Ερντογάν: «Χρήση της συνθήκης του Μοντρέ για να μην κλιμακωθεί η κατάσταση»

Ανοιχτό αφήνει και πάλι το ενδεχόμενο του κλεισίματος των Στενών ο Τούρκος πρόεδρος.

«Είμαστε αποφασισμένοι να κάνουμε χρήση της εξουσίας που δίνει στη χώρα μας η συνθήκη του Μοντρέ, σχετικά με την κίνηση των πλοίων στα Στενά, ώστε να αποτραπεί η κλιμάκωση της κρίσης», σημείωσε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σχετικά με την κρίση Ουκρανίας-Ρωσίας, τονίζοντας ότι η Τουρκία είναι μια χώρα υπέρ της ειρήνης και της ηρεμίας και ότι αυτό το έχει αποδείξει και στην ανατ. Μεσόγειο.

«Η Τουρκία είναι μια

χώρα που επιδιώκει την ειρήνη, την ηρεμία και την ευημερία στην περιοχή της. Αυτή τη στάση έχουμε επιδείξει παντού, από το Ιράκ, τη Συρία, τον Καύκασο, τη Μαύρη Θάλασσα, τη Μεσόγειο μέχρι και τα Βαλκάνια», δήλωσε ενώ υποστήριξε ότι «τον περασμένο αιώνα σημειώθηκαν οι μεγαλύτερες επιτυχίες για τη χώρα μας μετά τον Εθνικό Απελευθερωτικό Αγώνα και την Ειρηνευτική Επιχείρηση στην Κύπρο. Η στάση μας δίπλα στο Αζερμπαϊτζάν, σε όσους μάχονται στη Συρία, τη Λιβύη, το Καραμπάχ και τα κατεχόμενα εδάφη του, είναι νίκες που θα γραφτούν με χρυσά γράμματα στην ιστορία της χώρας μας και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων».

«Κάποτε ήμασταν το μενού των μεγάλων δυνάμεων»

«Ο Α’ και ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος δεν ήταν αγώνες για δικαιώματα, αλλά αγώνες για μοίρασμα. Σε αυτόν τον αγώνα, ήμασταν η χώρα που ήταν στο μενού κι όχι στο τραπέζι», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος, υπενθυμίζοντας ότι πριν από την έναρξη του πολέμου είχε απευθύνει έκκληση για διάλογο με την Ουκρανία και τη Ρωσία, «τις οποίες βλέπουμε ως φίλους», ανέφερε «και προσφέραμε δια μεσολάβηση».

«Διατηρήσαμε και συνεχίζουμε να διατηρούμε τις πολύπλευρες διπλωματικές μας σχέσεις. Αλλά στις 24 Φεβρουαρίου, τα όπλα ήχησαν. Λυπούμαστε για αυτή την τελευταία εξέλιξη».

«Ανίκανες ΗΠΑ και ΕΕ»

Ο Τούρκος πρόεδρος χρησιμοποίησε και πάλι απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς για τη στάση της Δύσης, λέγοντας ότι:

«Καταγράψαμε την ανίκανη στάση ΗΠΑ και Ευρώπης ως μία υποδειγματική περίπτωση. Αυτά ζήσαμε κι εμείς όταν τα σύνορά μας απειλούνταν. Φυσικά, αυτό που είναι σημαντικό για εμάς τώρα είναι η δική μας στάση. Η Τουρκία έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους διεθνείς θεσμούς και τις συμμαχίες, στις οποίες συμμετέχει, ιδίως των Ηνωμένων Εθνών, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, και θα συνεχίσει να το κάνει και στο μέλλον. Φυσικά, δεν θα αγνοήσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά και δεν θα παραμελήσουμε τις περιφερειακές και παγκόσμιες ισορροπίες. Για αυτό, λέμε ότι δεν θα εγκαταλείψουμε ούτε την Ουκρανία ούτε τη Ρωσία», επισήμανε.

«Η Τουρκία αποτελεί την ανερχόμενη ισχύ του κόσμου»

«Δεν εγκαταλείπουμε τις πολιτικές, οικονομικές και στρατιωτικές μας συμμαχίες.

Προκειμένου να δούμε το νόημα και τον αντίκτυπο του οράματος της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας, είναι απαραίτητο να έχουμε τη διορατικότητα να δούμε αυτή τη χώρα αυτή από έξω. Περιμένουμε ψύχραιμη προσέγγιση στα εθνικά θέματα από όσους δεν συμβάλλουν στο ελάχιστο στο ταξίδι της Τουρκίας, της ανερχόμενης ισχύος της περιοχής και του κόσμου.

Αυτό που χρειάζεται το έθνος μας είναι ηγέτες και κυβερνήσεις που θα στρέψουν τη ρότα της χώρας μας όχι στη δεκαετία του 1990, αλλά στη δεκαετία του 2053. Κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλλει ότι θα ξεπεράσουμε την κρίση στα βόρεια της Μαύρης Θάλασσας με ασφάλεια. Η Τουρκία είναι πλέον ένα κράτος που έχει φτάσει σε ένα επίπεδο, που μπορεί να παράγει και να εφαρμόζει τις δικές της πολιτικές με τις πολιτικές, οικονομικές, τεχνολογικές, στρατιωτικές και πληροφοριακές υποδομές της.

Θα εργαστούμε χωρίς ανάπαυλα μέχρι να δημιουργηθεί μια δομή, όπου θα καθορίζουμε εμείς τις πολιτικές και θα παράγουμε όλα τα εργαλεία που χρειαζόμαστε.

Είμαστε σε θέση να κάνουμε βήματα για να μετατρέψουμε τις κρίσεις σε ευκαιρίες για τη χώρα μας».

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερντογάν, Χρήση, Μοντρέ,erntogan, chrisi, montre