Εργαζόμενοι Cyta: Πωλούν αγελάδα για ν' αγοράζουν λίγο γαλα

Την αντίθεσή τους στις αποκρατικοποιήσεις προέβαλαν οι συντεχνίες της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου, οι οποίες άρχισαν την Τετάρτη σειρά εκδηλώσεων.

Αριθμός εργαζόμενων της Cyta συγκεντρώθηκαν στις 08:00 το πρωί στην πεζογέφυρα της Cyta επί της Λεωφόρου Λεμεσού κρατώντας πλακάτ κατά τη διαδικασίας των αποκρατικοποιήσεων.

«Τέρμα στο ξεπούλημα, οι ημικρατικοί ανήκουν στο λαό», ανέγραφε ένα πανό που αναρτήθηκε

στη γέφυρα, ενώ ένα δεύτερο ανέγραφε: «Όχι στις αποκρατικοποιήσεις. Ναι στον εκσυγχρονισμό». Εργαζόμενοι κρατούσαν πλακάτ που μεταξύ άλλων έγραφαν «Πωλούν την αγελάδα για να αγοράσουν λίγο γάλα», «Δεσμεύομαι. Το άλλο με τον Πόμπο ξέρεις το;» και «Δεν μπορείς να πωλήσεις κάτι που δεν είναι δικό σου».

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους, ο ΓΓ της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, που παρέστη στην εκδήλωση, είπε ότι ο αγώνας δεν αφορά μόνο τους εργαζόμενους αλλά και το λαό, έτσι ώστε οι οργανισμοί αυτοί να παραμείνουν υπό έλεγχο. «Η ιδιωτικοποίηση το μόνο που θα πετύχει είναι να καταστήσει οργανισμούς κοινής ωφελείας διαθέσιμους μόνο για εκείνους που θα μπορούν να τους χρησιμοποιήσουν. Είναι μια διαδικασία που θα κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και θα συρρικνώσει το κράτος», είπε.

Ο Γρηγόρης Κατσελλής, ΓΓ της ΠΟΑΣ συνεχάρη όλους όσοι παρέστησαν στην εκδήλωση κατά των αποκρατικοποιήσεων. «Ο αγώνας θα είναι δύσκολος αλλά αν είμαστε ενωμένοι θα πετύχουμε», είπε, προσθέτοντας πως η ιδιωτικοποίηση θα οδηγήσει τους εργαζόμενους σε δύσκολες ατραπούς», είπε.

Μιλώντας στους δημοσιογράφους στο περιθώριο της εκδήλωσης, ο Αλέκος Τρυφωνίδης, ΓΓ της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ είπε ότι οι εργαζόμενοι της Cyta αρχίζουν τη δεύτερη φάση των κινητοποιήσεων που αποτελείται από σειρά εκδηλώσεων «για να δοθούν τα κατάλληλα μηνύματα στην κυπριακή κοινωνία».

«Επίκειται ακόμη μια κλοπή πέραν του κουρέματος, πέραν των ομολόγων, του δημόσιου πλούτου που ανήκει στον κυπριακό λαό. Σιγά σιγά φαίνεται η κυπριακή κοινωνία να αντιλαμβάνεται αυτή την κλοπή και συντριπτικά μια μεγάλη μερίδα του κυπριακού λαού στηρίζει την αποφυγή των ιδιωτικοποιήσεων», είπε, προσθέτοντας ότι «οι οργανισμοί αυτοί τόσο η Cyta όσο και η ΑΗΚ πρέπει να εκσυγχρονιστούν και να παραμείνουν ως βασικό στήριγμα του κράτους».


Υπενθυμίζοντας ότι μεγαθήρια επενδυτών ενδιαφέρονται για την διαχείριση του λιμανιού Λεμεσού, ενώ όλοι απαξίωναν την Αρχή Λιμένων, ο κ. Τρυφωνίδης πρόσθεσε πως «το ίδιο θα γίνει με τη Cyta, την ίδια ώρα που απαξιώνουμε εμείς οι ίδιοι τους οργανισμούς αυτούς οι ξένοι τους επιβουλεύονται και θέλουν να το χρησιμοποιούν προς όφελός τους και να πηγαίνουν τα κέρδη από τον οργανισμό αυτό σε ξένες χώρες και στη συνέχεια να μας καλούν να μας δανείσουν από τα χρήματα που θα κερδίζουν απ` εδώ».

Από την πλευρά του, ο ΓΓ της ΣΗΔΗΚΕΚ ΠΕΟ - Cyta, Δώρος Θεοδώρου, είπε πως η εκδήλωση στοχεύει να στείλει μηνύματα κατά των ιδιωτικοποιήσεων, προσθέτοντας πως παρά την εκδήλωση δεν έχει κλείσει καμιά υπηρεσία της Cyta, περιλαμβανομένων των καταστημάτων που λειτουργούν χωρίς καμία διακοπή.


Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Θεοδώρου είπε ότι οι συντεχνίες δεν είναι ικανοποιημένες από τη δέσμευση του ότι οι θέσεις εργασίας είναι εξασφαλισμένες.

«Δεν έχει σημασία μόνο το αν κάποιος θα παραμείνει στο δημόσιο και θα συνεχίσει να έχει ένα μισθό, μεγάλη σημασία έχει το υπόλοιπο της καριέρας και η ανέλιξη», είπε, προσθέτοντας ότι “το θέμα της καριέρας είναι πολύ σημαντικό και για μας δεν αποτελεί πλήρη διασφάλιση”.

Σημειώνοντας ότι το μεγαλύτερο μέρος των εργαζομένων στη Cyta, ένα τεχνολογικό οργανισμό, αποτελείται από εξειδικευμένα άτομα, όπως μηχανικούς τηλεπικοινωνιών, μηχανικούς υπολογιστών, ο κ. Θεοδώρου διερωτήθηκε πώς «μπορούμε να πούμε ότι εξασφαλίζεται ο κόσμος εάν για παράδειγμα τοποθετηθεί κάποιος μηχανικός τηλεπικοινωνιών στο Υπουργείο Γεωργίας ή στο Υπουργείο Οικονομικών».

Πηγή ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα