Έρευνα: Τάσεις διχασμού στην κυπριακή κοινωνία σε σχέση με τους εμβολιασμούς
Τις εικαζόμενες τάσεις διχασμού στην κυπριακή κοινωνία σε σχέση με τα εμβόλια και τον εμβολιασμό επιβεβαιώνει η παγκύπρια μελέτη που διενεργήθηκε από τον Οργανισμό IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε συνεργασία με μέλη της ομάδας ειδικών συνεργατών της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), τις προηγούμενες εβδομάδες αφού, αν και η αισθητή πλειοψηφία (39%) των πέραν των 2,000 συμμετεχόντων δηλώνουν ότι αντιμετωπίζουν χωρίς κανένα πρόβλημα τους διαφωνούντες προς τη δική τους άποψη, καθώς θεωρούν πως είναι ανθρώπινο
Τα ευρήματα της έρευνας είναι αρκούντως αποκαλυπτικά των πεποιθήσεων που επικρατούν σήμερα ανάμεσα στην κυπριακή κοινωνία αναφορικά με τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, καθότι αντικατοπτρίζουν τις διάφορες προσεγγίσεις που υπάρχουν, καθώς και τα επιχειρήματα που προβάλλονται εκ μέρους των πολιτών για το επίμαχο, πλην καίριας σημασίας για τη Δημόσια Υγεία, αυτό ζήτημα.
Ειδικότερα, τα αποτελέσματα της έρευνας δίνουν απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα και ρίχνουν φως στους λόγους για τους οποίους μια μερίδα του κόσμου αντικρίζει με μεγάλη καχυποψία τα εμβόλια, αρνούμενη να εμβολιαστεί, καθώς και στους λόγους για τους οποίους μια άλλη μερίδα του πληθυσμού διατηρεί επιφυλάξεις και ανησυχίες, προβληματιζόμενη κατά πόσο θα εμβολιαστεί ή όχι. Φωτίζει επίσης τους λόγους, για τους οποίους οι περισσότεροι πολίτες έχουν ήδη εμβολιαστεί, ενώ αποτυπώνει ταυτόχρονα το κλίμα στην κοινωνία σε ό,τι αφορά στον βαθμό αποδοχής της αντίθετης άποψης.
Γενικότερο συμπέρασμα που προκύπτει από την έρευνα είναι πως, μπορεί στην μεγάλη τους πλειοψηφία οι πολίτες να έχουν προχωρήσει στον εμβολιασμό τους, ωστόσο εξακολουθούν να υφίστανται φόβοι, κάποιοι εκ των οποίων θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ως βάσιμοι, αλλά και φόβοι που έχουν ως σημείο αφετηρίας το φαινόμενο της συνωμοσιολογίας, την παραφιλολογία και την παραπληφόρηση.
Σε γενικές γραμμές, από τα αποτελέσματα της έρευνας διαπιστώνεται η ύπαρξη ενός πλειοψηφικού ρεύματος αποδοχής του εμβολιασμού, αφού το 87% των συμμετεχόντων, είτε έχει εμβολιαστεί είτε προγραμματίζει να εμβολιαστεί στο άμεσο μέλλον. Προβληματισμένο κατά πόσο θα εμβολιαστεί ή όχι εμφανίζεται ένα 7%, ενώ μόνο το 6% προβαίνει στην κατηγορηματική τοποθέτηση πως δεν πρόκειται να εμβολιαστεί. Το υψηλότερο ποσοστό αποδοχής του εμβολιασμού καταγράφεται στην ηλικιακή ομάδα των 60 ετών και άνω, όπου περισσότεροι από εννέα στους δέκα (92%) δηλώνουν πως έχουν ήδη εμβολιαστεί. Το αντίστοιχο ποσοστό στην ηλικιακή ομάδα 41-60 βρίσκεται στο 89%, στην ηλικιακή ομάδα 31-40 στο 84% και στην ηλικιακή ομάδα 18-30 στο 79%.
Προκύπτει δηλαδή πως όσο κατεβαίνει η ηλικία μειώνεται και το ποσοστό όσων αντικρίζουν με θετικό φακό τον εμβολιασμό, ενώ σε ό,τι αφορά στο φύλο δεν παρατηρούνται διαφοροποιήσεις. Συγκεκριμένα, ότι έχει εμβολιαστεί ή ότι σκοπεύει να εμβολιαστεί στο άμεσο μέλλον δηλώνει τόσο το 88% των ανδρών όσο και το 88% των γυναικών.
Αναλυτικά τα αποτελέσματα της μελέτης:
Η έρευνα αναλύεται σε τρεις ομάδες. Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί, τα άτομα που προβληματίζονται και τους πολίτες που κατηγορηματικά δηλώνουν ότι δεν πρόκειται να εμβολιαστούν.
Αυτοί που έχουν εμβολιαστεί και οι λόγοι που το έπραξαν:
Όσον αφορά τα άτομα που έχουν ήδη εμβολιαστεί ή προγραμματίζουν να εμβολιαστούν, ως οι σημαντικότεροι λόγοι για τους οποίους το έπραξαν ή για τους οποίους πείστηκαν να το πράξουν αναδεικνύονται η πεποίθησή τους πως ο ιός είναι μια σοβαρή απειλή για την παγκόσμια υγεία (76%), το γεγονός ότι εμπιστεύονται τους εμπειρογνώμονες, την επιστήμη και τους γιατρούς για την καταπολέμηση της πανδημίας (67%), αλλά και η αντίληψή τους ότι ο μη εμβολιασμός μας εμποδίζει από το να επιστρέψουμε στην κανονικότητα (54%). Ισχυρή είναι επίσης η άποψη ότι τα εμβόλια έχουν αποδείξει διαχρονικά πως ωφελούν (52%), ενώ σημαντικό λόγο για τον οποίο πείστηκαν να εμβολιαστούν αποτέλεσε και το γεγονός ότι δεν ήθελαν να βάλουν την οικογένεια και τους φίλους τους σε κίνδυνο (49%). Επιπρόσθετα, μεταξύ άλλων, στην εξίσωση των λόγων που τους έπεισε να εμβολιαστούν προστίθεται με σημαντικό ποσοστό η διαπίστωσή τους πως οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν εμβολιαστεί χωρίς κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα ή παρενέργεια (28%).
Οι επιφυλάξεις και οι ανησυχίες αυτών που προβληματίζονται:
Σε ό,τι αφορά όσους εμφανίζονται επιφυλακτικοί σχετικά με τον εμβολιασμό, ο μεγαλύτερος προβληματισμός τους για το κατά πόσο θα εμβολιαστούν πηγάζει από την ταχύτατη ανάπτυξη των εμβολίων, γεγονός που τους κάνει να τα αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό (64%). Ταυτοχρόνως, πηγή προβληματισμού αποτελούν οι διάφορες ενδεχόμενες αρνητικές παρενέργειες στην υγεία τους, όπως η πρόκληση θρομβώσεων και θρομβοπενίας (45%), μυοκαρδίτιδας(40%), αλλεργικών αντιδράσεων(33%), αλλά και επηρεασμού της γονιμότητας(23%). Πέραν τούτων, προβληματισμό για το κατά πόσο θα εμβολιαστούν προκαλεί και η αντίληψη πως το εμβόλιο μπορεί να επιφέρει ακόμη και τον θάνατο (39%).
Οι λόγοι άρνησης αυτών που δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν
Η έλλειψη εμπιστοσύνης προς την Κυβέρνηση και δη ως προς το πώς διαχειρίζεται την πανδημία μέσω του εμβολιασμού (77%), καθώς και το γεγονός ότι δεν έχουν πειστεί ότι ο εμβολιασμός θα επιφέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα (71%) αποτελούν τους δύο βασικότερους λόγους για τους οποίους αρνούνται να εμβολιαστούν όσοι τάσσονται κατά των εμβολίων.
Πέραν των πιο πάνω, αποτρεπτικά ως προς την προοπτική να εμβολιαστούν λειτουργεί και η μεγάλη συζήτηση και οι διαφωνίες που εκδηλώνονται μεταξύ επιστημόνων αναφορικά με το θέμα των εμβολίων (63%), καθώς και το γεγονός ότι δεν εμπιστεύονται όσους δηλώνουν εμπειρογνώμονες στα θέματα της πανδημίας (61%). Καταγράφονται επίσης αντιλήψεις ότι «ο ιός είναι κατασκευασμένος και το εμβόλιο έχει δημιουργηθεί για να εξυπηρετηθούν συμφέροντα» (49%) και ότι «ο εμβολιασμός είναι μια απόπειρα για πλήρη έλεγχο και καταπίεση των ελευθεριών μας από το κράτος» (42%), ενώ διατυπώνονται και ανησυχίες για πρόκληση μόνιμης βλάβης μέσω της νέας τεχνολογίας που χρησιμοποιούν τα εμβόλια (42%). Μάλιστα, πιστεύεται από κάποιους πως η καινούρια τεχνολογία του εμβολίου θα τους αλλάξει τον γενετικό κώδικα (9%). Άρνηση για εμβολιασμό προκύπτει επιπλέον και ως αποτέλεσμα της αντίληψης ότι το εμβόλιο μπορεί να επιφέρει το θάνατο (41%), καθώς και ένεκα της εμπιστοσύνης σε εναλλακτικούς τρόπους θεραπείας (36%).
Μια κοινωνία διχασμένη;
Παρά τις διαφορετικές αντιλήψεις και προσεγγίσεις έναντι του εμβολιασμού ανάμεσα στην κυπριακή κοινωνία, η πλειοψηφία των πολιτών, ποσοστό 39%, αντιμετωπίζει χωρίς κανένα πρόβλημα τους διαφωνούντες προς τη δική τους άποψη, αφού θεωρούν πως είναι ανθρώπινο δικαίωμα του καθενός να πράττει όπως ο ίδιος πιστεύει καλύτερα για τον εαυτό του. Ένα 20% προσεγγίζει όσους έχουν πράξει το αντίθετο από τους ίδιους με νηφάλια συζήτηση και πειστικό διάλογο, ενώ ένα 22% από την άλλη αισθάνεται πως δεν μπορούν να επικοινωνήσουν. Για ένα 8%, οι διαφορετικά πράττοντες τους είναι αδιάφοροι, ένα 6% δεν τους συμπεριλαμβάνει στον κοινωνικό του κύκλο και ένα 2% τους αντιμετωπίζει περιφρονητικά και υποτιμητικά.
Η ταυτότητα της έρευνας:
Η έρευνα διενεργήθηκε από τον Οργανισμό IMR/Πανεπιστήμιο Λευκωσίας με συνεργάτη Οργανισμό την Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ). Χρόνος διεξαγωγής της έρευνας ήταν ο μήνας Αύγουστος του 2021 και το μέγεθος του δείγματος ανήλθε στα 2,038 άτομα. Η επιλογή του δείγματος έγινε με την μέθοδο της τυχαίας στρωματοποιημένης δειγματοληψίας και σε αυτό συμπεριλήφθηκε ισόποσος αριθμός αντρών και γυναικών, ηλικίας 18 ετών και άνω. Η συλλογή των στοιχείων έγινε με τηλεφωνικές και διαδικτυακές συνεντεύξεις με τη χρήση δομημένου ερωτηματολογίου, σε παγκύπρια κλίμακα και καλύπτοντας τόσο αστικές όσο και αγροτικές περιοχές.
Επιστημονικός υπεύθυνος της έρευνας ήταν ο Καθηγητής Κωνσταντίνος Ν. Φελλάς, Ανώτερος Αντιπρύτανης στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ). Η επιστημονική ομάδα αποτελείτο από τους δρ Κωνσταντίνο Τσιούτη, Επίκουρο Καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου και επικεφαλής της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής (ΣΕΕ) και δρ Χρήστο Πέτρου, Αναπληρωτή Καθηγητή Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας και σύμβουλο του Υπουργείου Υγείας.
Διαβάστε επίσης: Ποιες ηλικίες έχουν την υψηλότερη κορυφή στις επιδημικές καμπύλες (ΠΙΝΑΚΕΣ)
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Κατηγορίας Ειδήσεις
- Η μεγάλη έκπληξη μετά την καταδίωξη στην Εγνατία Οδό – Άφωνοι με τα στοιχεία του οδηγού
- Χαμός για το νέο lockdown στην Αχαΐα – Αντιδρά η εστίαση
- Εισαγγελέας για όσους εμπόδισαν την διασωλήνωση 54χρονης αντιεμβολιάστριας που πέθανε από κορονοϊό στον Ευαγγελισμό
- Άνοια: Δύο τρόποι να έχετε γερή μνήμη μέχρι τα βαθιά γεράματα
- Βόλος: Σοβαρός τραυματισμός 77χρονου μοτοσικλετιστή
- Έκτακτο δελτίο καιρού: Έρχονται ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι
- Ευαγγελισμός: Εισαγγελική έρευνα για την ανεμβολίαστη που πέθανε από κορωνοϊό και αρνούνταν την διασωλήνωση
- Θεσσαλονίκη: Έπιασαν ξανά δουλειά οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί στο Ιπποκράτειο – Χάος στο νοσοκομείο
- Το "σκαθάρι" του Ισλαμικού Κράτους που αποκεφάλιζε δυτικούς ομήρους σε δίκη στις ΗΠΑ
- Οι φλόγες καίνε τον παράδεισο της λίμνης Τάχο
- Δημοφιλέστερες Ειδήσεις Sigma Live
- Δικηγόρος με Covid-19 φέρεται να παρουσιάστηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο
- Τέλος στη δικαστική διαμάχη AstraZeneca – Κομισιόν: Τι συμφώνησαν
- Kατηγορούν την Τουρκία για γενοκτονία σε Αιθιοπία - Διαμαρτυρία για drones
- Εγκαίνια νέου καταστήματος KLEIMA στην Λακατάμια
- Covid19: Οι χώρες που συνιστούν 3η δόση– Δεν υπάρχει άμεση ανάγκη λέει ο ΕΜΑ
- Επιβεβαίωσε τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου Covid ο Μπόρις Τζόνσον
- Ρατσιστική επίθεση κατά των παικτών της Αγγλίας (vid)
- Κερδίζει έδαφος ο έξυπνος τρόπος ζωής
- Η Ελλάδα αποχαιρετά τον Μίκη Θεοδωράκη - Σε λαϊκό προσκύνημα η σορός του
- Συμμετοχή της Εθνικής Φρουράς σε πολυεθνική άσκηση στην Αίγυπτο
- Τελευταία Νέα Sigma Live
- Έρευνα: Τάσεις διχασμού στην κυπριακή κοινωνία σε σχέση με τους εμβολιασμούς
- Ρατσιστική επίθεση κατά των παικτών της Αγγλίας (vid)
- Επιβεβαίωσε τη χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου Covid ο Μπόρις Τζόνσον
- Κερδίζει έδαφος ο έξυπνος τρόπος ζωής
- Αήττητη για 35 διαδοχικά παιχνίδια η «Σκουάντρα Ατζούρα»!
- Kατηγορούν την Τουρκία για γενοκτονία σε Αιθιοπία - Διαμαρτυρία για drones
- Ελλάδα: Εισαγγελική έρευνα για 54χρονη που πέθανε - Αρνούνταν να διασωληνωθεί
- Τέλος στη δικαστική διαμάχη AstraZeneca – Κομισιόν: Τι συμφώνησαν
- Εγκαίνια νέου καταστήματος KLEIMA στην Λακατάμια
- Τα Κυπριακά Ταχυδρομεία επιστρέφουν ΦΠΑ- Ποιους αφορά
- Τελευταία Νέα Κατηγορίας Ειδήσεις
- Υπό έλεγχο η πυρκαγιά σε εργοστάσιο ανακύκλωσης στις Αχαρνές
- Eurobank: Σε συζητήσεις για την πώληση του συστήματος πληρωμών μέσω POS
- Παράταση notam για τις πτήσεις εξωτερικού - H Κινεζική Ταϊπέι στις χώρες που γίνονται δεκτές στην Ελλάδα
- Stormy winds, heavy rains forecast to hit on Sunday
- Αφγανιστάν: Αβέβαιο το μέλλον της αποστολής του ΟΗΕ -Ανησυχία για τις τύχες των γυναικών
- Η αποδεδειγμένη υψηλή ασφάλεια στις μάσκες έχει το όνομα ΜΕΓΑ
- ΗΠΑ: Ενοχος δήλωσε πρώην Βρετανός υπήκοος, μέλος του ISIS, που διέπραττε απαγωγές και αποκεφαλισμούς
- Βόρεια Κορέα: Απέρριψε την προσφορά σχεδόν 3 εκατομμυρίων εμβολίων κορονοϊού
- Δήμος Αθηναίων: Ανακοινώθηκαν οριστικά αποτελέσματα για 520 προσλήψεις