόσημα, όπως η έναρξη του σχολείου, η ενηλικίωση, η εγκατάλειψη του πατρικού σπιτιού και η πρώτη δουλειά, ο γάμος, η γέννηση των παιδιών, η συνταξιοδότηση κλπ, και υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Η Eurostat έχει δημοσιεύσει ένα στατιστικό πορτραίτο για τη ζωή των ανδρών και των γυναικών στην ΕΕ, τις ομοιότητες και τις διαφορές που υπάρχουν στα διάφορα στάδια της ζωής τους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ευρωπαϊκής στατιστικής υπηρεσίας, κατά μέσον όρο στην ΕΕ, το 2016, οι γυναίκες εγκατέλειπαν

το πατρικό τους δύο χρόνια νωρίτερα σε σχέση με τους άνδρες (σε ηλικία 25 ετών οι γυναίκες και 27 οι άνδρες). Επίσης, οι γυναίκες παντρεύονται νωρίτερα σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη, με μια διαφορά ηλικίας, κατά τον πρώτο γάμο, άνω των 3 ετών στη Βουλγαρία, την Ελλάδα και τη Ρουμανία, ενώ αυτή η διαφορά ήταν μικρότερη από 2 έτη στην Ιρλανδία, τη Λιθουανία, την Πορτογαλία και το Ηνωμένο Βασίλειο. Σχετικά με τη γέννηση του πρώτου παιδιού, στην ΕΕ το 2015 οι γυναίκες ήταν κατά μέσον όρο στην ηλικία των 29 ετών: Μεταξύ 26 ετών στη Βουλγαρία, τη Λετονία και τη Ρουμανία και έως σχεδόν 31 ετών στην Ισπανία και την Ιταλία.

Άλλη μία σημαντική διαφορά μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι το προσδόκιμο ζωής. Σε όλα τα κράτη μέλη οι γυναίκες ζουν περισσότερο από τους άνδρες - ο μέσος όρος στην ΕΕ το 2015 ήταν 83,3 έτη για τις γυναίκες και 77,9 έτη για τους άνδρες, δηλαδή διαφορά 5,5 ετών.

Λόγω της αύξησης του προσδόκιμου ζωής, οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες στην ΕΕ, με 105 γυναίκες ανά 100 άνδρες (5% περισσότερες) το 2016. Σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη, οι γυναίκες ήταν περισσότερες από τους άνδρες, με τις μεγαλύτερες διαφορές στη Λετονία (18% περισσότερες), τη Λιθουανία (17% περισσότερες) και την Εσθονία (13% περισσότερες), ενώ στο Λουξεμβούργο, τη Μάλτα και τη Σουηδία οι άνδρες ήταν κατά τι περισσότεροι από τις γυναίκες.

Όσον αφορά τους νέους μέχρι 18 ετών, παρατηρείται ότι ισχύει το αντίθετο, με τους νεαρούς άνδρες να είναι κατά 5% περισσότεροι από τις γυναίκες της ίδιας ηλικίας. Από την άλλη πλευρά, στην ομάδα των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών, οι γυναίκες είναι περισσότερες κατά 33%.

Εξετάζοντας τον τρόπο με τον οποίο ζουν οι γυναίκες και οι άνδρες -ως ζευγάρι, άγαμες/οι, με ή χωρίς παιδιά- εντοπίζονται αρκετές διαφορές. Στην ΕΕ το 2016, το 7,7% των γυναικών ηλικίας 25-49 ετών ζούσαν μόνες τους με παιδιά, σε σύγκριση με το 1,1% των ανδρών της ίδιας ηλικίας. Για τους άγαμους χωρίς παιδιά στην ίδια ομάδα ηλικιών, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 9,5% για τις γυναίκες και 16,1% για τους άνδρες.

Μια άλλη ομάδα όπου παρατηρούνται μεγάλες διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών, είναι η ομάδα άγαμων ηλικίας άνω των 65 ετών: Το ποσοστό των ηλικιωμένων γυναικών που ζουν μόνες (40,1%) ήταν διπλάσιο από το αντίστοιχο ποσοστό των ανδρών (19,7%).

Σε άλλες ομάδες υπάρχουν μικρές διαφορές. Στην ομάδα νέων ηλικίας 15 έως 24 ετών, το 8,2% των γυναικών και το 7,8% των ανδρών ζουν μόνοι τους. Το ίδιο ισχύει και για όσους ζουν ως ζευγάρι: Το 44,9% των γυναικών και το 48,2% των ανδρών ηλικίας 15 ετών και άνω στην ΕΕ ζουν ως ζευγάρι.

Εκπαίδευση

Εξετάζοντας το επίπεδο εκπαίδευσης, παρατηρείται ότι δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών στην ΕΕ, όσον αφορά στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, στη δευτεροβάθμια και ανώτερη εκπαίδευση, τα ποσοστά διαφέρουν ανάμεσα στα δύο φύλα.

Το ίδιο ποσοστό (23%) γυναικών και ανδρών ηλικίας 25 - 64 ετών είχαν ολοκληρώσει την κατώτερη βαθμίδα της μέσης εκπαίδευσης το 2016 στην ΕΕ.

Μικρότερο ποσοστό γυναικών (45%) συγκριτικά με τους άνδρες (48%) στην ΕΕ είχαν ολοκληρώσει την ανώτερη βαθμίδα της μέσης εκπαίδευσης. Αυτό το φαινόμενο μπορεί να παρατηρηθεί σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη.

Όσον αφορά στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, το 33% των γυναικών στην ΕΕ είχε ολοκληρώσει αυτό το επίπεδο, σε σύγκριση με το 29% των ανδρών. Σε όλα σχεδόν τα κράτη μέλη παρατηρείται πλειονότητα γυναικών σ' αυτό το επίπεδο εκπαίδευσης, με τις μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών να παρατηρούνται στα κράτη μέλη της Βαλτικής, καθώς και στη Φινλανδία, τη Σουηδία και τη Σλοβενία.

Μοτίβα στην απασχόληση

Όσο περισσότερα παιδιά τόσο μεγαλύτερη η διαφορά μεταξύ του ποσοστού απασχόλησης των γυναικών και των ανδρών.

Κατά μέσον όρο, το ποσοστό απασχόλησης των ανδρών είναι υψηλότερο από αυτό των γυναικών (72% σε σύγκριση με 61%, στην ΕΕ το 2016). Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι η διαφορά ανάμεσα στα ποσοστά απασχόλησης γυναικών και ανδρών αυξάνει ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών. Στην ΕΕ το 2016, το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών χωρίς παιδιά ήταν 65%, ενώ για τους άνδρες ήταν 73%. Για άτομα με ένα παιδί, τα ποσοστά ήταν υψηλότερα και έφτασαν το 71% για τις γυναίκες και το 85% για τους άνδρες. Για τις γυναίκες με δύο παιδιά, το ποσοστό παρέμεινε σχεδόν το ίδιο στο 70%, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους άνδρες ανήλθε στο 89%. Για άτομα με τρία ή περισσότερα παιδιά, τα ποσοστά απασχόλησης ήταν χαμηλότερα και έφτασαν το 55% για τις γυναίκες, σε σύγκριση με 84% για τους άνδρες. Η τάση αυτή παρατηρείται στην πλειονότητα των κρατών μελών.

Ένας σημαντικός παράγοντας για τη «συμφιλίωση» της επαγγελματικής με την οικογενειακή ζωή, είναι η εργασία με μερική απασχόληση. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν παρατηρείται εξίσου σε γυναίκες και άνδρες: στην ΕΕ το 2016, 32% των απασχολούμενων γυναικών εργαζόταν με μερική απασχόληση, συγκριτικά με 9% των ανδρών. Τα σχετικά ποσοστά παρουσιάζουν διαφορές ανάμεσα στα κράτη μέλη, με το μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών που εργαζόταν με μερική απασχόληση να καταγράφεται στην Ολλανδία (77%), την Αυστρία (47%) και τη Γερμανία (46%), ενώ για τους άνδρες στην Ολλανδία (26%) και τη Δανία (17%). Το μικρότερο ποσοστό τόσο γυναικών όσο και ανδρών που εργάζονταν με μερική απασχόληση σημειώθηκε στη Βουλγαρία (2% για γυναίκες και άνδρες).

Στην ΕΕ το 2016, το ποσοστό ανεργίας ήταν 8,7% για τις γυναίκες και 8,4% για τους άνδρες. Σε δεκατέσσερα κράτη μέλη, το ποσοστό ανεργίας ήταν υψηλότερο για τις γυναίκες, σε δεκατρία ήταν υψηλότερο για τους άνδρες και στην Ουγγαρία ήταν το ίδιο και για τα δύο φύλα. Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ του ποσοστού ανεργίας των γυναικών και αυτού των ανδρών, όπου το ποσοστό ήταν υψηλότερο για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες, παρατηρήθηκαν στην Ελλάδα (28,1% για τις γυναίκες και 19,9% για τους άνδρες) και την Ισπανία (21,4% και 18,1%, αντίστοιχα). Οι μεγαλύτερες διαφορές για το αντίθετο μοτίβο, όπου το ποσοστό ήταν χαμηλότερο για τις γυναίκες από ό,τι για τους άνδρες, παρατηρήθηκαν στην Ιρλανδία (6,5% για τις γυναίκες και 9,1% για τους άνδρες), τη Λετονία (8,4% για τις γυναίκες και 10,9% για τους άνδρες) και τη Λιθουανία (6,7% και 9,1%, αντίστοιχα).

Επαγγελματική σταδιοδρομία

Στον επαγγελματικό τομέα, οι άνδρες, σε γενικές γραμμές, καταλαμβάνουν υψηλότερες θέσεις απ' ό,τι οι γυναίκες. Για παράδειγμα, παρατηρείται ότι μόνο το ένα τρίτο (33%) των ανώτερων διευθυντικών στελεχών στην ΕΕ το 2016 ήταν γυναίκες. Σε κανένα κράτος μέλος το αντίστοιχο ποσοστό των γυναικών δεν ξεπερνούσε το 50%: τα μεγαλύτερα ποσοστά σημειώθηκαν στη Λετονία (47%), την Πολωνία και τη Σλοβενία (41%), τη Λιθουανία, την Ουγγαρία και τη Σουηδία (39%). Από την άλλη πλευρά, τα μικρότερα ποσοστά καταγράφηκαν στο Λουξεμβούργο (18%), την Τσεχία, την Ολλανδία και την Ελλάδα (25%).

Αποδοχές: Οι γυναίκες αμείβονται, κατά μέσο όρο, 16% λιγότερο απ΄ ό,τι οι άνδρες

Στην ΕΕ το 2015, οι αποδοχές των γυναικών ήταν κατά 16,3% χαμηλότερες απ' ό,τι των ανδρών, συγκρίνοντας τον μέσο όρο των ακαθάριστων ωριαίων αποδοχών τους. Κατά μέσο όρο, οι γυναίκες αμείβονταν λιγότερο από τους άνδρες σε όλα τα κράτη μέλη, αλλά αυτό το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων ποικίλλει. Οι μεγαλύτερες διαφορές παρατηρήθηκαν στην Εσθονία (26,9%), την Τσεχία (22,5%), τη Γερμανία (22,0%), την Αυστρία (21,7%) και το Ηνωμένο Βασίλειο (20,8%). Από την άλλη πλευρά, οι μικρότερες διαφορές στις αποδοχές μεταξύ γυναικών και ανδρών παρατηρήθηκαν στο Λουξεμβούργο και την Ιταλία (5,5%), τη Ρουμανία (5,8%), το Βέλγιο (6,5%) και την Πολωνία (7,7%).

Ως δείκτης χωρίς διόρθωση, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των φύλων δίνει μια συνολική εικόνα των ανισοτήτων μεταξύ των φύλων όσον αφορά στις ωριαίες αποδοχές. Μέρος της διαφοράς αυτής μπορεί να εξηγηθεί από τα προσωπικά χαρακτηριστικά των εργαζόμενων ανδρών και γυναικών (π.χ. εμπειρία και εκπαίδευση) και από τον διαχωρισμό των φύλων στους διάφορους τομείς της οικονομίας και στα επαγγέλματα (π.χ. υπάρχουν περισσότεροι άνδρες από γυναίκες σε ορισμένους τομείς/επαγγέλματα με, κατά μέσο όρο, υψηλότερες αποδοχές συγκριτικά με άλλους τομείς/επαγγέλματα). Κατά συνέπεια, το μισθολογικό χάσμα μεταξύ των δύο φύλων συνδέεται με μια σειρά πολιτιστικών, νομικών, κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων που ξεπερνούν κατά πολύ το απλό ζήτημα της ίσης αμοιβής για ίση εργασία.

Συγκρίνοντας τις ωριαίες αποδοχές στα διάφορα επαγγέλματα, κατά μέσο όρο στην ΕΕ το 2014, και στις εννέα γενικές κατηγορίες επαγγελμάτων οι γυναίκες αμείβονταν λιγότερο από τους άνδρες. Αυτό το μοτίβο παρατηρείται σε όλα τα κράτη μέλη, με ελάχιστες εξαιρέσεις. Η κατηγορία επαγγελμάτων με τις μεγαλύτερες διαφορές στις ωριαίες αποδοχές (23% χαμηλότερες αποδοχές για τις γυναίκες απ΄ό,τι για τους άνδρες) ήταν τα ανώτερα διευθυντικά στελέχη. Οι μικρότερες διαφορές σημειώθηκαν στους υπαλλήλους γραφείου (υπάλληλοι γραφείου γενικών καθηκόντων, γραμματείς κλπ.) και στους απασχολούμενους στην παροχή υπηρεσιών και πωλητές (και στις δύο κατηγορίες κατά 8% χαμηλότερες), δύο από τις κατηγορίες επαγγελμάτων με τις χαμηλότερες αποδοχές.

Διατροφικές συνήθειες και άθληση: Μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών, απ' ό,τι γυναικών, στην ΕΕ καταναλώνουν αλκοόλ και καπνίζουν…

Εξετάζοντας τα στοιχεία για την κατανάλωση αλκοόλ, τσιγάρων ή φρούτων και λαχανικών, παρατηρούνται μεγάλες διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών, αλλά και μεταξύ των κρατών μελών.

Μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών απ' ό,τι γυναικών στην ΕΕ καταναλώνουν αλκοόλ σε εβδομαδιαία βάση (38% των ανδρών ηλικίας 18 ετών και άνω, έναντι 23% των γυναικών το 2014). Μεταξύ των κρατών μελών, τα ποσοστά των ανδρών κυμαίνονταν από 21% στη Λετονία έως 52% στο Ηνωμένο Βασίλειο, και των γυναικών από 5% στη Ρουμανία και τη Λιθουανία έως 40% στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών απ' ό,τι γυναικών στην ΕΕ είναι καπνιστές (το 24% των ανδρών ηλικίας 18 ετών και άνω καπνίζουν καθημερινά, έναντι 16% των γυναικών). Τα ποσοστά των ανδρών καπνιστών ποικίλλουν από 10% στη Σουηδία έως 40% στην Κύπρο και των γυναικών από 9% στη Ρουμανία έως 23% στην Αυστρία.

Σε αντίθεση με την κατανάλωση αλκοόλ και το κάπνισμα, η τακτική κατανάλωση φρούτων και λαχανικών θεωρείται σημαντικό στοιχείο για μια υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Στην ΕΕ το 2014, 49% των ανδρών κατανάλωνε από μία έως τέσσερις μερίδες φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση, σε σύγκριση με το 54% των γυναικών. Τα ποσοστά των ανδρών κυμαίνονται από 26% στην Ολλανδία έως 70% στο Βέλγιο και των γυναικών από 32% στην Ολλανδία ως 73% στο Βέλγιο.

… και παρόλο που αθλούνται πιο τακτικά…

Μια άλλη συνιστώσα για έναν υγιεινό τρόπο ζωής είναι η τακτική σωματική άσκηση. Στην ΕΕ το 2014, το 36% των ανδρών ασχολήθηκε για 150 λεπτά ή περισσότερο ανά εβδομάδα με τον αθλητισμό και τη σωματική άσκηση που δε σχετίζεται με την εργασία, σε σύγκριση με το 26% των γυναικών. Τα ποσοστά για τους άνδρες κυμαίνονται από 14% στη Ρουμανία έως 55% στη Φινλανδία και για τις γυναίκες από 4% στη Ρουμανία έως 57% στη Δανία.

… μεγάλο ποσοστό ανδρών είναι ακόμη υπέρβαροι

Στην ΕΕ το 2014, 57% των ανδρών θεωρούνταν υπέρβαροι (με δείκτη μάζας σώματος 25 και άνω), σε σύγκριση με το 44% των γυναικών. Τα ποσοστά μεταξύ των κρατών μελών για τους άνδρες ποικίλουν από 52% στην Ολλανδία έως 66% στην Κροατία και τη Γαλλία, και για τις γυναίκες από 35% στην Ιταλία έως 54% στη Μάλτα.

Πολιτιστικές συνήθειες και κοινωνικές σχέσεις: Οι γυναίκες διαβάζουν βιβλία περισσότερο από τους άνδρες

Οι κοινωνικές δραστηριότητες, όπως η συναναστροφή με φίλους, και οι πολιτιστικές συνήθειες, όπως η παρακολούθηση συναυλιών, διαφέρουν κι αυτές μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Στην ΕΕ οι γυναίκες διαβάζουν βιβλία περισσότερο από τους άνδρες (42% των γυναικών και 31% των ανδρών, το 2013) και παρακολουθούν πιο πολύ ζωντανές παραστάσεις, όπως συναυλίες (30% των γυναικών και 27% των ανδρών το 2015). Τα στοιχεία για τις πολιτιστικές συνήθειες, όπως παρακολούθηση ταινιών στον κινηματογράφο (28% των γυναικών και 27% των ανδρών) και επισκέψεις σε πολιτιστικούς χώρους (27% και για τα δύο φύλα) ή συναναστροφή με φίλους (23% και για τα δύο φύλα) δεν παρουσιάζουν διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών.

Ωστόσο, η παρακολούθηση ζωντανών αθλητικών εκδηλώσεων παρατηρείται περισσότερο στους άνδρες απ' ό,τι στις γυναίκες (21% των ανδρών και 13% των γυναικών) στην ΕΕ.

Χρήση διαδικτύου: Οι γυναίκες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο περισσότερο για τα κοινωνικά δίκτυα και οι άνδρες για τις ειδήσεις

Στην ΕΕ, οι γυναίκες χρησιμοποιούν το διαδίκτυο κατά τι λιγότερο από τους άνδρες (77% των γυναικών ηλικίας 16 - 74 ετών χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα το 2016, σε σύγκριση με 81% των ανδρών).

Εάν εξετάσουμε τα στοιχεία που δείχνουν για ποιους λόγους χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο, παρατηρείται ότι μικρότερο ποσοστό γυναικών απ’ ό,τι ανδρών στην ΕΕ χρησιμοποίησε το διαδίκτυο για τις ειδήσεις (68% των γυναικών και 72% των ανδρών που χρησιμοποίησαν το διαδίκτυο κατά τους τελευταίους τρεις μήνες μέσα στο 2016). Δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές όσον αφορά στη χρήση του διαδικτύου για τηλεφωνικές κλήσεις (38% των γυναικών και 40% των ανδρών), διαδικτυακές τραπεζικές υπηρεσίες (58% των γυναικών και 60% των ανδρών) και αναζήτηση εργασίας (22% των γυναικών και 21% των ανδρών το 2015). Τέλος, δεν παρατηρούνται διαφορές όσον αφορά στην αποστολή και παραλαβή ηλεκτρονικών μηνυμάτων (86% τόσο των γυναικών όσο και των ανδρών).

Από την άλλη πλευρά, υψηλότερο ποσοστό γυναικών χρησιμοποιούν το διαδίκτυο για συμμετοχή σε κοινωνικά δίκτυα (65% των γυναικών και 61% των ανδρών).

Η χρήση του διαδικτύου για ηλεκτρονικές αγορές είναι ελαφρώς λιγότερο συχνή στις γυναίκες απ’ ό,τι στους άνδρες (65% των γυναικών μεταξύ των χρηστών του διαδικτύου έκαναν ηλεκτρονικές αγορές το 2016, σε σύγκριση με 67% των ανδρών). Ωστόσο, το τι αγοράζουν διαφέρει μεταξύ ανδρών και γυναικών. Ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών, απ’ ό,τι ανδρών, αγοράζουν ενδύματα μέσω διαδικτύου (68% των γυναικών που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές, σε σύγκριση με 56% των ανδρών), ενώ ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό ανδρών αγοράζουν ηλεκτρονικό εξοπλισμό (17% των γυναικών που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές και 31% των ανδρών).

Μικρότερες διαφορές παρατηρούνται για την αγορά, μέσω διαδικτύου, ταινιών (20% των γυναικών που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές αγορές και 26% των ανδρών), ειδών οικιακής χρήσης (43% και 45%, αντίστοιχα), για κρατήσεις θέσεων ταξιδίου και καταλύματος (51% και 52%, αντίστοιχα), ενώ καμία διαφορά δεν παρατηρείται για την αγορά εισιτηρίων για εκδηλώσεις (38% και για τα δύο φύλα).

Φροντίδα των παιδιών και οικιακές εργασίες: Πολύ μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών απ’ ό,τι ανδρών ασχολείται με τις οικιακές εργασίες, τη φροντίδα των παιδιών και το μαγείρεμα

Σε όλα τα κράτη μέλη, παρατηρείται ότι ένα πολύ μεγαλύτερο ποσοστό γυναικών, απ’ ό,τι ανδρών, ασχολούνται με τις οικιακές εργασίες, τη φροντίδα των παιδιών και το μαγείρεμα. Στην ΕΕ το 2016, 92% των γυναικών ηλικίας 25 - 49 ετών (με παιδιά κάτω των 18 ετών) είχε τη φροντίδα των παιδιών σε καθημερινή βάση, σε σύγκριση με 68% των ανδρών. Μεταξύ των κρατών μελών, οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών σημειώνονται στην Ελλάδα (95% των γυναικών και 53% των ανδρών) και τη Μάλτα (93% και 56%), ενώ οι μικρότερες στη Σουηδία (96% των γυναικών και 90% των ανδρών) και τη Σλοβενία (88% και 82%).

Για τις οικιακές εργασίες και το μαγείρεμα, οι διαφορές είναι ακόμη μεγαλύτερες. Στην ΕΕ το 2016, 79% των γυναικών μαγείρευαν και /ή έκαναν οικιακές εργασίες σε καθημερινή βάση, σε σύγκριση με 34% των ανδρών. Οι μεγαλύτερες διαφορές μεταξύ γυναικών και ανδρών σημειώνονται στην Ελλάδα (85% των γυναικών και 16% των ανδρών) και την Ιταλία (81% και 20%) και οι μικρότερες στη Σουηδία (το 74% των γυναικών και το 56% των ανδρών) και τη Λετονία (82% και 57%, αντίστοιχα).

ΕΛΛΑΔΑ

Όσον αφορά στην Ελλάδα, το στατιστικό πορτραίτο της Eurostat περιλαμβάνει ενδιαφέροντα στοιχεία:

- Η ανεργία και η ενασχόληση με τη φροντίδα των παιδιών και του νοικοκυριού είναι οι τομείς στους οποίους στην Ελλάδα η διαφορά μεταξύ των δύο φύλων είναι η μεγαλύτερη από ό,τι σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Σημαντικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών καταγράφονται, επίσης, στις αμοιβές, τον τρόπο ζωής, τις καθημερινές δραστηριότητες, ακόμη και στις αιτίες θανάτου.


- Μόνο ένα στα τέσσερα ανώτερα διευθυντικά στελέχη στην Ελλάδα είναι γυναίκες (25%, όσο είναι και στην Ολλανδία και την Τσεχία, ποσοστό που είναι το δεύτερο χαμηλότερο στην ΕΕ μετά το Λουξεμβούργο). Ο μέσος όρος στην ΕΕ είναι 33%.

- Σε όλες τις κατηγορίες επαγγελμάτων, οι γυναίκες αμείβονται λιγότερο από τους άνδρες.

- Στην Ελλάδα, παρατηρούνται οι μεγαλύτερες διαφορές στην ΕΕ μεταξύ των ποσοστών των δύο φύλων που έχουν την καθημερινή φροντίδα των παιδιών (95% οι γυναίκες- 53% οι άνδρες, ενώ στην ΕΕ είναι 92% και 68% αντίστοιχα). Το ίδιο (δηλαδή η μέγιστη διαφορά μεταξύ των χωρών της ΕΕ) ισχύει για τις οικιακές εργασίες και το καθημερινό μαγείρεμα, δραστηριότητες με τις οποίες ασχολείται στην Ελλάδα 85% των γυναικών έναντι 16% των ανδρών. Στον αντίποδα βρίσκεται η Σουηδία, όπου με τις οικιακές εργασίες ασχολείται 74% των γυναικών και 56% των ανδρών, ενώ ο μέσος όρος για την ΕΕ ανέρχεται σε 79% για τις γυναίκες και 34% για τους άνδρες.

- Οι γυναίκες συναναστρέφονται περισσότερο με φίλους από ό,τι οι άνδρες, παρακολουθούν περισσότερες ζωντανές παραστάσεις, αλλά λιγότερο κινηματογράφο, επισκέπτονται πολιτιστικούς χώρους περισσότερο από ό,τι οι άνδρες και διαβάζουν περισσότερο. Οι άνδρες υπερτερούν στην παρακολούθηση ζωντανών αθλητικών δραστηριοτήτων με ποσοστό 29,8% (που είναι το δεύτερο υψηλότερο στην ΕΕ μετά τη Δανία) έναντι 14,7% για τις γυναίκες.

- Γυναίκες και άνδρες συμμετέχουν εξίσου σε κοινωνικά δίκτυα στο Ίντερνετ (68%). Όμως, περισσότεροι άνδρες έκαναν διαδικτυακές τραπεζικές συναλλαγές (32%, έναντι 24% για τις γυναίκες), περισσότεροι, επίσης, διάβασαν ειδήσεις στο διαδίκτυο (88%, έναντι 82%) και χρησιμοποίησαν το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο (76%, έναντι 73%). Περισσότερες ήταν οι γυναίκες που έκαναν τηλεφωνικές κλήσεις ή βιντεοκλήσεις μέσω διαδικτύου (48%, έναντι 45%), ενώ το ίδιο ποσοστό γυναικών και ανδρών (27%) αναζήτησε εργασία μέσω διαδικτύου.

- Οι δύο από τις τρεις κύριες αιτίες θανάτου (καρκίνος και καρδιοπάθειες) «χτυπούν» διπλάσιο αριθμό ανδρών από ό,τι γυναικών. Αντίθετα, περισσότερες γυναίκες πεθαίνουν από εγκεφαλοαγγειακές παθήσεις.

- Στην Ελλάδα ζουν περισσότεροι νέοι άνδρες μόνοι τους (12,1% του συνόλου) από ό,τι γυναίκες (11,1%), σε αντίθεση με τον μέσο όρο της ΕΕ, όπου οι γυναίκες που ζουν μόνες (8,2%) είναι περισσότερες από τους άνδρες (7,8%). Τα αντίστοιχα ποσοστά στη Σουηδία είναι 42,6% για τους άνδρες και 34,6% για τις γυναίκες.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ

Keywords
ερευνα, eurostat, ελλαδα, σλοβενία, ουγγαρια, κυπρος, γαλλια, ειδήσεις, συμμετοχή, μπε, βιβλια, σταση εργασιας, ομαδα διας, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, βασιλικος γαμος, ηλεκτρονικο τσιγαρο, αμοιβες, σλοβενία, βελγιο, βουλγαρια, γαμος, γερμανια, δανια, διατροφη, δουλεια, εργασια, ηνωμενο βασιλειο, ιρλανδια, ισπανια, ιταλια, καθημερινη, μαλτα, ολλανδια, ρουμανια, σουηδια, αγορα, αυστρια, εξαιρεσεις, αξιζει, αλκοολ, αναζητηση εργασιας, ανεργια, απε, βρισκεται, δευτερο, δευτεροβαθμια, διαδικτυο, δικτυα, εκπαιδευση, εβδομαδα, ενδιαφεροντα, επαγγελματα, εσθονια, ετη, ετων, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, ηλικια, ιντερνετ, υπηρεσιες, ισχυει, εικονα, ιση, ισορροπημενη διατροφη, καπνισμα, κροατια, λετονια, λιθουανια, λουξεμβουργο, μερικη απασχοληση, μηνες, ομαδα, ορος, παιδι, παιδια, πιο πολυ, πολωνια, πορτογαλια, σειρα, συμμετοχή, ταση, τρια, τσεχια, ταχυδρομειο, φυλα, φινλανδια, φορα, χασμα, αγορες, eurostat, εννεα, μια φορα, ομαδες, θεσεις, ζευγαρι
Τυχαία Θέματα