Εργαζόμενοι ΑΗΚ: «Δεν θα τους περάσει»

Την αποφασιστικότητά τους να προασπίσουν το δημόσιο χαρακτήρα της ΑΗΚ διατράνωσαν σήμερα οι εργαζόμενοι του οργανισμού, στο πλαίσιο συγκέντρωσης που πραγματοποίησαν στα κεντρικά γραφεία της ΑΗΚ στη Λευκωσία.

Εργαζόμενοι της ΑΗΚ κατέφτασαν απ` όλες τις πόλεις και επαρχίες με λεωφορεία και κατέκλυσαν το ισόγειο και τον προαύλιο χώρο των κτιρίων

της ΑΗΚ.

Παρών στην εκδήλωση για να συμπαρασταθούν στους εργαζόμενους βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος και εκ μέρους των συντεχνιών της Cyta ο ΓΓ της ΠΑΣΕ ΑΤΗΚ Αλέκος Τρυφωνίδης.

«Οι στιγμές που περνούμε είναι αρκετά κρίσιμες για την ΑΗΚ επειδή κάποιοι, οι οποίοι είχαν ως όραμα και ως στόχο τους να μεταφέρουν σε ιδιωτικά χέρια τον ηλεκτρισμό προσπαθούν να το πράξουν είτε χρησιμοποιώντας την Τρόικα είτε παραπλανώντας με αστήρικτα επιχειρήματα την κοινή γνώμη», ανέφερε στους εργαζόμενους ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ ΣΕΚ Αντρέας Πανόρκος.

Ο κ. Πανόρκος επέκρινε τον αρμόδιο Υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη ότι τις τελευταίες μέρες «γυροφέρνει τα ΜΜΕ για να εξουδετερώσει οποιαδήποτε φωνή αντίστασης των εργαζομένων, παραπλανώντας την κοινή γνώμη» και υπέδειξε ότι η ΑΗΚ είναι ο πιο εύρωστος οργανισμός του τόπου, ο οποίος προσφέρει το 5% στο ΑΕΠ και ο οργανισμός για τον οποίο ο ίδιος ο Υπουργός Ενέργειας είπε ότι συνέβαλε τα μέγιστα στην όποια ανάκαμψη της οικονομίας τα τελευταία χρόνια.

«Παραπλανεί ο Υπουργός και κομπάζει ότι αφαιρεί την ΑΗΚ από το κεφάλαιο των αποκρατικοποιήσεων. Ουδέν τούτου αναληθέστερο», πρόσθεσε, αναφέροντας ότι με βάση τα πρακτικά που έχουν διαρρεύσει «η Τρόικα ουδέποτε αποποιήθηκε των δεσμεύσεων για αποκρατικοποίηση της ΑΗΚ, αλλά τουναντίον φαίνεται ότι το πρώτο βήμα για την αποκρατικοποίηση είναι ο διαχωρισμός της ΑΗΚ».

Ο Αντρέας Πανόρκος ανέφερε, επίσης, ότι από τα πρακτικά φαίνεται πως σε ό,τι αφορά τη μελέτη η οποία έχει διεξαχθεί και η οποία στοίχισε στον κυπριακό λαό περίπου μισό εκατομμύριο ευρώ, η Τρόικα καθοδηγούσε τους μελετητές αναφορικά με το ποια θέματα θα πρέπει να αναδείξουν αλλά και πώς για να μπορέσουν να εισέλθουν στην αγορά οι οποιοιδήποτε ανταγωνιστές θα πρέπει να αυξηθεί το μέσο σταθμικό κόστος της ΑΗΚ, δηλαδή με απλά λόγια θα πρέπει να αυξηθεί η τιμή του ηλεκτρισμού.

Ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ κάλεσε τον κυπριακό λαό να προβληματιστεί μαζί με τους εργαζόμενους της ΑΗΚ ποιο θα είναι το αύριο του οργανισμού και έφερε ως παράδειγμα την αγορά υγρών καυσίμων, όπου, όπως είπε, το αρμόδιο Υπουργείο απέτυχε να ελέγξει τα ολιγοπώλια και τα καρτέλ.

Διατράνωσε παράλληλα την αποφασιστικότητα των εργαζομένων να προασπίσουν τον οργανισμό. «Δεν θα τους περάσει. Οι εργαζόμενοι θα είναι εμπόδιο είτε τους αρέσει είτε όχι», ανέφερε χαρακτηριστικά και κάλεσε εκ νέου τους αρμόδιους να σεβαστούν επιτέλους τον κυπριακό λαό.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΣΕΠΑΗΚ Άδωνις Γιασεμίδης είπε ότι το Υπουργείο Ενέργειας φαίνεται ότι έχει διαχρονική και παγιωμένη θέση αναφορικά με τον ιδιοκτησιακό διαχωρισμό της ΑΗΚ από το Δεκέμβριο του 2014 όταν και τοποθετήθηκε σχετικά κατά τη δημόσια διαβούλευση της ΡΑΕΚ για το νέο μοντέλο αγοράς. «Έλεγαν ότι κάποιες μονάδες πρέπει να τις πουλήσουμε στο εξωτερικό, κάποιες άλλες μονάδες να τις πουλήσουμε στην Κύπρο και τις παραγωγικότερες μας μονάδες να τις ενοικιάσουμε σε κάποιους άλλους ιδιώτες», είπε ο κ. Γιασεμίδης.

Υπενθύμισε ακόμη ότι η ΕΕ έδωσε σε Κύπρο, Μάλτα και Λουξεμβούργο συγκεκριμένες παρεκκλίσεις, εξηγώντας ότι ειδικά για την περίπτωση της Κύπρου οι παρεκκλίσεις δόθηκαν για το λόγο ότι το σύστημα είναι μικρό και απομονωμένο, αλλά και επειδή υπάρχουν σοβαρότατοι λειτουργικοί κίνδυνοι ασφάλειας του εφοδιασμού και της συνεχούς παροχής ηλεκτρισμού, όπως επίσης και επειδή υπάρχουν σοβαρότατοι κίνδυνοι επιπρόσθετου κόστους λειτουργίας σε περίπτωση που χαθούν οι συνέργειες και οι οικονομίες κλίμακας.

Ανέφερε ακολούθως ότι ο λογιστικός διαχωρισμός που έχει εισηχθεί στην ΑΗΚ με τη σύμφωνο γνώμη όλων των εμπλεκομένων είναι πλήρως συμβατός με τις πρόνοιες του 3ου ενεργειακού πακέτου, υποδεικνύοντας ότι κανένας άλλος διαχωρισμός δεν χρειάζεται να γίνει.

«Αυτή είναι η πραγματικότητα και πρέπει ο κόσμος να τη γνωρίζει», πρόσθεσε.

Ο Γραμματέας της ΣΗΔΗΚΕΚ ΑΗΚ Δημήτρης Κωνσταντίνου είπε ότι με τα έγγραφα που ήδη κυκλοφορούν έχουν αποκαλυφθεί οι προθέσεις των αρμοδίων για την ΑΗΚ. «Δεν θέλουν ένα οργανισμό ενιαίο, καθετοποιημένο και δυνατό. Τον θέλουν κατακομματιασμένο», είπε, υποδεικνύοντας ωστόσο πως η σημερινή συγκέντρωση των εργαζομένων πέραν της αποφασιστικότητας τους αποτελεί και εντολή προς τις ηγεσίες των συντεχνιών να προστατεύσουν με κάθε νόμιμο μέσο που έχουν στη διάθεση τους την ΑΗΚ, διατηρώντας την ένα οργανισμό ενιαίο και δυνατό.

«Δεν θα τους περάσει, έχουμε πάρα πολλά όπλα στα χέρια μας, δεν έχουν συνειδητοποιήσει που έχουν μπλέξει, δεν έχουν συνειδητοποιήσει ότι είμαστε μια γροθιά και πως αυτή η γροθιά θα γυρίσει μπούμερανγκ εναντίον τους», είπε και κάλεσε τους εργαζόμενους να επιδείξουν εμπιστοσύνη στις συντεχνίες.

«Και απόφαση να πάρουν, για μας δεν θα είναι το τέλος του δρόμου. Γι` αυτό να μείνετε κοντά στις συντεχνίες σας γιατί θα αγωνιστούμε, και όταν κάποιος αγωνίζεται στο τέλος κερδίζει», συμπλήρωσε.

Εκ μέρους τέλος της Συντεχνίας Υπαλλήλων Βάρδιας ΑΗΚ (ΣΥΒΑΗΚ) ο Γραμματέας Μάριος Κυριάκου σημείωσε ότι «σε όλη αυτή την παραπληροφόρηση και παραπλάνηση της κοινής γνώμης ο Υπουργός Ενέργειας έχει πει και μιαν αλήθεια, ότι η ΑΗΚ δεν ανήκει στους υπαλλήλους αλλά στον κυπριακό λαό», καλώντας ως εκ τούτου τους αρμόδιους να αφήσουν την ΑΗΚ να λειτουργεί όπως πρέπει στην υπηρεσία του κυπριακού λαού.

Παρά την προτροπή κάποιων εργαζομένων όπως η συγκέντρωση μεταφερθεί έξω από το Προεδρικό Μέγαρο, όπου εκείνη την ώρα ξεκινούσε η συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, οι εργαζόμενοι ολοκλήρωσαν τελικά λίγο πριν από τις 11:00 π.μ την εκδήλωση, επιστρέφοντας στους χώρους εργασίας τους.

«Και στο Προεδρικό θα πάμε όταν χρειαστεί, και στο Υπουργείο Οικονομικών και στη Βουλή. Κανένας δεν θα μας σταματήσει από το να προασπίσουμε αυτό τον οργανισμό», ανέφερε καταληκτικά ο Πρόεδρος της ΕΠΟΠΑΗ ΣΕΚ Αντρέας Πανόρκος.

Πλέον οι ηγεσίες των συντεχνιών αναμένουν την οριστική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για να καθορίσουν τα επόμενα τους βήματα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα