Έρευνα ΣΠΑΒΟ: Μία στις τρεις γυναίκες στην Κύπρο έχει υποστεί μαιευτική βία

Σε ανησυχητικά επίπεδα κυμαίνονται οι αναφορές για βία στην οικογένεια, τόσο από τον ΣΠΑΒΟ, όσο και από τις ΥΚΕ και την Αστυνομία, ανέφερε μιλώντας στο Μεσημέρι και Κάτι η Επιστημονική Διευθύντρια του ΣΠΑΒΟ, Άντρη Ανδρονίκου.

Όπως υπέδειξε, εκτός από τους αριθμούς (σ.σ. των περιστατικών βίας στην οικογένεια), σημαντική είναι επίσης η πολυπλοκότητα των περιστατικών, κάτι που «βλέπουμε να σκιαγραφείται τα τελευταία πέντε χρόνια».

Σύμφωνα με την κ. Ανδρονίκου, αρκετά από τα περιστατικά συμβαίνουν ταυτόχρονα με άλλες δυσκολίες στην ίδια οικογένεια, όπως θέματα εξαρτήσεων ή οικονομικά

ζητήματα.

Την ίδια ώρα, όπως επεσήμανε, παρόλο που, ως γνωστό, ο μεγαλύτερος αριθμός περιστατικών βίας δεν κοινοποιείται, εντούτοις μία ισχυρή κοινωνική πολιτική, ενισχύει τα θύματα, «που νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια για να αποταθούν για βοήθεια».

Οι αριθμοί φιλοξενίας στον ΣΠΑΒΟ

Πάντως, σε ό,τι αφορά στις γυναίκες και τα παιδιά που φιλοξενήθηκαν ή φιλοξενούνται στο κέντρο φιλοξενίας του Συνδέσμου κατά τη φετινή χρονιά, οι αριθμοί κυμαίνονται στα ίδια επίπεδα με πέρυσι, με 318 γυναίκες και 437 παιδιά να έχουν αναζητήσει καταφύγιο φέτος.

Πρόκειται, είπε η κ. Ανδρονίκου, για υψηλής επικινδυνότητας περιστατικά και αφορούν κυρίως σε γυναίκες με τα εξαρτώμενα τέκνα τους.

Ένα θετικό στοιχείο που προκύπτει από τα δεδομένα που έχει στη διάθεσή του ο ΣΠΑΒΟ, σύμφωνα με την κ. Ανδρονίκου, είναι το γεγονός ότι οι γυναίκες αναζητούν βοήθεια νωρίτερα σε σχέση με το παρελθόν, καθώς σήμερα ο μέσος όρος συμβίωσης σε κακοποιητικές σχέσεις πριν οι γυναίκες αποταθούν για βοήθεια, έχει πέσει στα 8 χρόνια από τα 10 που ήταν στο παρελθόν.

Αυτό προκύπτει από την ηλικία των παιδιών που φιλοξενούνται, καθώς πρόκειται στην πλειονότητα για βρέφη και παιδιά Δημοτικού.

Το αντεπιχείρημα της κακοποίησης ανδρών και οι κίνδυνοι

Ερωτηθείσα σχετικά με την κακοποίηση ανδρών, η κ. Ανδρονίκου είπε ότι η βία στην οικογένεια αφορά κατά πλειοψηφία τις γυναίκες και τα παιδιά, ενώ επέστησε την προσοχή όταν γίνονται αναφορές σε αυτό το θέμα, διότι «η μετατόπιση και η προσπάθεια» να εξισωθούν τα δύο «γίνεται εις βάρος των θυμάτων».

Το ποσοστό κακοποίησης ανδρών, προσέθεσε, είναι μόλις 1,5%.

Τι είναι η μαιευτική βία;

Η Επιστημονική Διευθύντρια του ΣΠΑΒΟ αναφέρθηκε και στην μαιευτική βία, διευκρινίζοντας ότι πρόκειται για παγκόσμιο φαινόμενο που συμβαίνει κυρίως σε χώρους δημόσιας ή ιδιωτικής νοσηλευτικής ή ιατρικής φροντίδας και σχετίζεται, μεταξύ άλλων, με μειωτικά σχόλια, έλλειψη σεβασμού, ελλιπή ενημέρωση από ιατρικό και παραϊατρικό προσωπικό.

Ο ΣΠΑΒΟ διεξάγει την πρώτη παγκύπρια έρευνα για το φαινόμενο, η οποία άρχισε τον Οκτώβριο και ολοκληρώνεται στις 6 Δεκεμβρίου. Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της έρευνας, από 625 γυναίκες που είχαν βιώσει τοκετό στην Κυπριακή Δημοκρατία τα τελευταία 10 χρόνια, προέκυψε ότι το ένα τρίτο των γυναικών αυτών, έχουν βιώσει κάποια εμπειρία μαιευτικής βίας.

Τα περιστατικά σχετίζονται, κυρίως, με ελλιπή ενημέρωση και συγκατάθεση για κολπικές εξετάσεις ή ψηλαφίσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα