Ερντογάν για ΗΠΑ: «Δεν θα γλείψουμε, εκεί που μας φτύνουν»

Μέσα στην εβδομάδα αναμένεται να δοθεί η απάντηση της Άγκυρας στο τελεσίγραφο των ΗΠΑ για υπαναχώρηση στο θέμα των S-400 μέχρι τις 31 Ιουλίου, όπως δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει η ανταποκρίτρια του ΣΙΓΜΑ από την Κωνσταντινούπολη, Μαρία Ζαχαράκη.

Επιστρέφοντας από το Τατζικιστάν, όπου συμμετείχε στην 5η Σύνοδο Κορυφής των αρχηγών κρατών για την αλληλεπίδραση και τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης

στην Ασία (CICA), δήλωσε ότι «η απάντηση στην επιστολή που απεστάλη προς τον υπουργό Άμυνάς μας ήδη συντάσσεται και σύντομα, ίσως και μέσα στην εβδομάδα, να δοθεί. Το περίγραμμα έχει καθοριστεί», τόνισε.

Άλλωστε, στο θέμα των S-400 η απόφαση της Τουρκίας είναι σαφής, δήλωσε. «Δεν πρόκειται να υποχωρήσουμε. Πάντα το λέω. Εδώ δεν είναι κανα κρατίδιο, εδώ είναι η Τουρκική Δημοκρατία. Έχουμε υπογράψει, άρα όλα έχουν τελειώσει. Και από την άλλη πλευρά, η Ρωσία μας έχει διευκολύνει αρκετά στο θέμα της αποπληρωμής και μας έχει δώσει πραγματικά το καλύτερο επιτόκιο που κυκλοφορεί στην παγκόσμια αγορά. Τώρα, το να γλείψουμε εκεί που μας φτύνουν, δεν ταιριάζει σε ένα κράτος σαν εμάς, ούτε σε έναν ηγέτη κράτους σαν εμένα. Δεν μπορούμε να το κάνουμε!», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα αμερικανικά μαχητικά F-35, ο Τούρκος πρόεδρος ανέφερε ότι οι ΗΠΑ κάνουν λάθος που δεν τα παραδίδουν και παρέπεμψε την ‘λύση’ του ζητήματος στην συνομιλία που θα έχει με τον Ντόναλντ Τραμπ στην Ιαπωνία, τέλη Ιουνίου.

«Το ίδιο θα πω και στο θέμα των F-35. Ό,τι μπορούσαμε να κάνουμε, το κάναμε. Στο θέμα της πληρωμής, πληρώνουμε τις δόσεις μας κανονικά. Μέχρι στιγμής έχουμε πληρώσει 1 δισ. 250 εκατ. δολάρια. Όσο εμείς φέρνουμε εις πέρας αυτό που μας αναλογεί, το ίδιο πρέπει να κάνει και η άλλη πλευρά. Έχουμε παραλάβει τέσσερα F-35 και βρίσκονται στην Αριζόνα αυτή την στιγμή. Στείλαμε τους στρατηγούς μας, οι πιλότοι μας είναι εκεί και εκπαιδεύτηκαν. Αλλά, στο θέμα της παράδοσης κάνουν δυστυχώς λάθος. Ένα μέρος αυτών των αεροσκαφών παράγεται στην Τουρκία. Η δουλειά είναι ότι ‘εσύ θα πληρώσεις κι ένα κομμάτι θα παραχθεί εδώ’, αλλά μετά σηκώνεσαι και λες ότι ‘αυτά τα αεροπλάνα δεν θα σας τα δώσουμε’. Αυτό προφανώς και δεν είναι όμορφο. Όταν συζητώ τα θέματα αυτά με τον κ. Τραμπ βλέπω ότι μιλάει διαφορετικά. Αλλά, όταν το θέμα φτάνει στους άλλους, συμπεριφέρονται διαφορετικά. Δεν είναι σωστά πράγματα αυτά. Η υπομονή μας φτάνει μέχρι ενός σημείου. Στην σύνοδο των G20 θα μιλήσουμε με τον κ. Τραμπ και θα τα συζητήσουμε αυτά τα θέματα. Αλλά, όταν οι αποκάτω του λένε διαφορετικά πράγματα, αμέσως επικοινωνούμε με τον κ. Τραμπ και προσπαθούμε να λύσουμε τα θέματα αυτά μέσω τηλεφωνικής διπλωματίας. Δεν καθυστερούν πολύ αυτές οι δουλειές».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα πάντως ότι όλα αυτά τα ζητήματα θα λυθούν, γιατί η Τουρκία και οι ΗΠΑ είναι μέλη του ΝΑΤΟ και μάλιστα η χώρα του είναι από τα πιο ισχυρά.

«Θέλω να το πιστεύω ότι θα λυθούν, γιατί Τουρκία και ΗΠΑ είναι χώρες του ΝΑΤΟ. Η Τουρκία είναι το πιο ισχυρό ‘πόδι’ του ΝΑΤΟ και ανάμεσα στις 3-5 χώρες που καταβάλλει κανονικά τις πληρωμές της στο ΝΑΤΟ. Κάποιες δεν πληρώνουν καν ή πληρώνουν κάτι λίγα. Ένας στρατηγικός εταίρος μπορεί να συμπεριφέρεται λάθος σε έναν άλλον εταίρο; Δεν πρέπει. Είμαστε ξεχωριστό μέλος του ΝΑΤΟ εμείς», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος.

ΑΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα