Ερντογάν: Στόχος τώρα είναι συνάντηση Πούτιν – Ζελένσκι στην Κων/πολη

Στόχος μας τώρα είναι μια συνάντηση του Ρώσου Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντιιμίρ Ζελένσκι στην Κωνσταντινούπολη, δήλωσε  εν πτήση επιστρέφοντας από το Ουζμπεκιστάν ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν, ενώ σε άλλο σημείο των δηλώσεών του αναφέρθηκε στο θέμα μεταφοράς του φυσικού αερίου της ανατολικής Μεσογείου από το Ισραήλ μέσω Τουρκίας στην Ευρώπη, λέγοντας ότι είναι αισιόδοξος.

Μιλώντας για τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι, «είμαι αποφασισμένος να συνομιλήσω με τον κ. Πούτιν και τον κ. Ζελένσκι". Σε αυτές

τις συναντήσεις, πρόσθεσε, θα εκφράσουν την ευγνωμοσύνη του και στους δύο εκ μέρους του ιδίου και του έθνους του και θα τους πουν, "τώρα, στόχος μας είναι να σας φέρουμε κοντά το συντομότερο δυνατό". Δηλώνοντας ότι η Τουρκία θα μπορούσε να είναι μια εγγυήτρια χώρα, ο Ερντογάν επέστησε την προσοχή στο τραπέζι της ειρήνης, που στήθηκε στην Κωνσταντινούπολη.

«Οι συναντήσεις της ρωσικής και της ουκρανικής αντιπροσωπείας στην Κωνσταντινούπολη έδωσαν ουσιαστική ώθηση στην ειρηνευτική διαδικασία», ανέφερε περαιτέρω. «Είμαι αποφασισμένος να συνομιλήσω και με τον κ. Πούτιν και με τον κ. Ζελένσκι μόλις επιστρέψω. Θα εκφράσουμε τις ευχαριστίες μου και στους δύο εκ μέρους μου και του έθνους μου και θα πούμε, στόχος μας είναι να σας φέρουμε κοντά το συντομότερο δυνατό. Ελπίζω να πάρουμε μια ημερομηνία για τη συνάντησή τους. Είμαστε έτοιμοι να φιλοξενήσουμε τη συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί σε επίπεδο αρχηγών κρατών. Στο μεταξύ, όμως, έχει μεγάλη σημασία να εξασφαλιστεί μια προσωρινή κατάπαυση του πυρός», ανέφερε.

Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία μπορεί να είναι μία από τις εγγυήτριες χώρες της ασφάλειας της Ουκρανίας, αλλά φυσικά οι λεπτομέρειες πρέπει να διευκρινιστούν.

Αναφερόμενος στη Σύνοδο Ηγετών του ΝΑΤΟ,  Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι είδε «τη θετική προσέγγιση των χωρών μελών του ΝΑΤΟ απέναντι στην Τουρκία». Πρόσθεσε ότι «ειδικά η συνάντηση στην Κωνσταντινούπολη, οδήγησε πολλά κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κράτη μέλη του ΝΑΤΟ σε μια διαφορετική προοπτική απέναντι στην Τουρκία. Αναφέρομαι σε όλη τη δύση. Ελπίζω ότι η θέση της Τουρκίας στα μάτια όλων των ηγετών θα είναι πολύ διαφορετική», ανέφερε.

Για τον Ρώσο ολιγάρχη Αμπράμοβιτς, ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι «συμμετείχε στις διαπραγματεύσεις ως μέλος της ρωσικής αντιπροσωπείας».

«Αν η Ρωσία και ο κ. Πούτιν προτίμησαν να συμπεριλάβουν τον Αμπράμοβιτς στην αντιπροσωπεία τους, σημαίνει ότι πίστεψαν σε αυτόν, τον εμπιστεύτηκαν. Τον χαιρετήσαμε όπως και όλοι οι άλλοι σε εκείνη τη συνάντηση», είπε. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ταγίπ Ερντογάν είπε «μέχρι στιγμής, δεν έχουμε κάνει καμία αλλαγή στη στάση απέναντι στις κυρώσεις και δεν έχει γίνει καμία ενέργεια κατά της Τουρκίας από τη Ρωσία στο πλαίσιο αυτής της αλυσίδας κυρώσεων».

Για την ενέργεια, ο Τούρκος Πρόεδρος υπενθύμισε την επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού στην Τουρκία, λέγοντας ότι συζήτησαν πολλά θέματα και κυρίως το ενεργειακό. Σύμφωνα με τον Τούρκο Πρόεδρο, η μεταφορά του φυσικού αερίου από το Ισραήλ στην Ελλάδα δεν είναι κατάλληλη από άποψη κόστους και ως αποτέλεσμα των υπολογισμών φαίνεται ότι η καταλληλότερη πορεία είναι μέσω Τουρκίας.

«Στη συνάντησή μου με τον κ. Χέρτζογκ, είπα, χωρίς άλλη καθυστέρηση, επιτρέψτε μου να σας στείλω τον Υπουργό Εξωτερικών, καθώς και τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων. Αρκεί να πείτε ειλικρινά, εντάξει, κάνουμε αυτό το βήμα".

Σύμφωνα με τον κ. Ερντογάν, ο κ. Χέρτζογκ απάντησε, ευχαρίστως", απάντηση που ερμηνεύτηκε από τον Τούρκο Πρόεδρο ότι είναι έτοιμος για αυτό. Το ίδιο, συνέχισε, θα πει και στον κ. Πρωθυπουργό. Με την άφιξη του κ. Πρωθυπουργού στην Τουρκία, θα ήταν σκόπιμο να συζητήσετε αυτό το θέμα και μαζί του, είπε. Συνεχίζοντας είπε ότι "εάν συζητήσουμε αυτό το θέμα με τον (Πρωθυπουργό) Μπένετ μετά το Ραμαζάνι και λάβουμε μέτρα αμέσως, η συνεργασία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας εδώ θα επιταχύνει τη διαδικασία που σχετίζεται με το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου. Είμαι πολύ αισιόδοξος για αυτό», ανέφερε.

Πηγή: ΚΥΠΕ 
 

Keywords
Τυχαία Θέματα
Ερντογάν, Στόχος, Πούτιν – Ζελένσκι, Κωνπολη,erntogan, stochos, poutin – zelenski, konpoli