Έρευνα Σίγμα για κυβερνοεπιθέσεις: Τα κενά και οι παραλείψεις του Δημοσίου

Με πυρετώδεις ρυθμούς εργάζεται από την περασμένη Τετάρτη το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής για να επαναφέρει με ασφάλεια σε λειτουργία την Πύλη Κτηματολογίου και να προσφέρει όλες τις υπηρεσίες στους πολίτες, αναφέρει ο δημοσιογράφος του Σίγμα, Γιάννης Σελινόπουλους.

Η κυβερνοεπίθεση από επιτήδειους χάκερ που ζήτησαν λύτρα για να ξεμπλοκάρουν τα δεδομένα της κρατικής υπηρεσίας, έφερε αναπόφευκτα στο φως δύο καίρια ερωτήματα:  

Πόσο ασφαλείς είναι ευρύτερα οι κρατικές υπηρεσίες σε τέτοιου είδους επιθέσεις σήμερα;  

Ποιος

φέρει την ευθύνη για το αποδεδειγμένα πλέον χαμηλό επίπεδο κυβερνοασφάλειας των κρατικών υπηρεσιών;

Το Σίγμα έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα στον πολιτικό Προϊστάμενο της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας, Επίτροπο Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών, Γιώργο Μιχαηλίδη, για την υπόθεση του Κτηματολογίου.

Η απάντηση ήταν ότι, εδώ και δύο μέρες έχει ληφθεί απόφαση να μην γίνονται σχετικές δημόσιες δηλώσεις.

Στην ερώτηση, εάν φέρει ευθύνη ή όχι η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας για αυτό που έγινε στο Κτηματολόγιο, ήταν ξεκάθαρος: «Η Αρχή Ψηφιακής Ασφάλειας θέτει τις Αρχές και το σχετικό πλαίσιο. Το πόσο αυτές οι Αρχές ακολουθούνται, εναπόκειται στο Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής και στις ίδιες τις κρατικές υπηρεσίες».

Σε ερώτηση εάν ακολούθησαν το πλαίσιο της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας,  απάντησε ότι «εμείς ακολουθούμε, στο σύστημα πληροφοριών γης υπάρχουν λειτουργοί του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής οι οποίοι εργάζονται από την έναρξη του συστήματος, από το 1999 έχουμε λειτουργούς του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής, παλιά ονομαζόταν Μηχανογραφική Υπηρεσία, η οποία είναι μαζί μας, και μας βοηθούν και μαζί προχωράμε στο να δούμε με ποιο τρόπο θα ενισχύσουμε την ασφάλεια μας, λαμβάνοντας ασφαλώς υπόψη, τις υποδείξεις και της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας και του Υφυπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, οπόταν πάμε προς αυτό τον δρόμο. Δεν θα ήθελα να μπω σε λεπτομέρειες σε αυτό το στάδιο».

Το Σίγμα προσπαθεί από χθες να επικοινωνήσει με τη Διευθύντρια του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής για διερεύνηση του θέματος, χωρίς ωστόσο ανταπόκριση.

Πώς μπορεί όμως κάποιος να επιρρίψει όλες τις ευθύνες στο Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής, όταν η ίδια η Κλαδική Επιτροπή του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής, εδώ και χρόνια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και εξέδωσε χθες σχετική ανακοίνωση;

Η επίθεση της περασμένης Τετάρτης στο Κτηματολόγιο θα μπορούσε να επισυμβεί σε οποιαδήποτε άλλη κρατική υπηρεσία.

Η κυβερνοεπίθεση έρχεται να επαληθεύσει τους φόβους και τις ανησυχίες του προσωπικού του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής, για τους κινδύνους που ελλοχεύουν και για την ομαλή λειτουργία των πληροφοριακών συστημάτων του Δημοσίου.

Η Κλαδική Επιτροπή του Τμήματος επισημαίνει πως εδώ και χρόνια κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το πρόβλημα της υποστελέχωσης,  που αναπόφευκτα έχει αντίκτυπο στην ποιότητα υπηρεσιών που προσφέρει σε ολόκληρη τη Δημόσια Υπηρεσία.

«Έχω την εντύπωση ότι δεν αφορά μόνο το Κτηματολόγιο, αλλά αφορά όλες τις υπηρεσίες του Κράτους, και είμαι βέβαιος ότι θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να ενισχυθεί η κυβερνοασφάλεια αν θέλετε, κυρίως του κρατικού τομέα».

Είναι σαφές ότι το υποστελεχωμένο Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής δεν πρέπει πλέον να αναβαθμίσει την κυβερνοασφάλεια μόνο στο Κτηματολόγιο, αλλά σταδιακά σε ολόκληρη τη Δημόσια Υπηρεσία, όλα τα τμήματα της οποίας κινδυνεύουν από τους χάκερ.

Σύμφωνα με τον ειδικό σε θέματα ασφάλειας διαδικτύου, Ντίνο Παστό, «αν μια υπηρεσία ή ένας κρατικός οργανισμός δεν έχει το κατάλληλο προσωπικό το οποίο να είναι και εξειδικευμένο για να κάνει αυτά τα πράγματα, τότε θα πάρει πολύ περισσότερο καιρό για να ανακτήσει μια υπηρεσία».

Αν μελετήσει κάποιος με προσοχή  την κύρια σελίδα της ιστοσελίδας του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής, θα δει ότι στις 27 Ιανουαρίου 2023 ζητούνται προσοντούχοι υποψήφιοι για πλήρωση 9 θέσεων Λειτουργών Εργοδοτουμένων Ορισμένου Χρόνου.

Αν μάλιστα πράξει το ίδιο στην ιστοσελίδα της Αρχής Ψηφιακής Ασφάλειας, θα δει ότι η Αρχή προσφέρει 20 μόνιμες θέσεις προς ενίσχυση της.

18 μόνιμες θέσεις Μηχανικού, 1 θέση Ανώτερου Μηχανικού Τεχνικού Τομέα, και 1 θέση Ανώτερου Μηχανικού Ρυθμιστικού Τομέα.

Ακόμη όμως και αν καλυφθούν τα κενά σε προσωπικό, θα είναι αρκετό; Το προσωπικό των ψηφιοποιημένων κρατικών υπηρεσιών, όπως το Κτηματολόγιο, είναι σωστά εκπαιδευμένο;  Σύμφωνα με τον κ. Παστό,  «σε συνδυασμό με την εκπαίδευση του ανθρώπινου παράγοντα, δηλαδή να ενημερώνονται για τα είδη των επιθέσεων, τους τρόπους που γίνονται οι επιθέσεις, τι να ανοίγουμε, τι να μην ανοίγουμε σε συνημμένα μηνύματα, γενικά οι πρακτικές που πρέπει να ακολουθεί μια εταιρεία για να μπορεί να κρατά όλο το προσωπικό της ενήμερο ανά τακτά χρονικά διαστήματα, και ταυτόχρονα να εγκαθιστά διάφορες πολιτικές ασφάλειας».

Όλα αυτά αφορούν την πρόληψη. Τι γίνεται ωστόσο σε ότι αφορά τη θεραπεία;  Η λύση που σημειώνουν οι ειδικοί, είναι η διατήρηση αρχείων που να μην είναι συνδεδεμένα στο ίδιο δίκτυο, ώστε να μην μολυνθούν και αυτά από την κυβερνοεπίθεση. Ο κ. Παστός τονίζει ότι «με λίγα λόγια, αν υπάρχει ένα αρχείο σήμερα σε μια επιχείρηση και καεί το κτίριο και μπορεί να πάει μετά σε αυτό το αρχείο για να το ανακτήσει, τότε αυτό σημαίνει αληθινό αρχείο. Να μπορείς δηλαδή να έχεις ένα αρχείο το οποίο ότι και αν γίνει στο χώρο που βρίσκεσαι, ή στο δίκτυο που βρίσκεσαι, να μην επηρεαστεί».

Σύμφωνα με πληροφορίες του Σίγμα, τα τελευταία 24ωρα παρόμοιες κυβερνοεπιθέσεις με αυτή στο Κτηματολόγιο με σκοπό τα λύτρα, έχουν δεχθεί και κυπριακές ιδιωτικές εταιρείες.

Διαβάστε επίσης: Υφ.Έρευνας:Ένα βήμα μπροστά οι χάκερ-Δεν θα κοιμηθώ μέχρι το τέλος της θητείας

Keywords
Τυχαία Θέματα
Έρευνα Σίγμα, Δημοσίου,erevna sigma, dimosiou