Εργαλείο κατά διαφθοράς η Κυβερνητική Αποθήκη Πληροφοριών

Ισχυρό εργαλείο για την πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της διαφθοράς χαρακτήρισε ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης την Κυβερνητική Αποθήκη Πληροφοριών (ΚΑΠ), που παρουσιάστηκε σήμερα σε ημερίδα του Τμήματος Πληροφορικής.

Όπως λέχθηκε κατά την ημερίδα, στην Αποθήκη τηρούνται στοιχεία από τα διάφορα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου και τα συνδεδεμένα Τμήματα/Υπηρεσίες στην ΚΑΠ μπορούν να αξιοποιούν τα στοιχεία της στη λήψη αποφάσεων, στην εξαγωγή συμπερασμάτων και στη διαμόρφωση πολιτικής ειδικότερα για θέματα που αφορούν

την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Σε χαιρετισμό του, ο Υπουργός Οικονομικών έκανε λόγο για «σημαντικό, στρατηγικό οριζόντιο έργο, υψίστης σημασίας για την Κυβέρνηση αλλά κυρίως για τον πολίτη».

«Για πρώτη φορά μπορούμε και αντλούμε πληροφορίες, αξιοποιώντας τον πλούτο που υπάρχει αποθηκευμένος στις διάφορες βάσεις δεδομένων, με σκοπό την καλύτερη και εγκυρότερη λήψη αποφάσεων, για μια σειρά θεμάτων πολιτικής, όπως η διαχείριση προσωπικού αλλά και η διαμόρφωση κοινωνικής πολιτικής, στη βάση έγκυρων στοιχείων τα οποία να είναι διαθέσιμα για έλεγχο και εξακρίβωση ανά πάσα στιγμή» σημείωσε ο κ. Γεωργιάδης.

Μεταξύ άλλων, τόνισε, «η ΚΑΠ είναι και ένα ισχυρό εργαλείο το οποίο θα βοηθήσει στην πάταξη της φοροδιαφυγής, της εισφοροδιαφυγής και της διαφθοράς».

Eπεκτείνεται η ΚΑΠ

Ήδη, σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών, ετοιμάζεται πρόγραμμα επέκτασης της ΚΑΠ, σύμφωνα με το οποίο θα διερευνηθούν οι ανάγκες διαφόρων κυβερνητικών οργανισμών που δεν έχουν περιληφθεί στην παρούσα φάση, ενώ το εργαλείο αυτό θα μπορεί μελλοντικά να εμπλουτισθεί με πληροφόρηση από άλλες πηγές πληροφοριών, όπως οι δημόσιοι οργανισμοί και οι τράπεζες, ώστε να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητά της και να διευρυνθεί το πεδίο αξιοποίησής της.

Ο Υπουργός σημείωσε ότι η κυβέρνηση υιοθέτησε μια στρατηγική για ηλεκτρονική διακυβέρνηση που επικεντρώνεται στη δημιουργία μιας σύγχρονης και πιο αποδοτικής Δημόσιας Υπηρεσίας η οποία να παρέχει υψηλής ποιότητας υπηρεσίες, με χαμηλότερο κόστος, χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες, αξιοποιώντας στο μέγιστο δυνατό βαθμό τις δυνατότητες της νέας τεχνολογίας.

Η ηλεκτρονική διακυβέρνηση, επεσήμανε ο κ. Γεωργιάδης, αποτελεί πλέον σημαντικό και αναπόσπαστο πυλώνα της μεταρρύθμισης της δημόσιας υπηρεσίας, σημειώνοντας πως μέσα σε αυτά τα πλαίσια, το Συμβουλίου Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης μόλις την περασμένη βδομάδα άναψε το πράσινο φως για την τελική προώθηση του εξαιρετικά σημαντικού project για την ηλεκτρονική δικαιοσύνη.

Ολοκληρώθηκε η ΑΡΙΑΔΝΗ

Παράλληλα ανέφερε ότι έχει ολοκληρωθεί το οριζόντιο στρατηγικό έργο ΑΡΙΑΔΝΗ με στόχο τη διασύνδεση όλων των συστημάτων της Κυβέρνησης τα οποία εξυπηρετούν τους πολίτες, έχει διευρυνθεί το σύστημα αυτοματοποίησης Γραφείου με στόχο τον περιορισμό της διακίνησης χαρτιού και φακέλων, τη μείωση της γραφειοκρατίας και την απλοποίηση των διαδικασιών.

Είπε ακόμα ότι έχουν γίνει βήματα αυτοματοποίησης των συνεδριών διαφόρων συλλογικών οργάνων όπως του Υπουργικού Συμβουλίου, της ΕΔΥ και της Βουλής με τη χρήση της Ηλεκτρονικής Συνεργασίας και έχει προωθηθεί η εισαγωγή των ηλεκτρονικών υπογραφών με στόχο τη διευκόλυνση της πρόσβασης των πολιτών στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες αλλά και τη μείωση της γραφειοκρατίας, αφού πλέον θα είναι πιο εύκολη η ηλεκτρονική διακίνηση εγγράφων.

Διασύνδεση δεδομένων

Σύμφωνα με τον ΓΔ του Τμήματος Υπηρεσιών Πληροφορικής Κώστα Αγρότη, στην ΚΑΠ τηρούνται στοιχεία από τα διάφορα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου. Όπως είπε, τα συνδεδεμένα Τμήματα και Υπηρεσίες στην ΚΑΠ μπορούν να αξιοποιούν τα στοιχεία της Αποθήκης στη λήψη αποφάσεων, στην εξαγωγή συμπερασμάτων και στη διαμόρφωση πολιτικής ειδικότερα για θέματα που αφορούν την πάταξη της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής. «Είναι η πρώτη φορά που τίθεται στη διάθεση της δημόσιας διοίκησης ένα τέτοιο εργαλείο το οποίο να διασυνδέει δεδομένα από διάφορες βάσεις δεδομένων με στόχο την ενδυνάμωση των διευθυντικών στελεχών στη λήψη αποφάσεων και στη χάραξη πολιτικής» σημείωσε.

Μιλούμε, είπε, για μια πραγματική οριζόντια εφαρμογή που τελικά θα απλώσει τα πλοκάμια της σε όλη τη Δημόσια Υπηρεσία.

Στα μέτρα που έχουν ληφθεί για την προστασία των δεδομένων της Αποθήκης στάθηκε η Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου. Η Επίτροπος είπε πως έχει προχωρήσει στην έκδοση άδειας διασύνδεσης για τη λειτουργία της ΚΑΠ, σημειώνοντας ότι η άδεια αυτή παρέχει το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα πρέπει να αναπτυχθεί η ΚΑΠ τις επόμενες δεκαετίες και περιλαμβάνει αριθμό όρων και προϋποθέσεων σχετικά με τη γενική λειτουργία της ΚΑΠ, αλλά και τις εξειδικευμένες ανάγκες άλλων υπηρεσιών, λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις τόσο της σημερινής νομοθεσίας όσο και τις διατάξεις του γενικού κανονισμού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων που θα εφαρμοστεί το 2018.

Στο παρόν στάδιο τροφοδοτούν και χρησιμοποιούν την ΚΑΠ περίπου 17 τμήματα του Δημοσίου: το Τμήμα Φορολογίας, το Τμήμα Τελωνείων, η Στατιστική Υπηρεσία, οι Υπηρεσίες Κοινωνικών Ασφαλίσεων, η Υπηρεσία Χορηγιών και Επιδομάτων, οι Υπηρεσίες Κοινωνικής Ευημερίας, το Τμήμα Κοινωνικής Ενσωμάτωσης Ατόμων με Αναπηρία, το Γενικό Λογιστήριο, το Κτηματολόγιο, το Αρχείο Πληθυσμού, η Υπηρεσία Μέριμνας και Αποκατάστασης Εκτοπισθέντων, το Τμήμα Οδικών Μεταφορών, το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη, η Αστυνομία Κύπρου και το Υπουργείο Παιδείας για τη φοιτητική χορηγία. Όπως αναφέρθηκε, η ΚΑΠ έχει τις βάσεις για να επεκταθεί και να περιλάβει νέα τμήματα.

Πηγή - ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα